Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in himayelerinde, Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu’nun ev sahipliginde, küresel ve bölgesel meselelerin ele alindigi, resmi ve hükümet disi aktörleri bir araya geldigi ve zaman içinde kurumsallasmasi hedeflenen bir platform olan “Antalya Diplomasi Forumu” (ADF) Belek Turizm Merkezi’ndeki NEST Kongre Merkezi’nde ikili görüsmelerle devam ediyor.
Forumun son gününde NEST Kongre Merkezi Amfi Salonu’ndaki degerlendirme toplantisinda basin mensuplariyla bir araya gelen Bakan Çavusoglu, Antalya Diplomasi Forumu’nun 3 gün boyunca yogun bir düsünce maratonuna sahne oldugunu belirterek, bunun yani sira uluslararasi toplumun nabzinin forum vesilesiyle Antalya’da attigina dikkat çekti. Forum kapsaminda liderlerin, bakanlarin çok sayida ikili görüsmeler gerçeklestirdigine deginen Çavusoglu, “Bu vesileyle, farkli bakis açilariyla bu forumu zenginlestiren katilimcilarimiza tesekkür ediyorum. Forum, ana temasi ’Yenilikçi Diplomasi: Yeni Dönem, Yeni Yaklasimlar’a uygun sekilde basindan beri hep yenilikler getirdi. Forumun bu ilk yillik toplantisini da basarili bir organizasyonla ve tüm saglik tedbirlerine uyarak, tamamen fiziki katilimla gerçeklestirdik. Böylece salgin döneminin ilk ve en büyük uluslararasi etkinliklerinden biri oldu. Ileride bu çaptaki etkinliklere model olacagini düsünüyorum” diye konustu.
"Birbirinden farkli tamamlayici görüsleri dinledik"
Forum sirasinda hedeflerinin söylenmis sözleri tekrar etmek, bilinenleri yinelemek olmadigina dikkat çeken Çavusoglu, “Diplomasi tabiriyle ’konusma notlarimizin’ disina çikmak istedik. Çünkü yenilikçi yaklasim bir yönüyle henüz yazilmamis sayfalari okumayi gerektiriyor. Kaliplarin disinda, rahat ve dostane bir atmosferde, uluslararasi gündemi sekillendiren önemli meselelere yenilikçi bir anlayisla yaklasmaya çalistik. Birbirinden farkli ama birbirini tamamlayan görüsleri dinledik. Foruma 11 Devlet ve Hükümet Baskani, 41 Disisleri Bakani ve Bakan seviyesinde konuk katildi.
Bu, dünyadaki her 5 Bakandan 1’inin burada oldugu anlamina geliyor. 60’a yakin uluslararasi örgüt temsilcisi ve üst düzey sahsiyet disinda, is ve akademi dünyasindan Türk ve yabanci çok sayida davetli agirladik. Iki gün boyunca 2 liderler oturumu, 15 panel ve isadamlarimizin, parlamenterlerimizin ve savunma sanayi sirketlerimizin konuk ülke temsilcileriyle bir araya geldigi yuvarlak masa toplantilari gerçeklestirildi” ifadelerine yer verdi.
"Fikri alt yapi olmadan icraat olmaz"
Çavusoglu, ADF’nin 25 etkinlige ev sahipligi yaptigini aktardi.
Bugün küresel gündemi mesgul eden sorunlarin önemli bölümünün Akdeniz Havzasinda yasandigini isaret eden Çavusoglu, “Tarih boyunca pek çok medeniyetin besigi olan Akdeniz’de aslinda bütün seslere, bütün fikirlere yer var. Bugün de Akdeniz’i bir dostluk denizi haline getirmek bizlerin elinde. Bunun için yenilikçi bir diplomasiye, yeni yaklasimlara ihtiyaç duyuyoruz. Elbette bunlari konusmak, yapmaktan kolay. Ama fikri altyapi olmadan, icraat da olmaz. Antalya’daki tartismalarimiz ile bu fikri altyapiya katki sagladigimizi düsünüyorum” dedi.
"Babalar Günü"
Çavusoglu, basta kendi babasi olmak üzere tüm baba ve baba adaylarinin Babalar Günü’nü kutladi.
Dünya Mülteci Günü kapsaminda da mesaj veren Çavusoglu, “Ülkemiz dünyada en fazla mülteciye ev sahipligi yapan ülkem konumunda. Ülkemiz yardima muhtaç olanlarin yaninda olmaya devam edecektir” diye konustu.
Çavusoglu, Avrupa Sampiyonasi’nda Isviçre ile karsilasacak olan A Milli Futbol Takimi’na da basarilar diledi.
"Afganistan Havaalani"
Bir gazetecinin "Afganistan Havaalani’nda Türkiye nasil bir rol üstlenecek" sorusuna Çavusoglu, Türkiye ilk defa Afganistan’a gitmiyor. Su anda kararli destek misyonu çatisi altinda Türkiye Kabil’de çerçeve ülke, ayni zamanda Kabil Uluslararasi Havaalani’nin güvenligi ve isletmesini üstlenmis durumda. Ama bu NATO’nun kararli destek misyonu çerçevesinde. ABD’nin çekilme karariyla birlikte, diger müttefikler de çekiliyor ve kararli destek misyonu sona eriyor. Bu havaalaninin isletilmesi ve güvenligi Afganistan için çok önemli. Afganistan’in dünyaya açilan kapisi. Sadece Afganistan için degil, orada bulunan, basta Türkiye olmak üzere tüm diplomatik misyonlarinin kalmasi bakimindan da önemli. Türkiye olarak biz bu görevimizi, epeydir üstlendigimiz ve üstlenmeye devam etme karari aldigimiz yilbasinda, bu görevi nasil devam ettirebiliriz. Tek basina Türkiye’nin üstlenecegi bir yükümlülük degil. En basta Afganistan’in kendisinden destege ihtiyacimiz var. Afganistan yönetimi de Türkiye’nin burada kalmasini istiyor. Afganistan’in ihtiyaci oldugu sürece Afganistan’in yaninda olacagiz, bu sadece askeri güç olarak orada olacagiz anlamina gelmiyor. Bugüne kadar kalkinma yardimlarimizla çok önemli projelerle egitim çalismalariyla, projelerle, TIKA’mizla tüm imkanlarimizla Afganistan’in yaninda olduk. Bu Türk milletinin ve ülkemizin anlayisidir. Ama bu havaalaninin güvenligi ve isletilmesi meselesi tabi ki bazi ülkelerin ve uluslararasi toplumun destegiyle ancak olabilir. Bunu bahsettigim ülkelerle en basta da Afganistanlilarla görüsüyoruz. Komsu ülkelerinde yapacaklari katkilar var. Türkiye-Afganistan-Pakistan üçlü mekanizmamiz var. Terörle mücadelede Pakistan’in rolü çok önemlidir. Sinir komsu ve arada geçirgenlikler var. Üçlü toplantida da bunlari konustuk. Bir taraftan terörle mücadele, kaçak göçle mücadele, ayni zamanda Afganistan’a nasil destek verecegimizi konustuk. Önümüzdeki firsatlar nedir. Ulasim, enerji isbirligini degerlendirme firsati bulduk. Bu süreci tüm aktörlerle görüsüyoruz” cevabini verdi” cevabini verdi.
“Rusya karari”
Bakan Çavusoglu, Rusya’nin Türkiye’ye uçus kisitlamasini kaldirmasi yönündeki kararini ise olumlu karsiladiklarini belirterek, “Rusya Türkiye’deki vaka sayisinin yüksek oldugu gerekçesiyle uçuslari kisitlama karari almisti. Alinan tedbirler ve vatandasimizin dayanismasiyla rakamlarin 5 binlere kadar düsürdük. Türkiye saglikli turizm konusunda aldigi tedbirler ve Güvenli Turizm Sertifika uygulamalari ile dünyaya örnek oldu. Geçen sene salgina ragmen 2 milyondan fazla Rus turist Türkiye’ye geldi. Ama bir önceki yil 7 milyon civarinda Rus turist ülkeye gelmisti. Bu sene daha fazla, 2 milyondan çok daha fazla Rus turistin gelmek istedigini görüyoruz. Rus turistlerin en çok memnun oldugu destinasyon Türkiye’dir. Gerek Türkiye’de gerekse Rusya’da yapilan anketler bunu gösteriyor. O nedenle bu karardan sektörümüz memnun olmustur. Belki daha fazla da Rus turistler memnun olmustur. Benim de Alanya’da Rus komsularim var, onlar da uçus kisitlamasinin kalkmasi yönündeki çalismalari mutlu karsiladilar” ifadelerine yer verdi.
