Çatalağzı Termik Santrali’nin Özelleştirilmesi Kararı

Çatalağzı Termik Santrali’nin Özelleştirilmesi Kararı

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Mehmet Salih Demir, ÇATES’in özelleştirme sonrasında da Zonguldak kömürü kullanacak şekilde özelleştirilmesini talep ettiklerini belirtti.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası, özelleştirme kararı verilip Özelleştirme İdaresince ihale hazırlıkları başlatılan ÇATES’in durumunu ve bölgenin geleceğini, siyasi parti, yerel yönetim ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bir araya gelerek tartışmaya açtı. Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Salih Demir, toplantıda yaptığı konuşmada, “Zonguldak Taşkömürü havzasında, TTK’ya ait taş kömürü sahalarında kömür üreten özel sektör madencilik firmaları olarak havzamızda taşkömürü üretiminin devam etmesini istiyoruz. Çatalağzı Termik Santrali (ÇATES) özelleştirilecek. Özelleştirme kararı verildi.

Biz özelleştirme kararını destekliyoruz. Ancak bu özelleştirmenin Zonguldak ve ülkemiz için en yararlı şekilde sonuçlandırılmasını talep ediyoruz. Özelleştirilmiş olan diğer santraller, kullandıkları linyitin üretim sahaları da verilerek özelleştirildi. ÇATES’in özelleştirme kararında kömürün nereden ve nasıl temin edileceği belirtilmedi. Bu nedenle ÇATES’in ithal kömür kullanacak bir firmanın eline geçme ihtimali ortaya çıkıyor ve bu durum bizi endişelendiriyor. Biz ÇATES’in özelleştirme sonrasında da Zonguldak kömürü kullanacak şekilde özelleştirilmesini talep ediyoruz. ÇATES’in özelleştirilmesinde biz de yer almak ve TTK kömürünün kullanılması garantisini de vererek havzamızda kömür üretiminin de devam etmesini sağlamak istiyoruz” dedi

“ÇATES’in Zonguldak kömürü yerine ithal kömür kullanması durumunda, geliri daha yüksek olmaktadır” diyen Demir, “ÇATES’in ithal kömür kullanacak bir şirket tarafından işletilmesi durumunda havzadaki ekonomik ve sosyal hayatın büyük bir hızla çökeceği açıktır. Bizden farklı bir şirketin yada grubun Zonguldak kömürünü kullanmayı taahhüt ederek ÇATES’i alma durumunda ise ithal kömür maliyetini esas alarak havza kömürünün fiyatını çok düşük tutacağı da açıktır. Bu ise ocaklarımızın kapanmasına ve TTK zararının artmasına neden olacaktır. Bilindiği gibi kömür üretiminde doğrudan istihdam edilen sayısı 20 bine yakındır. Bunların birkaç yıl içinde işini kaybetmesi, dolaylı olarak istihdam edilen on binlerce kişiyi de işsiz bırakacaktır. Özel sektör, kömür üretim firmalarının TTK ile yaptıkları mevcut sözleşmeler, gelecek yıl sona ermektedir. ÇATES’e kömür verilmeyeceğini gören firmalar, sözleşmelerini yenilemenin çok tehlikeli olduğunu bilmektedir. ÇATES’in altı aydır çalışmayan bir ünitesi TTK’da ve özel sektörde stokların tahammül edilemez ölçüde artmasına ve bin 500’e kadar kişinin işini kaybetmesine neden olmuştur. Bu bir hikaye değil. Güncel olarak yaşanan bir felakettir. Yerli kömür kullanıldığında ÇATES’in gelirinin daha düşük olması, ÇATES’in tarafımızca işletilmesi halinde sorun olmayacaktır. Bizim kömür ve elektrik üretiminden birlikte sağlayacağımız toplam gelir hem bizim için tatminkar olacak. Hem de ÇATES’in sağlıklı bir şekilde faaliyette tutulması için yeterli olacaktır. Ancak yerli kömür kullanılması durumunda havza halkının ve devletin toplam geliri de düşmeyecek aksine artacaktır” dedi.

“TTK ZARARI DAHA ARTMAYACAKTIR”
Yerli kömür kullanılması durumunda yaşanabilecekleri aktaran Demir, şunları söyledi:
“TTK zararı daha da artmayacaktır. Özel sektör kömür firmalarının TTK’ya ödediği rödevans bedeli ve devlete ödediği vergiler yok olmayacaktır. Daha da artacaktır. Kömür üretiminde kullanılan her türlü teçhizat, enerji ve malzeme üzerinden devlet tarafından alınan dolaylı vergiler yok olmayacaktır. Doğrudan ve dolaylı olarak kömür üretimi faaliyeti nedeniyle çalışanların harcamalarından elde edilen dolaylı vergilerde yok olmayacaktır. Biz bir lobicilik faaliyeti içerisinde değiliz. Kendi çıkarlarımızı, ülkemizin de havzamızın çıkarlarını da koruyarak savunmaya çalışıyoruz. ÇATES özelleştirilmez ve yerli kömür kullanmaya devam ederse bizim için en önemli durum ortaya çıkacaktır. Ancak, hükümetimiz özelleştirme kararını almıştır. Önceki örneklerde görüldüğü gibi geri adım atmayacak ve özelleştirmeyi gerçekleştirecektir. Bizim kendimize, tüm ülke halkına ve havza halkına sorumuz çok açıktır. ‘ÇATES’İn özelleştirilmesi için ülkemize ve havzamıza en yararlı olacak ve uygulanabilecek yöntem nedir?’ Bu soruya bulacağımız en doğru cevabın Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca da dikkate alınacağına inanıyoruz. ÇATES uzun yıllardır, kömür sağlamış ve sağlamaya devam eden yerel kömür üretim firmaları olarak TTK ve özel sektörün havzadaki kömür üretimine devam edebilmesini sağlamak üzere ÇATES’in özelleştirilmesinde, ÇATES’e sahip olma talebimizi değerlendirmenize sunuyor ve desteğinizi istiyoruz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile