Çay Fabrikaları Bbg Evi Gibi

Çay Fabrikaları Bbg Evi Gibi

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nde düzenlediği basın açıklamasında, yaptıkları çalışmaları değerlendirerek, her çay fabrikasının kurulan sistem ile uzaktan izlenebildiğini ve teknoloji noktasında ÇAYKUR’un çağ atladığını söyledi.

Geçtiğimiz yılın ÇAYKUR için başarılarla dolu bir yıl olduğunu dile getiren Genel Müdür Sütlüoğlu, “2015 yılı ÇAYKUR için rekorlarla dolu bir yıl oldu. 2015 yılında rekor bir çay alımı, üretimi ve çay parası ödemesi gerçekleşti, ödemede 1 milyar TL’nin üzerine çıktık. Rekor bir satış cirosu yakaladık, satışta 2 milyar TL’nin üzerine çıktık. Karımızı yüzde 100 arttırarak 22 milyon TL kar ettik. İhracatımızı yüzde 101 arttırdık, 68 ülkeye ihracat yapıyoruz. 2016 yılı da inşallah başarılarla dolu bir yıl olur” ifadelerini kullandı.

Sütlüoğlu, yaş çay alımlarının dün itibari ile 40 bin ton çay alımı ile başladığını ifade ederek, "Bu çayı alıyor ve işliyoruz. Yüksek kesimlerimizin ve dere içlerindeki çaylarımız henüz gelmedi. Çayı gelen bütün fabrikalarımızın alımlarını sürdürüyoruz. Gayet başarılı bir süreç geçirdik. 1. Sürgüde kotamızı 400 kilo olarak açıklamıştık. Bundan önce mayıs ayı kotası hep 350 kiloydu. Özel sektör düşük fiyatlarda çay almasın diye kotayı yükselttik” şeklinde konuştu.

Özel sektöre vatandaşı mağdur etmemeli noktasında uyarı da bulunan Sütlüoğlu, “Özel sektöre buradan bir kez daha çağrı yapmak istiyoruz, vatandaşı mağdur etmeyin, sizde çaykur gibi değerinde alında. Mağdur etmeye devam ederseniz elimizde silahlarımız var, vatandaşın mağdur olmaması için biz de bu silahları kullanırız. Bu kapasitemizle çok daha fazla çay alabiliyoruz. Kapasite artışından bahsederken şunu da söyleyeyim; bu yıl ki kapasiteyi 3-4 aylık bir süre içerisinde kurduk. Bizden önce 100 tonluk bir fabrika 2-3 senede bitiyordu. Biz 7 fabrikayı 3-4- aya bitiriyoruz. Biz bir kamu kurumuyuz. Marttan önce ihaleye çıkamıyoruz. Ama birkaç gün birkaç fabrika geç kaldı diye bu işi olumsuzluğa taşımak insafsızlıktır. Diyelim biz bu çalışmaları yapmasak, eski kapasitelerle sezona girsek kimse ses çıkartmazdı. Bunu da aziz milletimizin vicdanına bırakıyorum. 8685 yeni kapasitemizle sezon sonuna kadar çay almaya devam edeceğiz” diye konuştu.

"RANDEVULU SİSTEM DEVRİMDİR"

Randevulu sistemin bir devrim olduğunu savunan Sütlüoğlu, sistemin çay üreticisini çok rahatlattığını dile getirerek, “Randevulu sistem bir devrimdir. Ben çayın 57 yılını hatırlıyorum. Çayda karmaşanın, gürültünün olmadığı bir yılı ben hatırlamıyorum. Şimdi ise bölgede huzur var. Birkaç sene evvelini bir hatırlayalım. Her gün 30 kilo çay toplamak için çaylığa gidiyorduk, alım yerine gidiyorduk ve alım yerleri de miting alanı gibiydi. Şimdi randevulu sistem ile huzurlu ortamı getirdik. Siz yapılanları görmezseniz güzel şeyler ortaya çıkmaz. Güzel şeylere teşekkür etmek de bir insani görevdir. Muhaliflere buradan bunları hatırlatmakta fayda görüyorum. Randevulu sistem gidersiniz randevu gününde çayınızı verirsiniz ondan sonra daha veremezsiniz. Bu bir disiplindir, disiplinli olmak zorundasınız. Olağan üstü bir durum varsa biz ona yardımcı oluyoruz. Ama ciddi bir mazereti yok çayını getirmiyor, işte biz ona dedik ki vatandaş çayını getirmezse biz onun kotasını düşürürüz. Çay geldikçe herkes çayını toplasın çayımızı işleyelim. Biz bunu aynı zamanda çaylarımızın kaliteli işlenmesi için yaptık. Hedef çayı gelen çaylığa girsin de sezonu makul bir sürede tamamlayalım” ifadelerini kullandı.

"AKSAMA MAKİNA FİRMALARI YÜZÜNDEN"

ÇAYKUR’daki aksamanın makine firmaları olduğunu sözlerine ekleyen Sütlüoğlu, “ÇAYKUR’da teknoloji en üst seviyede kullanılıyor. Bu bizim müdürlerimizin ve fabrika çalışanlarımızın eksiğidir. Alım yeri-alım yeri takip yapılıyor, çayı gelmeyen alım yerinde randevu sistemine girmiyor. Gecikmemizin sebebi de makine yapan firmaların makineleri vermemesinden kaynaklıdır. Bu yüzden çok az bir miktar kayma oldu. Ama vatandaşı mağdur edecek bir pozisyon yok. 7000 tonun üzerinde çay alıyoruz. Sezon boyunca ilave kapasite vatandaşımıza hizmet edecek etmeye devam edecek” dedi.

Tarım Gıda ve Hayvancılık bakanı Faruk Çelik ile görüştüğünü dile getiren Sütlüoğlu “Enflasyon fiyatının altında bir fiyatın verilmesinin vatandaşı mağdur edeceğini söyledim. Çaya verilen fiyatlar da diğer ürünleri de etkiliyor. Bakan’a enflasyonun üzerinde makul bir fiyat verilmesi gerektiğini dile getirdim. İnşallah 1 hafta içerisinde çay fiyatı da açıklanacak” şeklinde konuştu.

BAKAN ÇAY KANUNUNDA İSTEKLİ

Çay kanununa da değinen Sütlüoğlu “Vatandaşı mağdur eden politikaların tamamen kalkması için bir çay kanunu çıkması gerekiyor. Bakanımız da bu konuda hevesli arzulu. Çalışmalar Ankara’da devam ediyor. İnşallah bu kanunda en kısa zamanda çıkar. Şuanda yine fırsatçılar fırsat bulsalar fiyatları düşürürler. Ben onları toplayıp ikaz ediyorum, vatandaşı mağdur etmeyin, onları ortak gibi görün. Vatandaşı mağdur ederseniz oda sizi mağdur eder. Birkaç. Yıldır vatandaş da özel sektörden memnun” ifadelerini kullandı.

ÇAYKUR ÇAĞ ATLADI

ÇAYKUR’daki teknolojik gelişmeyi örneklendiren Sütlüoğlu, “Fabrikalarımız telefonlardan takip edebiliyoruz. ÇAYKU eskisi gibi değil. ÇAYKUR çağ Atladı. Fabrikalarımızı an ve an görebiliyoruz” dedi.

Canlı yayında fabrika müdürlerine ikaz da bulunan Genel Müdür Sütlüoğlu, “Ben oturan müdür istemiyorum. Halkın arasında olun. Her şeyi genel müdüre bırakmayın. Sürekli alım yerlerini dolaşın. Halktan kopuk bir yönetici olmaz. Yanlış algıların sebebi sizsiniz. 4 ay çalışıyoruz. 4 ay uyumayacağız ve görevimize en iyi şekilde devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile