Caretta Carettalar Aydin'i Sevdi

Caretta Carettalar Aydin'i Sevdi

Türkiye’de deniz kaplumbagalari yuvalama alanlari disinda kalan Aydin bölgesinde caretta carettalar yumurta birakmaya devam ederken, Aydin’daki yuva sayisi 7’ye çikti.



Nesli tehlike altinda bulunan caretta caretta cinsi deniz kaplumbagalari, dogal güzellikleri ile birçok yaban hayatina ev sahipligi yapan Aydin’i sevdi. Son günlerde birçok deniz kaplumbagasi Kusadasi ve Didim sahillerine gelerek yumurtalarini birakirken, caretta yuvalarinda da artis yasandi. Bu çerçevede Didim ilçesinde bulunan Parlamenterler sitesi kumsalina yuva yaparak yumurta birakan caretta caretta iribas deniz kaplumbagasinin yavru çikislari tamamlandi. Ayrica Kusadasi Köyüm sitesi plajina da bir caretta daha yuva yaparak yumurtalarini birakti. Böylelikle Aydin’daki yuva sayisinin 7’ye çiktigini ifade eden Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi (EKODOSD) Baskani Bahattin Sürücü, önümüzdeki yillarda bu sayinin daha artacagini tahmin ettiklerini belirtti.



Eskiye oranlar yavrularin kuluçka sürelerinin uzadigini ifade eden Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi (EKODOSD) Baskani Bahattin Sürücü; “Didim ilçesinde bulunan Parlamenterler sitesi kumsalina yuva yaparak yumurta birakan caretta caretta iribas deniz kaplumbagasinin yavru çikislari tamamlandi. Eski yillara oranla yavrularin kuluçka süresinin uzadigi görüldü.

64. günde çikan ilk yavrularla birlikte 71. günde denize ulasan yavrularin sayisi 55 oldu. Yapilan kontrollerde Parlamenterlerde yuva yapan carettanin 87 yumurta biraktigi, 3 adedinin yuva kontrol açilisinda olmak üzere 55 yavrunun saglikli bir sekilde denize ulastigi, 2 adedinin ölü oldugu ve 30 adet bozuk ve olusmamis yumurta tespit edildigi görüldü.

5 yildan bu yana carettalarin yuva yaparak yumurtalarini biraktigi Parlamenterler sitesinde oturan vatandaslar bu durumdan çok memnunlar. Özellikle çocuklarin hayatlarinda ilk deneyimlerini yasamasi, unutulmayacak anlara sahitlik etmeleri çok önemli farkindalik olusturdu. Parlamenterler sitesi sakinlerinden deneyimli olan çocuklar ve gençlerden seçilen bir ekip yaklasik 15 gündür gönüllü olarak yavrularin saglikli bir sekilde denize ulastirilmasi için büyük çaba gösterdi. EKODOSD dernegi tarafindan, Carettalarin yuva alanlarinin koruma çalismalarini sürdüren Aydin Doga Koruma ve Milli Parklar Il Sube Müdürü Egemen Iscan’a, yuva alani koruma çitleri için katki veren Didim Belediye Baskani Deniz Atabay’a, Parlamenterler yuva alani gönüllüleri Aysegül Yildirim’a, Mina Soydas’a, Kuzey Soydas’a, Arda Gürkan ve Nehir Alnajjar’a tesekkür belgeleri takdim edildi. Didim’de kuluçka süresi devam eden diger 3 yuva ile, Kusadasi’ndaki 2 yuvadan sonra, dün gece Kusadasi Köyüm sitesi plajina bir caretta daha yuva yaparak yumurtalarini birakti. Kusadasi Belediyesi’nden yuva koruma çitleri destegi alinarak, Aydin Doga Koruma ve Milli Parklar Sube Müdürlügü isbirligiyle yuva alaninin korumasi saglandi. Aydin’da ki yuva sayisi 7’ye çikti. Önümüzdeki yillarda bu sayinin daha artacagini tahmin etmekteyiz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile