Canlı tahrik

Türkiye, dün Taksim Meydanı'ndaki canlı bomba saldırısıyla uyandı. Terör örgütü PKK'nın daha önce açıkladığı eylemsizlik kararının sona erdiği gün gerçekleşen saldırıda 15'i polis 32 kişi yaralandı. Erkek olduğu belirlenen ve Çevik Kuvvet aracına binmeye çalışırken üzerindeki bombayı patlatan terörist parçalanarak can verdi

Toplumun huzurla kucaklaşmasını istemeyen terör, dün Taksim Meydanı'nda çirkin yüzünü bir kez daha gösterdi. İstanbul'un en canlı noktalarından biri olan Taksim Meydanı, terör örgütü PKK'nın 'eylemsizlik' kararının bittiği gün canlı bomba saldırısıyla sarsıldı. Genç yaşta bir erkek olduğu belirlenen canlı bomba, dün saat 10.30 sıralarında adres sorma bahanesiyle Taksim Meydanı'nda bekleyen Çevik Kuvvet polislerine yaklaştı. Canlı bomba bu sırada üzerindeki düzeneğin pimini çekti. Patlamada 15'i polis 32 kişi yaralandı. Taksim Meydanı'nı kana bulayan terörist ise öldü. Saldırının Pazar günü erken saatlerde gerçekleşmesi, can kaybının az olmasını sağladı.
İKİ POLİS AĞIR YARALI
Patlamanın ardından yaralılar olay yerine gelen ambulanslarla çevre hastanelere kaldırıldı. Ağır yaralanan iki polis memuru ise Şişli Etfal Hastanesi'ne sevk edildi. Göğsünden yaralanan Halil Keskinbıçak ve bacağından yaralanan Muzaffer Aslan ameliyata alındı. Yaralı polislere kan vermek için çok sayıda polis memuru hastaneye geldi. Polis memuru Halil Keskinbıçak ameliyat sonrası yoğun bakıma alınırken ağır yaralanan diğer polis memuru Muzaffer Aslan, istediği an taburcu edilmek üzere odaya çıkarıldı. Ağır yaralanan polis memurlarının aileleri de Şişli Etfal Hastanesi'ne geldi.
TAKSİM MEYDANI SİVİLLERE KAPANDI
Patlamanın hemen ardından harekete geçen polis, Taksim Meydanı'nı emniyet şeridine alarak sivillere kapadı. Bomba uzmanları ve diğer ekipler olay yerinde inceleme yapmaya başladı. Patlama sırasında etrafa saçılan bomba parçalarını toplayan ekipler, Çevik Kuvvet otobüsünün yanında bulunan şüpheli bir paketi de inceledi. Olay yeri incelemesinde polis köpekleri de kullanıldı. Bu sırada polis helikopterlerinin Taksim Meydanı üzerinde uçuş yaptığı görüldü.
ERKEK TERÖRİST PARÇALANDI
İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, aşırı yağış nedeniyle ertelenen 29 Ekim kutlamalarının yapıldığı Vatan Caddesi'nden ayrılarak patlamanın meydana geldiği Taksim Meydanı'na geldi. Bir süre incelemelerde bulunan Çapkın, patlamanın canlı bomba saldırısı olduğunu söyledi. Bombalı saldırı failinin erkek olduğunu belirten Çapkın, canlı bombanın parçalandığını, durumu ağır 2 yaralı olduğunu belirtti.
BAŞKA BOMBA İHTİMALİ
Çapkın, Taksim Meydanı ile Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki incelemelerinin ardından, yaralı 2 Çevik Kuvvet polisinin tedavi altına alındığı Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesine geldi. Burada polis memurlarının tedavisine ilişkin bilgi alan Çapkın, hastane çıkışında basın mensuplarının soruları üzerine 'Taksim Meydanı'nda birkaç parça daha bomba bulundu. Bulunan bombalarla ilgili çalışmalar devam ediyor' dedi.
TELSİZLERDEN KAN ANONSU YAPILDI
Öte yandan, polis telsizinden çok sayıda kana ihtiyaç olduğu şeklinde anonslar yapıldı. Anonslarda kan vermek isteyen emniyet mensubu ve vatandaşların yaralıların bulunduğu Taksim, Şişli Etfal, Haseki ile Haydarpaşa Numune ve Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanelerine gitmeleri gerektiği belirtildi.
VALİ MUTLU: HEDEF ÇEVİK KUVVET'Tİ
Saldırının ardından Emniyet Genel müdürü Oğuz kaan Köksal, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde bir basın toplantısı düzenledi. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, saldırıda ağır yaralanan iki polisin sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi. Durumu iyi olan 23 kişinin tedavilerinin ayakta yapıldığını ifade eden Vali Mutlu, diğer yaralıların tedavilerine devam edildiğini kaydetti. Saldırının Taksim meydanı'nda görev yapan emniyet personeline yönelik olduğunu belirten Mutlu, olayla ilgili tüm detayların toplandığını ifade etti.
İKİNCİ BİR DÜZENEK DAHA BULUNDU
Olay yerinde el butonu düzenekli patlamamış bir plastik patlayıcı daha ele geçirildiğini ifade eden Mutlu, 'Bölgedeki mobese kameraları vasıtası ile eylemcinin bu eylemi düzenlerken yapmış olduğu eylemin niteliği ile ilgili çok detaylı araştırmamızı sürdürüyoruz. Bulduğumuz her detayı basınımızla paylaşacağız bu tür eylemleri şiddetle kınıyoruz. Olayda güvenlik güçlerimizin yanında sivillerinde etkilenmesi terörün ne derecede olduğunun göstergesidir. Bu bir insanlık suçudur, bu suçu işleyenlerin çıkış yolu yanlıştır' diye konuştu. Saldırganın kimliği ile ilgili şu anda erken bir değerlendirme yapmak istemediklerini dile getiren mutlu, 'Şu anda bir eylemci ölü olarak ele geçti bunun detayları üzerinde araştırmamızı sürdürüyoruz. Bu tamamen bizim oradaki personellerimize ilgili saldırıdır. Bunlarla ilgili olay yeri incelemeleri ve tüm detaylar toparlandı' şeklinde konuştu.
SAVCI ÖZ OLAY YERİNDEYDİ
Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz de patlama sonrası olay yerine geldi. Zekeriya Öz'ün nöbetçi olduğu için gelmiş olabileceği belirtildi.

