Çankiri'da Sehit Mehmet Ata Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögrencileri okullarinda bulunan çiftlikten elde ettikleri süt ile "süt reçeli üretti.
Salgin sürecinde insanlarin sagliksiz beslenmelerinden yola çikarak katma degeri yüksek ürün üretmek için ögretmenleriyle çalisma yapan ögrenciler okullarindaki büyükbas hayvanlardan elde ettikleri sütü degerlendirdi.
Günlük 25 kilogram çig sütü okuldaki atölyede reçel haline getiren ögrenciler, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi (KUZKA) ve Il Milli Egitim Müdürlügü is birliginde Genç Basari Vakfi tarafindan uygulanan "GençBizz Lise Girisimcilik Programi" yarismasinda yari finale yükselme basarisi gösterdi.
Sirket kuran ögrenciler, ürettikleri süt reçelinin satisini yapabilmek için Tarim ve Orman Bakanligina müracaatta bulundu.
Yürütülen çalismalari yerinde inceleyen KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç, gazetecilere yaptigi açiklamada, KUZKA olarak Kadinlarin ve Gençlerin Isgücü Potansiyelinin Gelistirilmesi Sonuç Odakli Programi'ni yürüttüklerini söyledi.
Faaliyet gösterdikleri Kastamonu, Çankiri ve Sinop'ta gençlerde girisimcilik kültürünün olusturulmasi ve gelistirilmesi üzerine faaliyetler yürüttüklerini belirten Genç, "Bu çerçevede Milli Egitim Müdürlüklerimizle beraber Egitimde Isbirligi Protokolünü hayata geçirdik. Bu protokol kapsaminda girisimcilik özelinde programlari yürütüyoruz. 2020-2021 egitim ögretim yilinda da Genç Basari Vakfi tarafindan liseler seviyesinde uygulanan GençBizz Programi'ni bölgemizde uygulanmasina Ajans olarak vesile olduk." dedi.
Gençlerde bir taraftan girisimcilik kültürünün olusturuldugunu, diger taraftan da onlarin motivasyonlarinin artirilmasini önemsediklerini vurgulayan Genç, "Bu kapsamda ögrencilerimize girisimcilik, tasarim odakli düsünme, is fikri gelistirme, is modeli sunum teknikleri gibi birçok egitimler verildi. Programa katilan ögretmenlerimize de egitici egitimleri düzenlendi." diye konustu.
Il Milli Egitim Müdürü Muammer Öztürk de programin hazirlanmasinda emegi geçenlere tesekkür etti.
Okullarda ögrencilerin ögrendikleri bilgi ve deneyimleri sahada uygulama imkani bulduklarini belirten Öztürk, "Ögrencilerimiz kendi isimlerinin bas harfinden olusan HITAE ismini verdikleri küçük bir sirket kurdular. Bu sirket Tarim Meslek Lisesinin farkli alanlari olmak üzere hayvan yetistiriciligi ve saglik alaninda bizim büyük ve küçükbas hayvanlarimiz var. Bunlarla elde edilen sütlerle ögrencilerimiz süt reçelinin farkli aromatik bitkilerle farkli reçel türleri uyguladilar." ifadelerini kullandi.
Projede yer alan hayvan yetistiriciligi ve sagligi alan dersi ögretmeni veteriner hekim Nedret Selvi de salgin sürecinde ortaya çikan yanlis beslenme aliskanliklarindan yola çikarak dogal ve enerji verici gida üretmeye karar verdiklerini söyledi.
Bu kapsamda süt reçeli üretimi yaptiklarini ve bunu çesitlendirdiklerini anlatan Selvi, söyle konustu:
"Sade süt reçeliyle birlikte cevizli, tarçinli, findik ezmeli, çilekli, muzlu ve kahveli ürünlerimizi ürettik, çesitli damak tatlarina yönelmeye gayret ettik. Özellikle okulumuzda ürettigimiz çig sütün katma deger olarak yükseltilmesi ve bir marka degeri olusturulmasi açisindan GençBizz Projesi'nin önemli oldugunu düsünüyoruz. Su an prototip ürünlerimizi ürettik. Tarim ve Orman Bakanligindan kayit ve onay belgesini bekliyoruz. Belgemiz geldiginde seri üretime geçerek ürünlerimizi pazarlamayi düsünüyoruz."
Projede yer alan ögrencilerden Ismail Özler de proje sayesinde tecrübe sahibi olmak istediklerini söyledi.
Böyle bir girisimcilik projesi içinde yer aldigi için mutluluk duydugunu ifade eden Özler, insanlara saglikli ürün sunmak istediklerini dile getirdi.
Çankiri'da Ögrenciler Okullarindaki Çiftlikten Elde Ettikleri Süt Ile 'Süt Reçeli' Üretimine Basladi
Il Milli Egitim Müdürü Muammer Öztürk: 'Ögrencilerimiz kendi isimlerinin bas harfinden olusan HITAE ismini verdikleri küçük bir sirket kurdular'.