Meclis üyelerine 18 soru yöneltilirken , işadamları ellerindeki elektronik kumanda aracılığıyla sorulara cevap verdi . ‘2012 yılında Türkiye’nin genel ekonomik durumunun nasıl olacağını düşünüyorsunuz?’ sorusuna meclis üyelerinin yüzde 51’i ‘2011’den daha kötü’ , yüzde 25 , 6’sı ‘2011’den daha iyi’ olacak cevabını verirken , yüzde 23 , 3’ü ise ‘aynı kalacak’ dedi .
Meclis üyelerinin yüzde 72 , 5’i cari açıkla ilgili alınan önlemleri yetersiz buluyor . Yüzde 24 , 2’si bu konuda alınan önlemleri yeterli görürken yüzde 3 , 3’ü kararsız olduğunu beyan etti .
Oylamaya katılan işadamları , ülkenin ekonomi politikaları arasında enflasyon , yatırımlar ve bütçeyi başarılı buluyor . En başarısız konu ise yüzde 76 , 1 ile cari açık . ‘2012 yıl sonu dolar kuru beklentiniz nedir?’ sorusuna üyelerin yüzde 37 , 6’sı 1 , 91-2 , 00 TL , yüzde 31 , 2’si ise 1 , 81-1 , 90 TL arasında cevabını verdi . Üyelerin yüzde 79 , 6’sı son bir yılda Antalya’nın Türkiye ekonomisinden daha iyi bir performans gösterdiğini düşünüyor . Önümüzdeki bir yıllık dönemde de bu performansın devam edeceğini öngörüyor . İşadamlarının yüzde 41 , 5’i 2012’de satışlarının geçen yılla aynı düzeyde kalacağını ifade ederken , yüzde 31 , 9’u azalacağını , yüzde 26 , 6’sı ise artacağını bekliyor .
EN ÖNEMLİ SORUN ; KAYITDIŞI EKONOMİ
Meclis üyelerinin yüzde 22 , 3’ü , ‘İş hayatınıza ilişkin en önemli sorununuzu ne olarak görüyorsunuz?’ şeklindeki soruya ‘kayıtdışı ekonomi’ cevabını verdi . Diğer en önemli sorunlar ise , yüzde 21 , 3 ile ‘maliyet artışı’ , yüzde 20 , 2 ile ‘zincir mağaza ve AVM’lerin hakimiyeti’ olarak sıraladı . İşadamlarının yüzde 77 , 7’si mevcut yatırım teşviklerinin bölgenin ekonomik kalkınması için yeterli bulmuyor . Oylamaya katılanların yüzde 44 , 2’si son dönemlerde kredi kullanımının arttığını belirtirken , yüzde 28 , 4’ü kredi kullanmadığını , yüzde 17 , 9’u değişmediğini , yüzde 9 , 5’i ise kredi kullanımının azaldığını beyan etti . ‘Turist sayısındaki artış satışlarınıza yeteri kadar yansıyor mu?’ sorusuna yüzde 81 , 5 ‘hayır’ yüzde 18 , 5 ‘evet’ cevabı verildi .
GİRİŞİM VE YATIRIM ORTAMI OLUMLU
Meclis üyelerinin yüzde 57 , 5’i girişim ve yatırım ortamını ‘olumsuz’ bulurken , yüzde 23 , 4’ü ‘olumlu’ görüyor . İşadamlarının yüzde 36 , 2’si 2012 yılında mevcut işini büyütmeyi planlıyor . Oylamaya katılanların yüzde 24 , 7’si Antalya ekonomisinin en önemli sorunu olarak işyeri enflasyonunu gösterdi . Trafik , kentin cazibe eksikliği , yatırım yetersizliği de gösterilen diğer sorunlar arasında yer aldı . ‘Sizce Antalya için en önemli konu/proje nedir?’ sorusuna ise işadamlarının yüzde 42 , 7’si ‘kentin trafik sorununun çözülmesi’ , yüzde 26’sı ‘çevre yolu’ , yüzde 17 , 7’si ‘kongre merkezi’ karşılığını verdi . İşadamlarının yüzde 80 , 9’u nitelikli çalışan bulamamaktan yakınırken , yüzde 38 , 7’si UMEM Beceri’10 projesinin bu sorunu gidereceğini düşünüyor .
" FRANSA İLE İLİŞKİLERİ EN AZA İNDİRELİM "
Anketin ardından konuşan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ( ATSO ) Başkanı Çetin Osman Budak , Antalya ve Türkiye gündemine yönelik değerlendirmelerde bulundu .
Dün Fransa’da sözde Ermeni soykırımı iddiasının yasalaştığını ve Türkiye’nin dış politikada ağır bir yenilgi aldığını söyleyen Budak , “Şimdi artık şapkamızı önümüze koyup düşünme ve harekete geçme zamanıdır . ” dedi .
Fransa’nın bu davranışına tehditlerle karşılık verildiğini , boykot tehditlerinin altının boş kaldığını savunan Budak , şunları kaydetti : “Bu konuda çok daha uzun vadeli ve yabancı devletler tarafından ciddiye alınacak bir politika geliştirmeliyiz . Atılacak ilk iki adımdan birisi Fransa ile ilişkileri en aza indirmektir . İkinci adım konuyu Adalet Divanı gibi uluslararası yargı kurumlarına götürmektir . ” İş alemi olarak anayasa çalışmasının içerisinde yer almaları gerektiğini vurgulayan Budak , Antalya gündemine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu .
2016 yılında düzenlenecek Expo’nun Antalya’nın turizm altyapı yatırımlarının tamamlanması için bir fırsat olduğunun altını çizen ATSO Başkanı , “EXPO’nun 2016’da yapılacak olması , uzun vadeli görünmesi kimseyi aldatmamalı , ihmale ve rehavete sevk etmemelidir . Zaman çabuk geçmektedir ve yapılacak dünya kadar iş vardır . ” uyarısında bulundu .
İstanbul’un , Efes’in , Antalya’nın , Kapadokya’nın hızlı tren ağıyla bağlanmasının büyük bir proje olduğunu da dile getiren Budak , “Bu başarıldığı takdirde , İstanbul Antalya üç saate , İzmir Antalya 2 saate , Kapadokya Antalya üç saate indiği takdirde , 2023 için 50-60 milyon değil , 100 milyon turisti konuşuruz . Yani EXPO bir Türkiye projesi olarak görülmeli ve Üçüncü Köprü yerine bu tür projelere öncelik verilmelidir . ” diye konuştu .
STADYUMA ŞARTLI DESTEK
Stadyum konusuna da değinen Budak , şunları söyledi : “Bu konular maalesef halen sözde kalan , bir türlü proje aşamasına girmeyen konulardır . Proje olarak ise konuşulan tek önemli konu stadyum konusudur . 100 . Yıl , şehir merkezine katkı sağlayacak biçimde güzel bir projeyle yalnızca spora ve kongre merkezine tahsis edilirse destekleriz . Ama ucuz ve eksik bir projeyi , ticari alan karşılığında yapılacak bir projeyi desteklemeyiz . ”
Cari Açıkla İlgili Önlemleri Yetersiz Bulan Atso Üyeleri 2012’den Umutsuz
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Ocak ayı meclis toplantısında üyelerin 2012 yılındaki beklentilerine yönelik anket yapıldı.