Gözler PKK ve DHKPC'ye çevrildi
Taksim meydanı'ndaki saldırıyı gerçekleştiren örgütün hangisi olduğu araştırılırken İstanbul Emniyeti'nin dün terör örgütü DHKPC'ye yönelik bir operasyon gerçekleştirndiği öğrenildi. Operasyon sırasında 20 örgüt üyesinin gözaltına alındığı belirlendi. Saldırının kaynağı konusunda dikkatlerin çekildiği en önemli nokta ise terer örgütü PKK'nın daha önce açıkladığı 'eylemsizlik' kararının patlamanın yaşandığı gün sona ermiş olması. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenleri, aşırı yağmur nedeniyle etlenerek dün yapılması kararlaştırılmıştı. Çelenk töreni 29 Ekim günü yapılmış sadece Vatan Caddesi'ndeki kutlamalar ertelenmişti. Saldırganın bu bilgiyi atlayarak dün yapılacağını sandığı Taksim Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk koyma törenini hedeflemiş olabileceği belirtildi.

Kıbrıs'tan tatile gelmişlerdi
Taksim'deki canlı bomba saldırısında başına isabet eden bir demir parçasıyla yaralanan ve kaldırıldığı Taksim İlkyardım Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavisinin ardından taburcu olan Kıbrıs Lefkoşa'daki Necati Taşkın İlköğretim Okulu Müdürü Sami Özverel, yaşadığı dehşeti anlattı. Emekli polis memuru eşi Nefise Özverel ile birlikte hastaneden ayrılan Sami Özverel, 'Taksim Anıtı'nın önünden geçerken büyük bir gürültü duyduk. İnsanlar havaya fırladı, dumanlar çıkmaya başladı. İlk şokla ne olduğunu anlamadım. Yüzümden kanlar akmaya başlayınca alnımdan yaralandığımı anladım. Sonra çevredeki polisler 'yere yatın' diye bağırdı. Biz de eşimle dönerciye sığındık' diye konuştu.

Sanki yer yerinden oynadı
Taksim Meydanı'nda simitçilik yapan Adil Baştürk, patlama yerine 20 metre uzaklıkta bulunduğunu söyledi. Patlama esnasında şiddetli bir sansıntının olduğunu anlatan Baştürk, 'Yer yerinden oynadı. Bir an ortada panik havası sardı. Oradan uzaklaşmak zorunda kaldık. Polis bir kaç el havaya ateş açtı. Canlı bombayı göremedik. Ancak bir polisin ağır yaralandığını gördüm. Yüzü kanlar içindeydi. Polis yoldan geçen bir aracı durdurup yaralı polisi araca bindirdi ve hastaneye kaldırdı' diye konuştu. Nişantaşı'ndaki bir otelde 15 gün önce garson olarak işe başlayan 25 yaşındaki Süleyman Karanlık ise maddi durumu yeterli olmadığı için her gün Kasımpaşa'daki evinden yürüyerek Nişantaşı'na gidiyordu. Patlayan bomba nedeniyle ayağından yaralandı. Karanlık'ın sağlık durumunun iyi olduğu öğreinildi.

Çarşı izninde şok
Çarşı iznini taksim'de geçiren asker Ufuk Şen, patlamanın ardından 5-6 yaralıyı gördüğünü söyledi. Olay yerine yaklaşık 15 metre uzaklıkta olduğunu belirten Şen, 'Ambulansın olay yerine gelmesi en fazla 5 dk sürdü. Devamında itfaiye ve çok sayıda ambulans geldi. Yerde parmak parçaları vardı' dedi. Bir diğer asker Cüneyt Koç da 4 arkadaş olarak çarşı iznine çıktıklarını anlatarak 'Birkaç genç brak dansı yapıyordu. Biz de onları izliyorduk. Etraf sakindi. Bir müddet sonra şiddetli bir patlama oldu. Herkes oradan kaçmaya çalışıyordu. Bu arada biz yerde birden çok parmak parçaları gördük. Polisler birkaç el havaya ateş açtı' diye konuştu.

Alışverişte yakalandı


Taksim'de meydana gelen patlamada yaralanan vatandaşlardan biri, Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi. Patlamada bacağından yaralanan 24 yaşındaki Gülden Güngör'ün, Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ameliyata alındığı bildirildi. Güngör'ün Fransa'dan geldiği ve Taksim'e babası Ali Güngör ile birlikte alışveriş için gittikleri öğrenildi.

Polisi Mini Cooper'la götürdüler
Görgü tanığı gazeteci Nevzat Çiçek olayı şöyle anlattı: 'Bir arkadaşımla buluşmak için Taksim'e gelmiştim. Meydan'da güvercinlere yem attıktan sonra, Atatürk Anıtı önünde dans gösterisi yapan çocukları seyrettim ve saatin yaklaşması ile birlikte randevu yerine gitmek için İstiklal Caddesi'ne yöneldim. Gazete bayiinden daha yeni uzaklaşmışken, büyük bir patlama meydana geldi. Öyle bir patlamaydı ki, 20 metre uzakta olmama rağmen beni bile şoka uğrattı. Patlamanın şiddeti ve korkusuyla herkes Fransız Konsolosluğu'nun oradan aşağıya doğru kaçışmaya başladı. Patlamanın meydana geldiği yer Taksim Meydanı'nda bulunan gazete bayiinin yanında bulunan polise ait İki Mini Cooper ile polis otobüslerinin bulunduğu yerin tam ortasındaydı. İlk etapta bir polis memurunun yüzünün sol tarafının kanlar içerisinde olduğunu gördüm. Yüzü kan içerisnde kalan polis memuru hemen orada bulunan Mini Cooper'la hastaneye götürüldü. İkinci polis ise yerde yatıyordu ve gazete bayiinde çalışanlar kendisine ilk müdahalede bulundu. Patlamanın etkisi ile Atatürük Anıtı'nın karşısında yer alan işyerlerinin de camları kırıldı.'

Taksim'de son 11 yılda 3'üncü
Dün sabah düzenlenen saldırı son 11 yılda Taksim Meydanı'nda polise yönelik gerçekleştirilen üçüncü canlı bombalı saldırısı oldu. Taksim Meydanı'nda 27 Mart 1999 yılında Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne bağlı otobüsler ile bir panzerin beklediği yerde meydana gelen olayda, canlı bomba eylemcisi terörist üzerindeki bombayı patlatmıştı. Saldırıda 3'ü polis memuru 10 kişi yaralanmıştı. Bir diğer canlı bombalı saldırı ise 10 Eyül 2001 tarihinde Gümüşsuyu Çevik Kuvvet bekleme noktasına meydana gelmişti. Bu saldırıda da 2 polis memuru şehit olmuş, 2'si ağır 13 polis memuru ve 7 vatandaş yaralanmıştı.

MOBESELER inceleniyor
Taksim'deki bombalı saldırının ardından çevredeki MOBESE kameralarının kaydettiği görüntüler incelemeye alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden gelen ekipler, Taksim Meydanı ve çevresindeki MOBESE kameralarına laptop bağlayarak görüntüleri kaydetti.
KIZILAY alarma geçti
Türk Kızılayı, Taksim'de meydana gelen patlamanın ardından çok sayıda yaralı olduğu bilgisinin alınması üzerine alarm durumuna geçti. Türk Kızılayı yaptığı açıklamada, yaralıların kaldırıldığı hastaneler ile temasa geçilerek, muhtemel kan ihtiyacının karşılanması için gerekli hazırlıkların tamamlandığı bildirildi. Patlamadan etkilenenlere psikososyal destek sağlamak amacıyla Türk Kızılayı Marmara Bölge Afet Yönetimi Müdürlüğünden (MAFOM) bir öncü araç ile 2 uzman psikologun olay yerine gönderildiği belirtilen açıklamada, gelişmelerin Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi ve MAFOM tarafından yakından takip edildiği vurgulandı.
Kışanak: Büyük üzüntü duyuyoruz
Taksim'deki saldırı ile ilgili olarak açıklama yapan BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, 'Yaşanan olaydan büyük üzüntü duyuyoruz' dedi. Diyarbakır'da BDP Kadın Kongresi'ne katılan BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak 'Öcalan 31'inde aradan çekilirim demesi ve ateşkes sürecinin sona ermesi akıllara acaba PKK mı sorusunu getiriyor' sorusu üzerine, 'Olayı kimin yaptığını bilmiyoruz fakat yaşanan olaydan ötürü büyük üzüntü duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Tüm yaralılara acil şifalar diliyorum' diye cevap verdi.

32 YARALI
Patlamada yaralanan 32 kişiden 25'inin kimlikleri belirlendi. Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde görevli İlker Avat, Erkan Serbay Sığırcı, Mustafa Aslan, Halil Keskinbıçak, Muzaffer Aslan adlı polis memurlarının yanısıra trafik polisi İdris Nergis ile polis memurları Savaş Ateş, Mehmet Kızıltop, Saim Yamanlı, Emre Yıldırım, Bilal Çalışkan ve Ahu Sunu'nun yaralandığı bildirildi. Yaralanan 17 vatandaştan 13'ünün kimlikleri ise şöyle: Nuri Yılmaz, Gülden Güngör, Süleyman Karanlık, Recep Langin, Yeter Ünsal, Hüseyin Sarı, Hıdır Aydoğdu, Ahmet Eftada, Ayşe Elemeç, Saliha Aygördü, Sami Özverel, Sami Gürsel ve Ragıp Batur.

Polis aracının içinde patlatacaktı
İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde incelemelerde bulundu. Çapkın, 'Şehidimiz yok. Olay araştırılıyor. Canlı bomba, erkek. Polis aracına girmeye çalışmış, giremeyince polis aracının yanında patlatmış' dedi.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile