Güney, yaptığı açıklamada, zirai don nedeni ile rekoltesi düşen fındığın fiyatının yükselmesini olumlu karşıladıklarını ancak fiyatın daha fazla yükselmesini istemediklerini belirtti.
"Fındığın fiyatı 15 liraya kadar çıktı. Aslında bu 15 lira fındığın gerçekte olması gereken fiyat. Fındığın gerçek değeri budur. 20 lira psikolojik bir eşik. Biz fındığın 20 lira olmasını istemiyoruz ama bu rakamın 18 liraya kadar çıkacağını tahmin ediyoruz" diyen Güney, "Eğer fındık 20 lira olursa işin içine farklı unsurlar girmeye başlayacaktır ve fiyat önümüzdeki yıl yeniden 8 liradan başlayacaktır. Fındığın fiyatı 18 lirayı geçmemelidir" ifadesinde bulundu.
Organik tarımın dünyada bir itibarı olduğunu, yabancı pazarlama firmalarının organik tarıma verdikleri önemin yüksek olduğunu dile getiren Güney, şöyle devam etti:
"Türkiye'de organik tarım algısı tam olarak oturmadı. Bu konudaki desteklemeler de yeterli değil. Türkiye'de fındığı yapılan desteklemeler ne yazık ki alan bazlı, bu da üretim kalitesini düşüyor. Tarımsal desteklemelerin üretimi teşvik etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yani yapılan desteklemelerin alan bazlı değil üretim bazlı yapılması gerekiyor. Bunun ülkemizde birçok yönden faydası olacaktır."
Türkiye'de organik üretimin zor olduğunu kaydeden Güney, Çarşamba'da 2 bin organik üretici olduğunu vurguladı. Güney, birliklerin himayesinde bulunan tarım danışmanı uygulamasının da yeterli olmadığını bu konuda sınırlamalar getirildiğini ifade etti.
Bakanlık tarafından birliklere yapılan desteklemelerin düzensiz olduğunu söyleyen Güney, bunun da birlikleri zor durumda bıraktığını ve SGK borçlarının arttığını kaydetti.
Çarşamba Organik Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Güney Açıklaması
Çarşamba Organik Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Dursun Güney, kilosu 15 lira olan fındığın değerini bulduğunu söyledi.