Caretta Carettalar Gönüllülere Emanet

Deniz kaplumbağalarının önemli üreme alanlarının başında gelen Ortaca'daki İztuzu Plajı'na yumurtlamaya gelen Caretta carettaları gönüllü öğrenciler koruyor.

Dalyan Mahallesi'ndeki Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) gönüllü olarak gelen öğrenciler, nesli tükenme tehlikesi altında olan kaplumbağaların güvenli şekilde yumurtlamaları ve yuvalara yırtıcı hayvanlar tarafından zarar verilmemesi için çaba harcıyor.
Caretta carettaların en önemli üreme noktaları arasında gösterilen İztuzu Plajı'nda yılda yaklaşık 25 bin yavru kaplumbağa denizle buluşuyor. DEKAMER'de çalışan gönüllüler, merkeze gelen yaralı kaplumbağaların bakımı, rehabilitasyonu, Caretta carettaların yuvalarının kafeslenmesi, kaplumbağaların markalanması ve yavru çıkışında Caretta caretta yavrularının yırtıcı hayvanlara yem olmaması için görev alıyor.
DEKAMER Genel Koordinatörü Ahmet Yavuz Candan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ve dünyadaki tüm üniversitelerden bir ay kalma şartıyla gönüllü öğrenci kabul ettiklerini söyledi.

İngiltere, Amerika, Afrika, Ürdün ve Fransa gibi dünyanın birçok ülkesinden gönüllü öğrencilerin DEKAMER'de çalıştığını anlatan Candan, şunları kaydetti:
"Gönüllerimizde 18 yaş alt sınır. Bunu sadece üniversite öğrencileri olarak da kısıtlamıyoruz. Arazi şartlarına uyabilecek, beden kuvveti uygun olan herkesi kabul edebiliyoruz. Mesela şu anda ekibimizde 52 yaşında bir gönüllümüz var. Her konuda da bize yardımcı oluyor. Uluslararası bir topluluk oluştuğu için gönüllü kabulümüzde en büyük şart İngilizce'ye hakim olmak. En azından iletişim kurabiliyor olmak. Bir de gelecek olan gönüllünün hayvan sevgisi çok önemli."
Candan, gönüllülerin ilk olarak uzman gruplarla araziye çıktıklarını ve kumsalda yapılması gerekenlerin öğrenilmesinin ardından kendilerine saha çalışmalarında büyük destek olduklarını belirtti.

- Gün hiç bitmiyor
DEKAMER'de yapılan faaliyetlerin gün boyunca devam ettiğini kaydeden Candan, "Bizde gün hiç bitmiyor. Akşam sahil kapandıktan sonra saha çalışmamız başlıyor. Gece boyunca anaç kaplumbağaların, yuvaların tespit edilmesi, kaplumbağa markasız ise markalanması gibi birçok çalışmada gönüllüler görev alıyor" dedi.

Candan, gönüllülerin saha çalışmalarının yanında, merkezi ziyaret eden misafirlere kaplumbağalar hakkında bilgi verdiğini böylece insanların bilinçlenmesine de katkı sunduklarını kaydetti.

Gönüllü olarak DEKAMER'de çalışan Avustralyalı 52 yaşındaki Jane Cusick, DEKAMER'i internet üzerinden bulduğunu ve nesli tükenme tehlikesi altında olan kaplumbağalara yardım etmek için geldiğini ifade etti.

DEKAMER'de bulunduğu ve böyle bir deneyimi yaşadığı için son derece mutlu olduğunu dile getiren Cusick, "DEKAMER'in dünyayı ve geleceği değiştirmek adına son derece önemli bir görev üstlendiğine inanıyorum. Bu gruba dahil olduğum için son derece mutluyum. Tanıdığım insanlara da bu deneyimi yaşamalarını tavsiye edeceğim" diye konuştu.

İngiltere'de Çevre Koruma ve Biyolojiyle alakalı bir bölümde okuduğunu ifade eden Hannah Elizabeth Milburn ise "İki yıl önce de DEKAMER'e gelmiştim. Gerçekten Dalyan'ın ve burada yapılan işin çok önemli olduğuna inanıyorum. Bu yüzden tekrar geldim. Bu kumsal kaplumbağalar ve özellikle Caretta carettalar için en önemli yuvalama alanlarından birisi" diye konuştu.

Milburn, yapılan işin kaplumbağaların neslinin devamı için çok önemli olduğunu vurguladı.
- DEKAMER
Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi, Çevre ve Orman Bakanlığı-Özel Çevre ve Koruma Kurumu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Dalyan Belediyesi ile Pamukkale Üniversitesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde 2008 yılında kuruldu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile