ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, ikinci sürgün döneminde 248 bin ton yaş çay alımı gerçekleştirdiklerini, bunun ÇAYKUR'un rekoru olduğunu söyledi.
Sütlüoğlu, ÇAYKUR Brifing Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin zor bir dönem yaşadığını ve her kesimin birlik ve beraberlik içerisinde darbeye direnerek çok büyük bir sınavı başarıyla geçtiğini belirtti.
Türkiye'nin terörle mücadelesinin devam ettiğini ve PKK terörünün sivil asker ayrımı yapmadan saldırılarını sürdürdüğünü ifade eden Sütlüoğlu, her hain saldırının bu toprakların vatan olma vasfını daha da güçlü hale getirdiğini, millet olma vasfını zirvelere doğru çıkardığını vurguladı.
Sütlüoğlu, 15 Temmuz darbe girişimine karşı birlikte hareket eden medya, asker, polis, savcı, hakim ve siyasi partiler dahil herkese teşekkür ederek, kurumda 49 kişinin açığa alındığını, bir kişinin ise tutuklandığını kaydetti.
- 'Büyük mi̇llet darbe tari̇hi̇ne son verdi̇'
Geçmiş darbelerde olduğu gibi cumhurbaşkanı ve başbakan 'teslim olur' zannedenlerin büyük yanılgı içerisine düştüğünü dile getiren Sütlüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
'(Şapkalarını alır giderler. Ellerini uzatarak kelepçe taktırırlar) diye düşünüldü. Cumhurbaşkanımız gerçekten bir dünya lideri olduğunu gösterdi. Halkı meydanlara davet etti. Kendi büyük bir risk altında İstanbul'a gelerek kahraman milletimizin yanına döndü. Bu alçak, haince darbe girişimini akamete uğrattılar. Bu büyük millet tanklara, toplara ve uçaklara rağmen bu cesareti göstermeseydi, hainlerin ellerinden bu silahları almasaydı, bugün ülkemiz farklı bir tabloda yer alacaktı. Suriye, Irak gibi bir karmaşanın içerisinde yer alacaktık. Kahraman milletimize sonsuz teşekkürlerimizi iletiyorum. Büyük millet darbe tarihine son verdi. Bu milletin ellerinden öpüyorum.'
Sütlüoğlu, ÇAYKUR olarak ilk andan itibaren demokrasi meydanlarında halkın yanında yer aldıklarına işaret ederek, 6 araçla Rize, İstanbul, Ankara başta olmak üzere halkın yiyecek ve içecek ihtiyacını karşılamak için mesai gözetmeden görev yaptıklarını söyledi.
- Yaş çay alımları
ÇAYKUR olarak birinci sürgünde 230 bin 184 ton yaş çay aldıklarını, ikinci sürgün alımlarının ise 23 Haziran'da başlayıp 14 Ağustos'ta tamamlandığını belirten Sütlüoğlu, şöyle devam etti:
'Bu zor süreç içerisinde başarıyla ikinci sürgün tamamlandı. Zor sürece rağmen vatandaş sıkıntı ve endişe yaşamadı. İkinci sürgünde alınan yaş çay 248 bin tondur. Bu, ÇAYKUR tarihinin rekor alımıdır. 'ÇAYKUR çay almıyor' eleştirilerine bu bir cevap olmuştur. Çayın yüzde 53'ünü aldık. Özel sektör tarafından ise 220 bin ton yaş çay alındı. ÇAYKUR ve özel sektör olarak 468 bin ton çay alımı yapıldı.'
