Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin "Ne kadar erken biterse burası o kadar erken istikrara kavuşur. Sivil insanlar buraya dönebilir." dedi.
Resmi temaslarda bulunmak üzere Avusturya'nın başkenti Viyana'da bulunan Çavuşoğlu, Avusturya Dışişleri, Avrupa ve Uyum Bakanı Karin Kneissl ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Çavuşoğlu, 25 Ocak'ta İstanbul'da yaptıkları ilk görüşmede ikili ilişkilerde yeni sayfa açma kararı aldıklarını ve ardından kısa süre içinde Viyana'da olmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Bakan Çavuşoğlu, mevkidaşının Dünya Kadınlar Günü'nü de kutladı.
İstanbul'daki görüşmelerinde ikili ilişkilerde hangi adımların atılabileceğini değerlendirdiklerini hatırlatan Çavuşoğlu, var olan meseleleri de rahatlıkla aşabileceklerini ifade etti.
Birinci Dünya Savaşı'nda gerek halklar arasında gerekse askeri anlamda dostluk ve dayanışma olduğunu anımsatan Çavuşoğlu, bunu geliştirmek istediklerinin altını çizdi. İlişkileri sadece siyaset değil, her alanda geliştirebileceklerini vurgulayan Çavuşoğlu, ekonomi, ticaret, yatırımlar, terörle mücadele, güvenlik, askeri hatta savunma sanayi konularında ilişkileri geliştirmek için fırsatlar olduğunu dile getirdi. Bakan Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki istişare mekanizmalarını da başlattıklarını söyledi.
Balkanlar'da ve diğer konularda birbirlerini rakip değil, tam tersine ortak olarak gördüklerini anlatan Çavuşoğlu, "Balkanların bizim ilgi ve desteğimize ihtiyacı var." diye konuştu.
- "İslam'ın doğru kaynaklardan anlatılması önemli"
Mevkidaşıyla Avusturya ile Türkiye arasındaki bazı konsolosluk meseleleri ve yanı sıra terörle mücadele konularını da değerlendirdiklerini belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"PKK'nın kendi sembollerini, paçavralarını kullanması konusundaki attığınız adımları duymaktan memnuniyet duyuyoruz. Almanya ve Fransa'da da bu adımlar var. Avrupa'da terör örgütleri kendilerini adeta bir cennette hissetmemeli ve teröristler her yerde aynı muameleyi görmelidir diye düşünüyoruz.
Diğer taraftan çifte vatandaşlık konusunda Türklere başka, diğer ülke vatandaşlarına başka muamele doğru değil, insani de değil. Bununla ilgili de bazı çalışmalar var, anlayış da var, bunun için de çok teşekkür ediyorum. İmamlar konusu da hassas. Burada çıkan yasayı biliyoruz ama İslam'ın doğru kaynaklardan olduğu gibi anlatılması, öğretilmesi gerekiyor ve bu konuda Türkiye ile iş birliği yapan tüm Avrupa ülkeleri kendini güvende hissediyor. Bizim eğitim sistemimiz ve Diyanet İşleri Başkanlığımız adeta radikalleşmeye karşı bir sigortadır. Çünkü düzgün ve doğru, gerçek İslam öğretiliyor. Farklı akımlardan öğretilenler konusunda emin olmayabiliriz. O yüzden bu imamların da iyi yetiştirilmesi gerekiyor. Burada, Fransa'da yaptığımız gibi fakülte açabiliriz, üniversite bünyesinde bu eğitimi başlatabiliriz. Bu oluncaya kadar da Avusturya vatandaşlarının Türkiye'de eğitimi konusunda iş birliği yapabiliriz."
Bu konuların güven ve diyaloğun olması halinde rahatlıkla aşılabileceğine dikkati çeken Çavuşoğlu, Türkiye olarak ilişkilerde daha pozitif adımlar atmaya her zaman hazır olduklarını söyledi ve gelecek süreçte ilişkilerin güçleneceğine dair inancını dile getirdi. Avusturya ile iş birliğini bölgesel konularda da geliştirmek istediklerini anlatan Çavuşoğlu, bu çerçevede mevkidaşıyla Suriye, Libya, Yemen ve Irak gibi Avrupa'yı da oldukça ilgilendiren konuları ele alacaklarını kaydetti.
- Sorular
Bakan Çavuşoğlu, Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin bir soru üzerine, hem Suriye hem de Irak'ın tüm terör örgütlerinden temizlenmesi gerektiğini aksi takdirde siyasi çözümle ilgili atılan ve atılacak adımların başarısız olacağını vurguladı.
Kendisine bugün konuya ilişkin "Harekat mayısta biter mi?" sorusunun yöneltildiğini hatırlatan Çavuşoğlu, "Bir an önce bitmesini arzu ederiz. Şimdi kritik aşamalar aşıldı. Dağlık bölgeler ele geçirildi. Sınır kontrolü sağlandı. Afrin'e doğru ilerliyoruz. Tabii Afrin'e vardığımız zaman daha da dikkatli olmamız gerekiyor ki siviller etkilenmesin. Bizim hedefimiz teröristler. İnsani yardım, siviller konusunda herkesten hassasız. Zaten bu konuda eğitimli, özel güçlerimiz Afrin'e gittiler. Dolayısıyla ne kadar erken biterse burası o kadar erken istikrara kavuşur. Sivil insanlar buraya dönebilir." diye konuştu.
Irak hükümetiyle PKK'ya yönelik bir sınır ötesi operasyon olup olmayacağına yönelik bir soruyu da yanıtlayan Çavuşoğlu, Irak'ta DEAŞ konusunda önemli başarı elde edildiğini fakat bu dönemde PKK'nın dağlardan Kerkük'e kadar inmeye başladığını anlattı. Çavuşoğlu, "Buralarda terör örgütü varken Irak da kendisini güvende hissetmez. Irak derken sadece Bağdat'ı kastetmiyorum. Irak'ta PKK'dan en çok rahatsız olan Iraklı Kürtlerdir. Yani Kuzey Irak yönetimidir." dedi.
Çavuşoğlu, Irak'ta PKK ve diğer terör örgütlerinin temizlenmesinin gerek Türkiye gerekse Suriye ve Irak için de önemli olduğuna ve bu konuda da birlikte adımlar atacaklarına dikkati çekti.
- "İş birliği konusunda kararlıyız"
Türkiye'nin Almanya ve Avusturya ile ilişkilerinde yumuşama dönemine girmesiyle ilgili değerlendirmesi sorulan Çavuşoğlu, sorunları aşmak için öncelikle pozitif mesajlar verilmesi, güvenin tesis edilmesi ve güven artırıcı adımlar atılması gerektiğine işaret ederek, bunların tek başına yeterli olmadığını, daha sonra bu sorunlu alanları da konuşmaları gerektiğini belirtti. Tek taraflı atılan adımların sadece suni ortamlar yarattığını ifade eden Çavuşoğlu, karşılıklı adımlar atma ve iş birliği konusunda Türkiye'nin kararlılığını vurguladı.
Bakan Çavuşoğlu, Zeytin Dalı Harekatı'nın devam edip etmeyeceğine yönelik bir soruya ABD ile Fırat'ın doğusundaki terör yapılanmaları konusunda çalışma grupları oluşturdukları, bugün ve yarın Washington'da bu grubun ilk toplantılarının yapılacağı ve 19 Mart'ta da kendisinin ABD'ye giderek mevkidaşı ile bu konuları görüşeceği yanıtını verdi. Çavuşoğlu, "Irak, Suriye, Libya veya Afrika ülkeleri fark etmez, DEAŞ, PKK, FETÖ veya Boko Haram, Eş-Şebab herhangi bir terör örgütü fark etmez. Nerede bir terör örgütü tehdidi varsa, biz o terör örgütüne karşı gerekli tedbirleri hep birlikte almamız lazım ve hiç ayrım yapmadan almamız gerekir." diye konuştu.
AB Dönem Başkanlığını devralacak Avusturya'dan beklentilerine ilişkin bir soru üzerine Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki sorunların giderilmesi için olumlu ve somut adımlar atıldığını belirterek, "Biz farklı düşünebiliriz. AB üyeliği konusunda da farklı düşünebiliriz ama AB üyeliği karşıtlığı Türkiye karşıtlığına dönüşürse biz bu konuda rahatsız oluruz. Biz hiçbir ülkeden hiçbir kurumdan bir ayrımcılık beklemiyoruz. Hak etmediğimiz bir şeyi de istemiyoruz. Bizim beklentimiz her ülkenin her milletin olduğu gibi Türkiye'ye saygı duyulması." değerlendirmesinde bulundu.
- "Teröristler kendilerini Avrupa'da güvende hissetmemeli"
Bakan Çavuşoğlu, Avusturya'dan terör örgütü mensuplarının iadesinin istenip istenmediğine yönelik soruya karşılık da Türkiye'de farklı etnik gruplardan ve dinlerden insanların bir arada yaşadığını ve kendilerinin de yurt dışındaki vatandaşlarına birlik olmaları ve yaşadıkları ülkenin toplumuna entegre olmalarını tavsiye ettiklerini söyledi. Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizim karşı olduklarımız teröristler ve teröristlere destek verenler ve PKK'ya burada zorla ya da gönüllü para toplayanlar, PKK'nın silah ve uyuşturucu kaçakçılığına aracılık yapanlar. Bunlara karşı olmamız lazım. Türkiye'de darbe yapanlara, FETÖ'cülere, 'Gülen takipçileri' dersek olmaz. Yani teröristlerle Alman vatandaşları arasında ayrımı çok iyi yapmamız lazım ve Avrupa ülkeleri de dün Almanya'da da konuştuk, tüm teröristlerin kendini güvende hissettiği ülkeler ve şehirler olmamalı."
Çavuşoğlu-Kneissl Ortak Basın Toplantısı
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: '(Zeytin Dalı Harekatı) Ne kadar erken biterse burası o kadar erken istikrara kavuşur. Sivil insanlar buraya dönebilir' 'Avrupa'da terör örgütleri kendilerini adeta bir cennette hissetmemeli ve teröristler her yerde aynı muameleyi görmelidir diye düşünüyoruz' 'İslam'ın doğru kaynaklardan olduğu gibi anlatılması, öğretilmesi gerekiyor ve bu konuda Türkiye ile iş birliği yapan tüm Avrupa ülkeleri kendini güvende hissediyor. Bizim eğitim sistemimiz ve Diyanet İşleri Başkanlığımız adeta radikalleşmeye karşı bir sigortadır' 'Biz farklı düşünebiliriz. AB üyeliği konusunda da farklı düşünebiliriz ama AB üyeliği karşıtlığı Türkiye karşıtlığına dönüşürse biz bu konuda rahatsız oluruz'