Dünya Gıda Günü nedeniyle 100. yıl Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen "Açlığa Karşı Birleşelim" konferansına konuşmacı olarak Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ziya Şimşek ve Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Aziz Tekin katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Tarım İl Müdürü Metin Karaoğlanoğlu, dünyada açlığın önemli bir problem olduğunu ifade ederek, dünyadaki sınırlı imkanların bilim aracılığıyla aşılarak üretimin artırılmaya çalışıldığını kaydetti.
Prof. Dr. Aziz Tekin ise, dünyada açlığın artmasına dikkat çekerek, ''2009 yılında aç insan sayısı 1 milyarın üzerine çıktı. Bu yıl açlığın biraz da olsa düşmesi bekleniyor. Ama bu düşüşün Afrika'da olması beklenmiyor. Dünyada 300 milyondan fazla çocuk şuanda açlık çekiyor. Her gün yüzde 25 çocuk olmak üzere 25 bin insan açlık nedeniyle hayatını kaybediyor'' dedi.
Önümüzdeki süreçte tarım arazilerinin ve tarım ürünlerinin öneminin daha da artacağını söyleyen Prof. Tekin, ''2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyar olması bekleniyor. Bu nüfusun beslenmesi için tarımsal üretimin yüzde 70 oranında artması gerekiyor. Ben bu artışın çok da mümkün olabileceğini düşünmüyorum'' diye konuştu.
Tekin, Türkiye'de GDO'lu ürünlerin direkt olarak tüketilmesine izin verilmediğini dile getirerek, ''Türkiye'de GDO'lu ürünlerin üretilmesi ve bu ürünlerin insanlar tarafından tüketilmesi yasak. Mısır üretiminin ülkemizde yeterli olmaması nedeniyle dışarıdan GDO'lu mısır getirilebiliyor. Ama bu mısırı insanların tüketmesine izin verilmiyor. Sadece hayvan yemi olarak kullandırılıyor'' ifadelerine yer verdi.
Kendisinin de GDO'lu ürünlerin tüketilmesine karşı olduğunu anlatan Tekin, ''Dünya'da açlık devam ederken 'GDO'lu ürünler acaba çözüm olur mu?' diye bir tartışma devam ediyor. Ben kişisel olarak GDO'lu ürünlerin kullanılması taraftarı değilim. Ama zirai ilaçlar GDO'lu ürünlerden daha tehlikeli. Zirai ilaçlar doğayı ve insanı daha çok etkiliyor. Çünkü içerisinde kanserojen maddeler bulunuyor'' dedi.
Prof. Dr. Ziya Şimşek, doğadaki böceklerin bir çoğunun insanlar için yararlı ve dost böcekler olduğuna dikkati çekerek, bu konuda insanların daha duyarlı olması gerektiğini kaydetti.
Geçmişte tarımsal zararlılarla mücadelede ilk olarak zirai ilaçların kullanıldığını kaydeden Şimşek, ''Eskiden tarımsal zararlılardan kurtulmak için ilk olarak zirai ilaçlar kullanırdı. Ama zirai ilaçlar zararlıların yanında yararlı böcekleri de yok ederdi. Buda doğanın dengesinin bozulmasının yanında insanlara da büyük zararlar verirdi. Artık bu uygulamadan uzaklaştık. Artık önce doğal yöntemleri kullanıyoruz, son olarak çözüm bulamadığımız takdirde zirai ilaçları kullanıyoruz'' diye konuştu.
(ÖK-BÖ-Y)
Çankırı'da Dünya Gıda Günü Etkinlikleri
Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Aziz Tekin, ''Zirai ilaçlar Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar'dan (GDO) daha tehlikeli'' dedi.