Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Kastamonu Gölköy Köy Enstitüsü mezunu öğretmenler, emekli öğretmenler, Eğitim Sen üyeleri ve çok sayıda konuk katıldı.
İbrahim Erman’ın Özbek İncebayraktar‘a ait “Köy Enstitüleri” adlı şiiri okumasıyla başlayan etkinlikte Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol yaptığı açılış konuşmasında, bugün öğretmen yetiştirmeden başlayarak eğitim sisteminin yaşadığı pek çok sorunun kaynağında Köy Enstitüleri'nin kapatılması yattığını söyleyerek, Eğitim Sen olarak Köy Enstitüleri'nin ilerici, demokrat ve aydınlanmacı geleneğine dün olduğu gibi bugün de yarın da sahip çıkmaya devam edeceklerini ifade etti.
Akyol, “Yöneticiler bugün anaokulları ve ilkokullara kadar indirilen Kutlu Doğum Haftası etkinliklerine gösterdikleri ilgi ve alakayı ne yazık ki bu tür etkinliklere göstermiyorlar”dedi.
1944 Kastamonu Gölköy Köy Enstitüsü’nün ilk mezunlarından Mahir Tekin ile Kastamonu Gölköy Köy Enstitüsü mezunlarından Saim Şen ve Ali Nuri Güntekin de yaptıkları konuşmalarda Köy Enstitüleri’ndeki uygulamaları kendi yaşamlarından örnekler vererek anlattılar.
Konuşmaların ardından “O Oğullar, O Kızlar, Köy Enstitüleri” adlı slayt gösterimi ve Tarık Akan’ın yönetmenliğini yaptığı “Köy Enstitüleri: Bir Meçhul Öğretmen” adlı belgeselin gösterimi gerçekleştirildi.
Slayt ve belgesel gösterimi sırasında duygulanan birçok kişi gözyaşlarına hakim olamadı. Köy Enstitülerini çeşitli yönleriyle anlatan, Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Yayınlarına ait yirmi üç kitap Çaycuma İlçe Halk Kütüphanesine armağan edildi. Kitaplar Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol tarafından Çaycuma Kültür ve Sanat Merkezi Müdürü Gültekin Petük’e verildi.
Programın sonunda ise konuklara kokteyl verildi.
Çaycuma’da Köy Enstitüleri’nin Kuruluşunun 73. Yılı Kutlandı
Zonguldak’ın Çaycuma İlçesinde, Eğitim Sen Temsilciliği tarafından Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 73. yılı kutlandı.