Çay Üreticisi Ramazanda Zorlanıyor

RİZE - SERHAT ÇAĞDAŞ - Doğu Karadeniz'de 787 bin dekar alanda yaş çay üretimi yapan yaklaşık 200 bin müstahsil, sıcak ve uzun ramazan günlerinde zorlanıyor.

Genellikle mayıs ayı sonunda başlayıp, ekim ayı sonunda tamamlanan çay hasadının ikinci sürgününün ramazan ayına denk gelmesi, müstahsilin işini güçleştiriyor. Üretici, oruca ve sıcak havaya rağmen çay hasadına devam ediyor.

Çayın bahçeden toplanıp, bardakta tüketiciye ulaştırılmasına kadar geçen süreçte büyük emek harcayan yaş çay üreticisi, sabahın erken saatlerinde bahçelere girip makasla kestiği çayı, bazen sırtında bazen de el arabalarıyla taşıyarak çay alım evine götürüyor. Yaş çay müstahsili bir sürgünde hasadı yaklaşık 20 günde tamamlıyor.

Çay üreticisi Mustafa Akkaya AA muhabirine yaptığı açıklamada, 71 yaşında olduğunu, sıcak havadan dolayı tam gün ne kendisinin ne de gençlerin çalışamadığını belirterek, ''Sabah 06.00 gibi çay bahçesine geliyoruz, öğlene kadar topluyoruz, sonra dinlenmeye gidiyoruz. Sıcak hava bizi çok etkiliyor, akşama kadar çay toplayamıyoruz. Ramazanda çay toplamak normal zamana göre çok daha zor'' dedi.

Emine Yazıcı da ramazan ayında çay toplamanın zor olduğunu ifade ederek, ''Sabah erken saatlerde çay bahçesine geliyoruz. Sıcak havadan dolayı öğlene doğru bahçeden çıkmak zorunda kalıyoruz. Ramazada çayı bahçenin daha serin, toplanması daha kolay yerlerinde topluyoruz. Hava serin olursa dayanabildiğimiz kadar toplamaya çalışıyoruz'' diye konuştu.

Sabah namazından sonra çay bahçesine gittiğini anlatan Şeref Kar ise serin havalarda su sıkıntısı çekmediğini belirterek, ''Bedenen çalıştığımız için hava sıcak olunca zorlanıyoruz. Enerjimizi tasarruflu kullanmaya çalışıyoruz'' ifadelerini kullandı.

-''Üreticilerimiz acele etmesin''-

Çay Üreticileri Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Mavi, havaların sıcak olmasından dolayı ürün kaybı yaşandığını, bu nedenle üreticilerin acele etmemesi gerektiğini söyledi.

İkinci sürgün çay alımına haziran ayında başlandığını hatırlatan Mavi, ''Hava sıcaklıkları bazı yerlerde erken verime sebep oldu. Çayı erken olgunlaşan vatandaşlar ramazan ayı gelmeden hasadını yaptı'' dedi.

Ürünü geç olgunlaşan vatandaşın mecburen ramazan ayında çay toplamak zorunda kaldığını belirten Mavi, şunları söyledi:

''Ramazan ayında çay toplamak zor. Yaklaşık 17 saat oruç tutuluyor. Zaman zaman yağış olmasına rağmen hava sıcaklıkları üreticinin zor şartlarda hasat yapmasına neden oluyor. Üreticimiz, şartlarını biraz kendisi belirlemesi lazım. Çay bahçesinde uzun süre vakit geçirirlerse rahatsızlanabilirler. Çay hasadında bir gecikme söz konusu olmadığı için üretici acele etmesin, çayın olgunlaşmasını beklesin.''

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile