Belediye önünde oturma eylemi gerçekleştirerek, basın açıklamasında bulunan pazarcı esnafının,Pazarcılar Derneği Başkanı Osman Aydın yaptığı açıklamada, “Pazaryeri ihalesinin iptal edilmesine, pazaryerinin mevcut yerde kalmasına, kapalı pazaryerinin tuhafiyeye uygun olmadığına, pazaryeri taşınacak ise tuhafiye ve sebze esnafının bir arada olmasını, tarafımızdan istenen ücretlerin yüksek olduğunu, diğer ilçe ve illerdeki uygulamaların tarafımıza sunulmasını istiyoruz. Kapalı pazaryeri işletme ihalesinin şartnamelerini istemiş olmamıza rağmen verilmedi. 140 tane tezgahtan ibaretiz. Belediye geri dönük bizleri ortalama 5 bin lira borçlandırdı. Bizlerden işgaliye ücretinin haftalık ve makul seviyede toplanmasını istiyoruz. Belediyenin görevi; halka hizmet etmektir, mağdur etmek değildir. Esnaf olarak zor durumda olmamıza rağmen tarafımıza ibra edilen borçları kabul ettiğimizi ve belediyenin bizlere yardımcı olmasını istiyoruz. Belediye olarak tarafımıza verilen sözlerin yerine getirilmediğini, bunun yanında şartların daha da zorlaştığını belirtiyoruz. Yapılacak yeniliklere karşılıklı müzakere içinde gerçekleşmesini istiyoruz” diye konuştu.
Emniyet yetkililerinin isteği üzerine eylemelerini bitiren pazarcılar, içlerinden beş kişi seçerek Kaymakam Serkan Keçeli ile görüşme kararı aldı.
KANTARCI AÇIKLAMA YAPTI
Pazarcılarla görüşmeyen Belediye Başkanı Bülent Kantarcı ise, eylemin ardından basın açıklaması yaptı. Başkan Kantarcı yaptığı açıklama da;" Demokrasinin gereği bu gösterinin haklı bir yanı olmayıp seçim öncesi yapılan bir kışkırtma olduğunu ve gerekçe bulunmadığını söyledi.
Başkan Kantarcı, “Çünkü, 30 Mart 2014 seçimleri ertesi göreve gelir gelmez ele aldığımız konuların başında, halkımıza vaat ettiğimiz gibi pazarcıların sokaktan kurtulması için çalışmalar başlattık. Çöplük halindeki ırmak kenarına modern bir pazaryeri inşaatını hızla gerçekleştirdik. Diğer taraftan, 2007 yılından beri hiçbir yükümlülüklerini yerine getirmeyen pazarcı esnafı ile diyalog başlattık. Eski borçları uzun vadeye yayarak yapılandırdık. 2014 yılında, yeni pazaryerine taşınmak için seri toplantılar düzenledik. Demokratik usulle aralarından 5 kişilik temsilci seçilmesini sağladık. Asım Çayır, Hüseyin Taşçı, Osman Aydın, Önder Ataman, Sercan Topuz’dan oluşan temsilci heyeti ile olumlu görüşmeler sonucu yeni pazaryerine taşınma esaslarını birlikte belirledik. Düzene karşı ve disipline girmek istemeyen bir grubun baskısı sonucu, kendi içlerinden seçtikleri temsilcileri belediye ile işbirliği yaptıkları suçlaması ile geri çektiler. Aralık 2014 yılında görüşmeler haliyle sona ermiş oldu. Şu ana kadar geçen 5 ay süresince giysi pazarcı esnafından belediyeye bir başvuru olmadı. Çaycuma Belediye Meclisi Nisan ayı toplantısında, giysi pazar yerinin taşınması kararı alınmasına rağmen, belediyemizin herhangi bir tasarrufu veya yeni pazaryerine taşınma ile ilgili bir zorlama yapılmadı. Ancak genel seçim öncesi siyasi amaçlı olduğunu düşündüğümüz bu eylem gerçekleşti. Uğur Mumcu Caddesi’nde kurulan giysi pazarında 121’i belediyeye kayıtlı, 44’ü kayıtsız ve ne olduğu belirsizlerle birlikte 200’e yakın pazarcı tezgah açmaktadır. Pazaryerinde düzensizlik ve kaos hakimdir. Düzene girmemek için direniş mevcuttur. Mevcut yerde mevcut şekilde kalmak istemektedirler. Hiçbir yükümlülüğünü yerine getirmeyen ve yerleşik esnafımıza karşı haksız rekabet yaratan bu durumu kamuoyunun dikkatine sunarız” dedi.
Çaycuma'da Pazarcılar Eylem Yaptı
Çaycuma’da Uğur Mumcu Caddesi’nde sergi açan pazarcı esnafı, bugün tezgah açmayarak pazaryerinin taşınmak istenmesine kendilerine gösterilen kapalı pazaryerinin çok küçük ve uygun olmadığı nedeni ile tezgah açtıkları alandan belediye önüne yürüdüler.