Dün itibarıyla üçüncü sürgün yaş çay alımlarına başladıklarını ve 477 ton yaş çay alımı gerçekleştirdiklerini ifade eden Sütlüoğlu, 'Alınan yaş çay karşılığı üreticilerimize birinci sürgünde 423 milyon lira, bunun yanında 144 milyon lira budama bedeli, 10 milyon lira organik ürün destekleme olmak üzere toplamda haziran sonu itibarıyla 589,7 milyon liralık ödeme gerçekleştirdik. İkinci sürgün yaş çay bedeli olarak 382 milyon liralık ödeme yapacağız. Bunu gelecek haftadan itibaren ödemeye başlayacağız ve ağustos ayı sonunda tamamlayacağız. Ayrıca ikinci sürgün için 7,6 milyon liralık organik çay ödemesi yapacağız.' dedi.
Sütlüoğlu, üçüncü sürgünde dönüm başına kotanın 300 kilogram olarak belirlendiğini kaydetti.
Sütlüoğlu, 8 bin 956 mevsimlik, bin 964 kadrolu çalışan bulunduğunu belirterek, 463 çalışanın emekli olduğunu ve buna karşılık 22 milyon 622 bin lira kıdem tazminatı ve ikramiye ödemesi yapıldığını söyledi.
- Afrika pazarı çalışmaları
Afrika pazarının ÇAYKUR için önemli olduğunu, Gana, Kamerun ve Gabon'da çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Sütlüoğlu, 'Afrika, Türkiye'ye çok sıcak ve güvenle bakıyor. 15 Temmuz'da yaşanan kalkışmada onlar da çok büyük endişe yaşadı. Darbe girişiminin başarısız olması onları da mutlu etti.' ifadesini kullandı.
Sütlüoğlu, Türkiye'nin Afrika'ya daha çok destek vermesinin önemine dikkati çekerek, 'Batı uzun yıllar Afrika'yı sömürdü. Batı'nın Afrika'daki imajı çok kötü. Beyaz adamın imajı kötü. Onlar beyaz adam olarak Avrupalıları gördü. Bizim onlardan farklı olduğumuzu biliyorlar. Bizim onlara sevgi ile yaklaştığımızı, değer verdiğimizi ve aldatmayacağımızı biliyorlar. Bu nedenle bu pazarda büyümemiz ve daha çok önem vermemiz gerekiyor.' diye konuştu.
Afrika'da ciddi ülkelere ulaştıklarını aktaran Sütlüoğlu, 'Fildişi Sahilleri, Kamerun, Gabon, Mali, Senegal, Afrika'da önemli yol aldık. Afrika'nın doğu ve güneyine iniyoruz. Daha önce Cezayir, Fas'a da çay vermeye başlamıştık. Afrika'da daha hızlı şekilde yolumuza devam edeceğiz. İhracatımız 78 ülkeyi geçti. 2017 yılı itibarıyla 100 ülkeye ulaşmayı hedefliyoruz.' dedi.
Sütlüoğlu, Madagaskar'a kadar ulaştıklarını dile getirerek, hedeflerinin ÇAYKUR'u dünyanın her yerine ulaştırmak olduğunu kaydetti.
- Beyaz çay alımları
ÇAYKUR'un bu yıl 384 kilogram beyaz çay alımı yaptığını bildiren Sütlüoğlu, 'Vatandaş kolay yapıldığını öğrenince beyaz çayı kendisi için üretmeye başladı. Beyaz çayımız son derece sağlıklı ve vatandaşımız kendine ayırıyor. Elbette bundan istifade etsin. Biz de pazarda beyaz çay ile yerimizi sağlamlaştırmak istiyoruz. Gelen beyaz çay miktarında, fiyatları artırmamıza rağmen düşüş oldu.' diye konuştu.
ÇAYKUR 2. Sürgün Yaş Çay Alımlarını Tamamladı
ÇAYKUR Genel Müdürü Sütlüoğlu: 'İkinci sürgünde alınan yaş çay 248 bin tondur. Bu ÇAYKUR tarihinin rekor alımıdır' 'Afrika bizim için önemli bir pazar. Afrika, Türkiye'ye çok sıcak ve güvenle bakıyor' ' İhracatımız 78 ülkeyi geçti. 2017 yılı itibarıyla 100 ülkeye ulaşmayı hedefliyoruz'