İki gündür Büyük Samsun Oteli'nde devam eden Temel ve İleri Bronkoskopi Kursu, tamamlandı. Bronkoskopi işlemi öncesinde hasta hazırlığı, normal ve patolojik görünümü, örnekleme yöntemleri, bronkoskopi işleminin komplikasyonlarının öğrenilmesi amacı taşıyan kursa, göğüs hastalıkları cerrahları ile tıp fakültesi öğrencileri büyük ilgi gösterdi. Katılımcılar, bronkoskopik normal ve patolojik anatomiyi, yeni tanı yöntemlerini, endobronşiyal tedavi yöntemlerini, pratik uygulamalarını ve komplikasyonlardaki girişimler hakkında bilgilendirildi.
OMÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı ve Türk Toraks Derneği Orta Karadeniz Şube Başkanı Prof. Dr. Meftun Ünsal, Türk Toraks Derneği Okul Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Çetinkaya başkanlığında yürütülen eğitim kursunun finalinde ise dünyada 15 yıldır uygulanan "Bronho Trainer" cihazı tanıtılarak katılımcılar bilgilendirildi.
İnsan anatomisine uygun ve gerçek organlar kullanılarak yapılan simülasyon modelleri, cerrahların ilgisini çekti. Modeller hakkında bilgi veren Bayer Bronho Trainer Ürün Müdürü Seçil Ellibeş, simülasyonların hekimlerin kendileri geliştirmeleri ve gerçek ameliyatlarda az hata yapmalarını sağladığını söyledi.
Firma olarak bu tür organizasyonlara destek verdiklerini ifade eden Ellibeş, "Hekimlerin uygulamalardaki hataları en aza indirmek için derneklerimizde işbirliği kurarak bu tür eğitimlere destek veriyoruz. Bronkoskopi gelişim kursları düzenliyoruz. Bu sayede hastalar üzerinde bir tetkiki ve tekniği denemektense bunu daha da geliştirebilecekler. Yani içindeki organlar tamamen gerçek olduğu için hekimlerimiz birebir canlı bir hastalar üzerinde yaptıkları ameliyatı, bunlarla hissetme imkanı sağlanıyorlar. Cerrahlar en basit kompikasyonlardan en karmaşık olanlarına kadar çeşitli yöntemleri deneyebiliyorlar. Bu simülasyonlar, gerçek ameliyatlardaki hataları minimuma indiriyor. Burada hekimler gerçek bir akciğere dokunuyor. " şeklinde konuştu.
Türk Toraks Derneği Orta Karadeniz Şube Başkanı Prof. Dr. Meftun Ünsal ise simülasyonların cerrahların eksikliklerini giderme ve pratikliklerini artırma konusunda büyük yarar sağladığını kaydetti. Prof. Dr. Ünsal, Bu maketler canlı domuz ciğeri ile yapılıyor. Bunun için de yurt dışından geliyor. Daha sonra da insan maketlerine yerleştiriliyor. Burada amaç hocalarımızın eksikliklerini gidermek ve pratikliklerini artırmak. Tıp fakültelerinde bunları asistanlarımıza gösteriyorduk. Ama tıpta özellikle bronkoskopi konusunda çok ilerlemeler var. O yüzden bu gelişmeleri biz canlı maketler üzerinde gösterelim istedik. Son derece faydalı bir teknik. Bunu simülasyon üzerinde uyguladıktan sonra canlı hasta ameliyatında cerrahlar daha deneyimli oluyorlar. Amaç deneyimi artırmak." ifadelerini kullandı.