ÇAYKUR'dan Organik Çayda Yeni Uygulama

ÇAYKUR'dan Organik Çayda Yeni Uygulama

ÇAYKUR, organik çaya getirdigi yeni düzenleme ile ‘organik olmayan çayin organikmis gibi satilmasinin’ önüne geçti.

Iklim sartlari nedeniyle Rize, Artvin, Trabzon ve Giresun’da toplanan çaylar fabrikalarda yogunluk olusmasina neden oldu. Bu nedenle ÇAYKUR kontenjan uygulamasina geçti. Çay Isletmeleri Genel Müdürlügü (ÇAYKUR) Yönetim Kurulu Baskani ve Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, 4 Mayis’ta baslayan yeni çay sezonunu degerlendirdi. Üreticilere dair birçok konuya açiklik getiren Alim, ayni zamanda ÇAYKUR’un organik çay konusundaki yeni uygulamasini da anlatti. Bu yil tüm bölgelerde yas çayin ayni anda gelmesiyle fabrikalarda yigilma oldugunu ve bu nedenle kontenjan uygulamasina geçildigini kaydeden Yusuf Ziya Alim, “Bu yil ilk defa çay bölgede her yerde ayni anda basladi ve halen devam ediyor. Düne kadar kontenjan uygulanmamasi için kapasiteyi bayagi zorladik. Birkaç gün daha ister istemez asiri bir yogunluk olunca, hatta alimlarimiz iki katina çikinca, 12 bin ton gibi bir stokumuz olunca dekara 50 kilo alim uygulamasi baslattik. Amacimiz üreticimizi daha rahat satacaklari sekilde çaylarini alabilmek, rahatliklarini öne çikarmak. Niyetimiz üreticimizden yana olmakti, öyle de devam ediyor. 50 kilogramlik dekar basina uygulama zaten kontenjanda sayilmaz. Bu sekliyle alimlarimiz devam ediyor, insallah böyle devam edecek” dedi.

Üreticilerin tüm çayini almakta kararli olduklarini ancak çayini kisa sürede bitirmek isteyen üreticiler nedeniyle fabrikalarda yogunluk olustugunu kaydeden Alim, “ÇAYKUR olarak biz her zaman üreticimizin yanindayiz. Ancak üreticimize de acele etmeden, normal rutin sartlar altinda alimlarin devam edecegini, her zaman üreticilerimizin yaninda oldugumuzu bilmelerini isteriz. Tabii ki bizim de kapasitemiz 9 bin 250 tondur. Bunun üzerine çikan alimlar oldugu zaman ister istemez zorlaniyoruz. Az önce de söyledigim gibi bu zorlugu bile göze alaraktan hani hiçbir uygulama yapmadan devam edelim istedik ama üreticilerimiz bir cumartesi pazarda çayini bitirmeyi hedefliyor. Hepimiz ayni zamanda çay üreticisiyiz. 2 günde çayin bitmeyecegini hepimiz biliriz. Ama normal bir sekilde devam etmesi durumunda çayin tamamini almaya kararli oldugumuzu da söylüyoruz. Hiç kimsenin çayini disariya birakmayacagimizi da söylüyoruz. Üreticimizin yanindayiz, nakliyecimizin yanindayiz, yükleyicinin yanindayiz, herkesin yanindayiz. Çay için yapilabilecek ne varsa biz kurum olarak bunlari yapmaya haziriz. Hazirliklarimizi yapmisiz” dedi.



“Bu sene önceki yillara bakildigi zaman iyi bir fiyat aldigini gösterir”

Yas çay taban fiyatinin dolar bazinda geçtigimiz yillara göre daha fazla bir zam aldigini dile getiren Alim, “Fiyat konusunda da bazi sikintilar oluyor. Yillar itibariyla bakildigi zaman resmi olarak ben size fiyat konusunda bilgi vereyim istiyorum. Hani hep dolar bazindan bahsediyoruz ya. Dolar söyle oldu, böyle oldu. Mesela bu seneki artisimiz dolar üzerinden bakildigi zaman 59 sent, geçen sene 56 sent, daha önceki sene 43 sent, daha önceki sene 46 sentti. Yani bu sene önceki yillara bakildigi zaman fiyatlama konusunda üreticimizin daha da iyi bir fiyat aldigini gösterir” seklinde konustu.



“Az da verse, çok da verse dekar basi destek alacak”

Geçtigimiz yillarda organik çaya verilen destek kilogram basina hesaplanirken bu yil ÇAYKUR yeni bir düzenleme ile üreticilerinin karsisina çikti. Bundan sonraki yillarda desteklemeyi kilogram basina hesaplamayacak olan ÇAYKUR dekar basina hesaplayacak. Böylelikle organik olmayan çayin organikmis gibi satilmasinin önüne geçilmis olacak. Bazi iyi niyetli olmayan vatandaslarin normal çayi organik çay gibi satma düsüncesine karsi yeni bir sistem gelistirildiginin altini çizen Alim, “Üreticilerimizin hepsini kapsamasin, yani yanlis bir sekilde bir sey söylemis olmayayim ama hani konvansiyonel alip organik diye satmak gibi isteyen kisiler olabiliyordu. Biz dekara destek vererekten hiç kimseyi o yola yönlendirmek istemedik. Hani herkes çayini verecek. Az da verse, çok da verse dekar basi destek alacak. Bu da geçen sene verdigimiz destegin altinda kalmayacak. Zaten bu hemen mayis ayinda belirlenmiyor. Mesela geçen sene de bunu biz 7-8 yildir, toplanan çayin akabinde iki ay geçiyor. 2 ay sonra tesvikini ödüyoruz. Her sene böyle” dedi.



“Zammi biz de bekliyoruz”

Yas çay taban fiyati ile açiklanmasi beklenen kuru çay zamminin henüz açiklanmadiginin hatirlatilmasi üzerine Alim, “Yas çayla kuru çay zammi ayni anda açiklaniyordu. Biz bir denge kurmustuk, gidiyorduk. Bu sene de ayni sekilde arz ettik. Talebimiz dogrudan karsilandi, degerlendiriliyor. Muhtemelen olacaktir. Ama biz de bekliyoruz. Vakti saatini bilmiyorum. Bugün zam olsa önceki seneden kalan çayimizi da zamli satmis olacagiz. Biz su anda önceki yildan kalan çayimizi satiyoruz. Hani bu seneki çayi henüz pakete koymadik. Bunu koyunca zararli olacak. Bu seneki üretim girdi mi zarar tabii ki ister istemez gözükebilir ama açiklanacagi zaman artik aradaki farki kapatiriz” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile