Dünyaya gözünü açan Caretta Caretta yavruları, denizle buluşturdu.
Caretta caretta cinsi iribaş bir deniz kaplumbağası, Dalyan’dan kuzeyde Türkiye’de ilk kez Kuşadası sahillerine yuva yapmış ve yuvaya 81 yumurta bırakmıştı. Suya çok yakın olan yuva riskli görüldüğünden yuvadaki yumurtalar daha güvenli bir alana taşınmıştı. Yuvanın etrafı koruma bandıyla çevrilerek, bilgilendirme tabelaları dikilmişti. 53 gün bekleyişten sonra mutlu çıkışlar dün gece gerçekleşti. Orman ve Su Bakanlığı Manisa 4. Bölge Müdürlüğü, Aydın Şube Müdürlüğü, DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska ve EKODOSD işbirliğiyle gerçekleşen çalışmalara, Kuşadası kaymakamı Mustafa Esen, Davutlar Emniyet Amirliği, İçel Beach Clup Otel, AYDEM, Bulut Özel Güvenlik şirketi katkı yapmarken, Orman ve Su Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğüne bağlı Aydın Şube Müdürlüğü personeli ve EKODOSD derneğinin kontrolleriyle ve Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen’in sağladığı güvenlik görevlileri 53 gün boyunca sabaha kadar nöbet tuttu. 53 gün süresince bölgedeki vatandaşlarda yüksek bir caretta caretta duyarlılığı oluşurken, bölgedeki sitelerde oturan vatandaşlar da yuvaya sahip çıktı.
Caretta caretta yuvasının bulunduğu bölgedeki ışıklar AYDEM tarafından karartılarak yavruların denize ulaşmaları kolaylaştırılmaya çalışıldı, ancak her ne kadar karartma uygulaması yapılsa da, bakir alanlardaki yuvaların aksine, havadaki parlaklığın yavruların farklı yönlere gitmesine neden olacağı düşünüldü ve Prof. Dr. Yakup Kaksa ile görüşülerek, yuva üzerine kare karton engel uygulaması yapıldı. Daha sonra yuvadan denize kadar, yavruların ışıktan etkilenmelerini önleyecek bir kanal açıldı ve yavruların kanal içerisinden kumların üzerinde kendiliğinden yürüyerek denize doğru gitmeleri sağlandı.
Yuvadan çıkan yavrular kanal içerisinden Orman ve Su Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü Aydın yetkilileri ve EKODOSD derneği üyeleriyle birlikte sağlıklı olarak denize ulaşmalarına yardım edildi. Yuvadan büyük gayretlerle denize ulaşan yavrular, dalgalarla buluşarak karanlıkta kaybolup denizlerdeki hayatlarına başladı.
Orman ve Su Bakanlığı Manisa 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, yaptığı açıklamada;“Kuşadası’nda ilk kez gerçekleşen bu mutlu olay herkesi sevindirmiştir. Müdürlüğümüze bağlı ekipler yuva yapımından yavruların çıkışına kadar gerekli çalışmaları yapmışlar ve gerekli güvenlik önlemlerini almışlardır. Prof. Dr. Yakup Kaksa ve EKODOSD derneğiyle birlikte işbirliğine girilerek gerekli uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Kuşadası’nın bundan sonraki yıllarda Carettaların yuva yapacakları bir alan haline gelmesini bekliyoruz” dedi.
DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaksa ise, Kuşadası’ndaki yuvadaki Caretta yavrularının çıkışlarının tahmin edilen tarihte gerçekleştiğini belirterek, “Dalyan’da alışık olduğumuz, ancak Kuşadası’nda ilk kez gerçekleşen yavru çıkışlarını biz de merakla bekledik. Kalan yumurtaların takip edilen günlerde 20’li 30’lu gruplar halinde çıkmasını bekliyoruz. Daha sonra yuva kazılarak ölü olan yavrulardan doku örneği alınarak incelemeleri yapılacak. Kuşadası’ndaki bu olay bilim dünyası içinde yeni bir olay, çalışmalarımızı işbirliği halinde devam ettireceğiz” dedi.
Kuşadası sahillerine Caretta caretta cinsi iribaş bir deniz kaplumbağası ilk kez yuva yaparak yumurta bıraktığını ve çeşitli kuruluşlarla eşgüdüm içerisinde çalıştıklarını açıklayan EKODOSD başkanı Bahattin Sürücü, Orman ve Su Bakanlığı ekipleri ve Prof. Dr. Yakup Kaska ile birlikte 53 gündür çalışmaları birlikte sürdürdüklerini vurgulayarak, “İlk kez bir Carettanın yuva yaparak yumurta bırakması, bırakılan yumurtaların farklı bir yuvaya transferi ve yavruların yumurtadan çıkması yapılan çalışmaların ne kadar doğru olduğunu göstermiştir. Yavruların denize ulaşmaları bizleri çok sevindirmiştir. Kuşadası’ndaki tüm kurumların ilgileri, katkıları, bölgedeki vatandaşların duyarlılıkları ve hassasiyetleri bizleri çok mutlu etmiştir. Bölgedeki vatandaşlarda çok iyi bir Caretta bilinci oluştu. Bu durumun ileriki yıllarda da koruma bilincinin alt yapısını oluşturacağını düşünüyoruz. Kuşadası sahillerinde doğan bu yavruların, 25-30 yıl sonra tekrar bu sahillere gelerek kendi yavrularının çıkacağı yumurtaları bırakmalarını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Caretta Caretta Yavruları Dünyaya Gözünü Açtı
Kuşadası sahilinde ilk kez Caretta Caretta yumurtaları 53 gün sonra yavru verdi.