İlçenin Yeni Köseli Mahallesi'nde Ersin Durak tarafından kurulan serada marul yetiştiriliyor. Durak, bir yetiştirme döneminde serasından 12 bin ürün aldığını söyledi.
Serasında sulu tarım denilen yöntemi hayata geçirdiklerini anlatan Durak, 'Ürünlerimiz toprağa temas etmiyor. Boruların içinde bir su devridaim sistemimiz var. Sistemde dolaşan suya bitkinin ürünü yetiştirebilmesi için gerekli olan besin değerleri ilave ediliyor.' dedi.
Sistemin Türkiye'de pek yaygın olmadığını dikkati çeken Durak, şunları kaydetti:
'İspanya yoğun olmak üzere Hollanda’da da bu şekilde üretim örneklerini görüyoruz. Uygulamayı ilk olarak televizyonda gördüm. Sonra internet üzerinden araştırdım. 2-3 ay gibi bir sürede tesisi kurduk. Toprakla yapılan marul üretiminde dönümde üreticiler 3-4 bin arası bir ürün alıyor. Biz ise aynı alanda hemen hemen 12 bin kök ürün elde ediyoruz. Ürünümüz toprağa göre daha sağlıklı ve besin değeri daha yüksek oluyor.'
Sistemi 120 bin liraya mal ettiğini anlatan Durak, yeni yapacağı seralarda çilek gibi ürünleri de topraksız üretimle yetiştirmeyi düşündüğünü kaydetti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven de serayı ziyaret ederek, incelemede bulundu.
İl genelinde 12 bin dekar civarında örtü altı yetiştiriciliği yapıldığını bildiren Güven, 'Yeşil grubu diye tabir ettiğimiz ürünü temiz yetiştirme konusunda handikaplarımız oluyor. Bu şekilde yapılan üretimle birçok şeyi aşmış durumdayız. Birim alandaki verimliliğin artırılması noktasında büyük bir adım atmış oluyoruz. Karadeniz Bölgesi'nde böyle bir sera yok. Topraksız kültür Türkiye’de çok fazla kullanılmış bir yöntem değil. Bölgemiz için bu yeni ve geliştirilmeye müsait. Seracılıkta Hollanda diye bilinir ama İspanya topraksız seracılıkta İspanya’ya nazaran bir adım önde. Ülkemizde de geliştirmeye çalışıyoruz.' diye konuştu.
Kaymakam Caner Yıldız da Çarşamba Ovası'nın ürün çeşitliliği bakımından çok zengin olduğunu ama özellikle ihracata yönelik ürün yetiştirme konusunda sıkıntılar yaşandığını anlatarak, bu tür seralarla ilçenin ihracat payının artacağını kaydetti.
Çarşamba'da Topraksız Tarım Çalışmaları
Samsun'un Çarşamba ilçesinde bir üretici, kurduğu bin 200 metrekarelik serada topraksız tarım yapmaya başladı.