"Turizm için, halkimizin sagligini feda etmemiz mümkün degil"
Güvenli turizm konusunda isbirliginin sadece Rusya ile degil diger ülkelerle de sürdüreceklerinin altini çizen Bakan Çavusoglu, "Geçen sene Almanya ile yaptigimiz isbirligi bir model oldu. Hem bize hem Almanya’dan bunu ögrenmek için birçok ülke bize ve onlara gittiler. Birçok ülke Türkiye’ye yönelik kisitlamalari kaldirmaya basladi.
Ingiltere de kendi içindeki sikintilardan dolayi henüz bir karar almadi, Belçika, Hollanda gibi ülkeler almadi, degerlendiriyorlar. Cumhurbaskanimizin bazi liderlerle ikili görüsmesinde bu konular gündeme geldi. Örnegin Fransa’ya benim ziyaretimden sonra transit yolcularla ilgili aldigimiz tedbirler noktasinda ne istiyorlarsa bilgileri verdik, onlar da Türkiye’yi kirmizi listeden çikardilar. Elbette sagligimiz önemli, vatandaslarimizin ve tüm ülkelerin vatandaslarinin. Turizm için ülkemizin ve halkimizin sagligini feda etmemiz mümkün degil ama saglikli turizm konseptini altinda turistleri ülkemizde agirlamaktan memnuniyet duyacagiz" diye konustu.
"Yunanistan’in kiskirtici adimlar ve tahriklerden vazgeçmesi lazim"
"Türkiye-Yunanistan arasinda rahat bir yaz geçecek mi" seklinde yöneltilen soru üzerine Çavusoglu su açiklamalari yapti:
“Belli süre devam eden gerilimlerden sonra istisareleri tekrar baslattik. Asker arasi güven arttirici görüsmelerdi. Yunanistan Disisleri Bakani Nikos Dendias geldi. Ben oraya gittim. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile Yunanistan Basbakani Kiriakos Miçotakis Brüksel’de görüstü. Olumlu geçti. Sorunlarin hepsi çözüldü mü? Hayir. Sorunlarimizi diyalogla çözme azmimizi gösterir bu görüsmeler. Umarim her iki tarafta da bu kararlilik ve samimiyet devam eder. Yunanistan’in provokasyonlardan vazgeçmesi lazim. Söylemlere alistik. Gidiyoruz basin toplantilarinda her sey güzel, ancak sonrasinda arkamizdan dostum Dendias birçok sey söylüyor. Bunlara gerek yok. Biz bunlari görmezden geliyoruz. Yaz aylarinda turizm sezonu boyunca Ege’de herhangi bir tatbikat yapilmamasi konusunda centilmenlik anlasmasi var. Yunanistan simdi NAVTEX ilan ediyor. Milli günlerde de NAVTEX ve tatbikat yapmama mutabakatimiz vardi. Yunanistan bunu da bozdu. Yunanistan’in kiskirtici adimlar ve tahriklerden vazgeçmesi lazim. Ben biliyorum kendi halkini tatmin etmeye çalisiyorlar. Çünkü orada onlara baski çok. Baslattigimiz diyalogu somut adimlara dönüstürelim istiyoruz. Biz samimi ve kararliyiz.”
"AB oyalamasin"
Gümrük Birligi Antlasmasi’nin modernizasyonunun müzakerelerinin baslamasi gerektiginin altini çizen Çavusoglu, “Bu siyasi bir konu degil. Her iki tarafin yararina her zaman bunun altini çiziyoruz. Kaç tur müzakere olacak onu bilmiyoruz. Ama müzakerelere basmak lazim. Daha önce üç tur müzakereler oldu, sonra durduruldu. Simdi tekrar baslamasi gerekiyor. Diger taraftan göç mutabakatinin içinde olan vize serbestisi dahil, bununla ilgili atilmasi gereken birkaç adim var. AB’nin artik masaya dönmesi lazim. Geri kalan bu kriterleri yerine getirme konusunda birkaç kelimeye takilip, zamana oynamamasi gerekiyor. Somut adim bekliyoruz artik biz AB’den. Görüyoruz iste ‘Türkiye ile görüs ayriligimiz olsa da Türkiye bizim için vazgeçilmez bir müttefik’ bu sözler kulaga hos gelebiliyor. Ama somut adim var mi yok, bugüne kadar. Iste bu zirvede somut adim bekliyoruz. Göç konusunda ise bunun içinde çok unsurlar var. Bu sadece ’turisti tut al parayi Suriyelilere harcayin, okula harcayin’ meselesi degil. Bunu güvenlik kaçakçilikla, sinirdaki güvenlik boyutu, mültecilerin güvenli sekilde geldigi yere gönderilmesi var. Bu sorunun Covid-19’dan sonra da devam edecegi apaçik ortada. Afganistan’daki çekilme kararindan sonra birçok insan Afganistan’i terk etme egiliminde. Önümüzdeki süreç artarak devam edecekse bu isbirligini genisleterek devam ettirmemiz gerekiyor. Biz görüslerimizi AB tarafina ilettik hangi konuda hangi adimlar atilacak. Liderler Zirvesi, komisyonu, bu konularda Türkiye ile müzakere etmek için ve neticelendirmek için yetkilendirebilir. 1.5 seneyi geçti bu konuda bir cevap göremedik. Bu zirvenin dönüm noktasi olmasini arzu ediyoruz. "Biz AB ile AB üyesi ülkeler de iliskilerimi gelistirmek, isbirligini gelistirmek ve genisletmek istiyoruz" dedi.
"Ermenistan seçimleri"
Ermenistan’da yapilacak seçimlerin hatirlatilmasi üzerine Çavusoglu, "Umarim bugün Ermenistan’da gerçeklestirilmekte olan seçimler tabi bu Ermenistan halkinin kendi tercihi, ama seçim sonuçlari, seçimden sonra gelecek yönetim daha önceki hatalardan ders alarak, bölgenin istikrarinin ve barisinin tek yolunun komsularla iyi geçinmek oldugunu, komsularin topraklarina göz dikmek yerine komsularla iyi geçinmek oldugunu anlarlar. Çünkü savastan sonra Azerbaycan’in kendi öz topraklarini geri almasindan sonra hem Türkiye’de hem Azerbaycan’da bölgenin istikrari için ve bölgenin barisi için adim atma kararliligi var. Bunu cumhurbaskanlarimizin açiklamalarinda her zaman görüyoruz, tüm dünya da görüyor. Birçok önemli projelerin hayata geçirilmesi imkani var. Bu yaklasimlardan en çok istifade edecek olan da Ermenistan. Neden? Ermenistan geçmisteki hatali politikalari yüzünden kendini izole ettigi için, bu konularda diger Güney Kafkasya ülkelerine göre geride kalmis bir ülke. Ama kendi kabahati, bizim degil. Bundan istifade edecegine göre artik husumeti bir kenara birakip, komsulariyla iyi geçinmek için neler yapabilecegini düsünmesi lazim. Bu anlayis olursa asamali olarak iliskilerimizi düzenlestiririz, Azerbaycan’la karar veririz bu konularda. Yine sinirlari açabiliriz, birçok kara yolu, demir yolu projesi var, bunlarin amaci, sinirlari da açmak. Ticaret artar, yatirilar artar, imkanlar var. Türkiye Azerbaycan iliskilerini elbette bu baris ortaminda daha da katki saglar ama bizim zaten iliskilerimiz müstesna bir iliski, iki devlet, bir millet. O nedenle biz her sartta iliskilerimizi gelistirmek için çalisiyoruz. Bu Suça bildirisi de Türkiye ile Azerbaycan arasindaki iliskilerin ittifaklik düzeyine çiktigi bir belgedir. iki lider tarafindan imzalanan belge, birçok seyi kapsiyor. Özellikle Susa’da imzalanmasi da ayri bir anlam ifade ediyor. Susa’da bir baskonsolosluk açma konusunda liderlerimiz karar aldi, Disisleri Bakanligi olarak bize düsen görev de en kisa zamanda resmi islemler tamamlandiktan sonra Susa’da baskonsoloslugumuz açmak, baskonsolosumuzu ve çalisma arkadaslarimizi oraya göndermek, orada Azerbaycan bayragi ile beraber Türk bayragi da dalgalanmis olacak insallah" diye konustu.
Çavusoglu'ndan Yunanistan Degerlendirmesi
Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, "Yaz aylarinda turizm sezonu boyunca Ege’de herhangi bir tatbikat yapilmamasi konusunda centilmenlik anlasmasi var. Yunanistan simdi NAVTEX ilan ediyor. Milli günlerde de NAVTEX ve tatbikat yapmama mutabakatimiz vardi. Yunanistan bunu da bozdu. Yunanistan’in kiskirtici adimlar ve tahriklerden vazgeçmesi lazim. Ben biliyorum kendi halkini tatmin etmeye çalisiyorlar. Çünkü orada onlara baski çok. Baslattigimiz diyalogu somut adimlara dönüstürelim istiyoruz. Biz samimi ve kararliyiz" dedi.