Çatak Kanyonu Rehberleri İle Birlikte Engelliler İçin Hazırlanıyor

Çatak Kanyonu Rehberleri İle Birlikte Engelliler İçin Hazırlanıyor

Küre Dağları Milli Parkında görevli alan kılavuzlar, engellilere daha kaliteli hizmet sunmak amacı ile işaret dili öğreniyorlar.


‘Engellilerin Toplumsal Entegrasyonunun Geliştirilmesi’ hibe programı kapsamında Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, ‘Engelli Dostu Milli Park: Küre Dağları’ projesi, Küre Dağları Ekoturizm Derneği (KED) ve Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı (ÖZEV) tarafından yürütülüyor. Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Küre Dağları Milli Park Müdürlüğü’ de projenin ortakları arasında yer alıyor. Proje hakkında bilgi veren proje koordinatörü Bülent Avcılar, “‘Engelli Dostu Milli Park: Küre Dağları’ projesi Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, ‘Engellilerin Toplumsal Entegrasyonun Geliştirilmesi Hibe Programı’ kapsamında fonlanan bir projedir. Küre Dağları Eko turizm Derneği (KED) ve Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı (ÖZEV) tarafından yürütülmektedir, projenin ortakları arasında T.C. Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Küre Dağları Milli Park Müdürlüğü bulunmaktadır. Proje ile doğa koruma alanlarında engelli erişebilirliğinin sağlanmasını hedeflemekte olup bu anlamda korunan alanlarda engelli erişebilirliğinin özgün yanını oluşturmaktadır. 2005 yılında kabul edilen 5378 sayılı Engelliler Yasasıyla, ‘Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmî yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapının kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde özürlülerin erişebilirliğine uygun duruma getirilmesi’ hükme bağlanmıştır. Proje, doğa koruma alanlarında sunulan alt ve üst yapı ile hizmetlerin engelli erişebilirliğine uygun hale getirilmesine yönelik olarak Küre Dağları Milli Parkı’nda (KDMP) örnek uygulamalar yapılmasını ve engelli erişebilirliği ve engelli hakları konularında doğa korumadan sorumlu yerel ve merkezi yönetim birimleri başta olmak üzere ilgili tarafların bilgi ve farkındalık düzeyinin geliştirilmesini hedeflemektedir. Proje ile korunan alan yönetiminde engelli erişebilirliğinin temel bir unsur olarak plan ve karar süreçlerinde dikkate alınması gerekliliğinin altı çizilecek ve projenin yönetimi ve proje faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde engelli hakları alanında çalışan sivil toplum kuruluşları, kamu kuruluşları, yerel yönetim ve üniversite bir arada çalışacaktır” dedi.

ALAN KILAVUZLARI ENGELLİ DİLİNİ ÖĞRENİYOR
Avcılar, Küre Dağları Milli Parkında görev yapan alan kılavuzlarının Azdavay İlçesi Başören Köyü Yanık Ali konağında eğitime devam ediyor. Avcılar, "Proje faaliyetleri kapsamında Küre Dağları Milli Parkı’nda görev yapan alan kılavuzlarına yönelik kapsamlı bir işaret dili eğitimi verileye başlamıştır. Küre Dağları Milli Parkı Bartın Bölgesi’nden bir, Pınarbaşı Bölgesi’nden iki, Azdavay Bölgesi’nden dört alan kılavuzunun katıldığı eğitimlerin Azdavay bölümü altı gün sürecek devamında ise Ankara’da sekiz günlük pratiğe dayalı eğitim verilerek alan kılavuzları öğrendikleri işaret dilini pekiştireceklerdir. Bu eğitimle alan kılavuzlarının Küre Dağları Milli Parkı’nı ziyaret edecek işitme engelli bireylerle sağlıklı iletişim kurmaları amaçlanmıştır. Böylece engelli turizminde Küre Dağları Milli Parkı’nı ve özelde de Azdavay ilçesini önemli bir destinasyon noktası haline getirmeyi hedefleyen proje kapsamında alanda işaret dilini bilen ve işitme engellilerle iletişim kurabilen alan kılavuzu kapasitesi yaratılmış olacaktır “ dediler.

MİLLİ PARKLARDA BİR İLK: ENGELLİ YÜRÜYÜŞ YOLU
Çatak kanyonuna yapılacak olan engelli yürüyüş yolu hakkında da bilgi veren Avcılar, Proje kapsamında Çatak Kanyonuna yapılacak olan 1350 metre uzunluktaki engelli yürüyüş yolunun ihalesinin Ağustos ayı içersinde yapılmasının planlandığını belirterek engelli yürüyüş yolunun tamamlanması ile Türkiye’de ilk kez bir milli parkta engellilerin erişebileceği altyapı kurulacağına dikkat çekti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile