ÇAYKUR Imparatorlarin Çayindan 230 Kilogram Aldi

ÇAYKUR Imparatorlarin Çayindan 230 Kilogram Aldi

Yas çay tariminda 3. sürgün sürerken, ÇAYKUR ’Imparatorlarin çayi’ olarak adlandirilan ’beyaz çay’ alimlarini da hiz kesmeden devam ediyor.

16 Mayis 2022 tarihinde baslayan yas çay alimlarinda 3. sürgün devam ediyor. 3. sürgünde de çayliga giren çay müstahsilleri çaylarini toplamayi sürdürüyor. Beyaz çay olarak bilinen ve kilosu üreticiden bin liradan Çay Isletmeleri Genel Müdürlügü (ÇAYKUR) tarafindan alinan çay tomurcugunu ise üreticiler, çay kesimine baslamadan tarlalarina erkenden girerek topluyor. Bu yil sezon basindan bugüne kadar toplam 230 kilogram beyaz çay ÇAYKUR tarafindan müstahsilden alinirken, Dogu Karadeniz Bölgesi’nde Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde, 8 yildir üreticiler tarafindan beyaz çay toplaniyor.

ÇAYKUR tarafindan baslatilan uygulamayla ‘tomurcuk’ olarak bilinen çayin üst filizleri, üreticiler tarafindan elle toplaniyor. 20 gramlik kavonozlar halinde satilan beyaz iksir 214 TL’den satilirken kilogram fiyati ise 10 bin 700 TL’den alici buluyor.

’Beyaz iksir’in bir çok hastaliga sifa oldugu biliniyor

Rize’de üretilen ve bu yil kilogram fiyati bin TL olarak açiklanan sifa kaynagi Anzer Bali’ndan kilogram fiyati daha pahali olan beyaz çayin kilogram fiyati ise 4 bin TL’yi buluyor. ’Beyaz iksir’in bir çok hastaliga sifa oldugu biliniyor. Yapilan bilimsel arastirmalar, beyaz çayin özellikle kolajen yikimini baskilayici ve cilde esneklik veren elastin maddesinin yikimini önleyen etkilerine bagli olarak daha siki ve esnek cilt olusumu saglayabilecegini gösteriyor. Beyaz çayin yesil çay gibi vücutta yag üretimini baskilayici ve mevcut yagin parçalanmasini saglayici etkiye de sahip oldugunu vurgulayan uzmanlar, beyaz çayin yesil çay ya da siyah çay gibi soldurma, firinlama, kurutma ve fermentasyon islemlerinden geçmedigi için dem renginde bir dönüsüm gerçeklesmedigini kaydediyor.

Yogun antioksidan içerigi ile kanser türlerine karsi koruyucu olarak bilinen beyaz çay, bu özelligi ile tüm çay çesitleri arasinda nadide ve özel bir ürün olarak öne çikiyor. Beyaz çayin diger çaylara göre daha yüksek antioksidan etkisiyle birlikte, yag yakici ve vücuttaki yag oranini dengelemeye yardimci etkiye sahip oldugu ve dolayisiyla obezite ve obezite ile iliskili sorunlarin tedavisinde yararli olabilecegi belirtiliyor. Uzmanlar, beyaz çayin faydalarini ise su sekilde siraliyor:

"Bagisiklik sistemini kuvvetlendirir, kanserden korur. Erken dönemlerde kansere neden olan hücre mutasyonlarini engeller. Cildi güzellestirir. Çok yüksek oranda antioksidan içerir. Tansiyon ve kolesterolü düsürür. Virüs ve bakterilere karsi etkisi yesil çaydan daha kuvvetlidir. Çok düsük oranda kafein içerdigi için, kafeinin zararli etkilerinden korunmayi saglar. Zayiflamaya yardimci olur. Florit içerigi zengin oldugundan dislerde plak ve çürük olusmasini önler. Yaslanma, kirisiklik ve sarkmalara karsi olumlu rol oynar. Pürüzsüz ve yumusak bir cilt için etkilidir. Kemiklere faydasi olur. Osteoporozda faydalidir. Cildi kuvvetlendirici, hücre yenilemeyi destekleyici özelligi de vardir. Ayrica C ve K vitaminlerini de içerir."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile