ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, birinci sürgünde toplamda 230 bin ton üzerinde yaş çay aldıklarını belirterek, 'Toplam rekoltenin yüzde 60,5'ini ÇAYKUR olarak biz almış olduk' dedi.
Sütlüoğlu, ÇAYKUR brifing salonunda düzenlendiği basın toplantısında, birinci sürgün yaş çay alım kampanyasının sonuna gelindiğini, ikinci sürgünün ise çok yakında başlayacağını söyledi.
Son bir ay içinde ÇAYKUR olarak rekorlar kırmaya devam ettiklerini dile getiren Sütlüoğlu, 'Rekor bir çay alımı gerçekleştirdik. 230 bin tonun üzerinde yaş çay aldık. Geçen sene 230 bin ton almıştık. Geçen yıl rekolte daha yüksekti. Bu sene rekolte yüzde 15 düşük.' dedi.
Birinci sürgünde aldıkları çayın karşılığında üreticiye toplam 409 milyon liralık ödeme yapacaklarına işaret eden Sütlüoğlu, bunun bir rekor olduğunu ifade etti.
Sütlüoğlu, 2016 yılında birinci sürgün yaş çay alım kampanyasına 3 Mayıs'ta başladıklarını anımsatarak, şöyle konuştu:
'Çayda yoğunlaşma 8 Mayıs'ta oldu. 8 Mayıs ile 3 Haziran arasında yoğun şekilde çay aldık. Günlük 6-7 bin ton seviyelerinde çay aldık. Yoğunluk yaklaşık 26 gün sürdü. Şu anda günde 100 ton seviyelerinde alımlarımız devam ediyor. Alımlar düşüyor. Biz 25-26 günde çayın yoğunluğunu halletmiş olduk. Daha önce bu 40-50 günlere kadar çıkıyordu. Yaptığımız kapasite artışlarıyla bu süreci 30 günün altına çekmiş oluyoruz. Bu yıl 650 bin kapasiteyi gerçekleştirmiştik.'
Şu anda fabrikalarının tamamının devrede olduğunu kaydeden Sütlüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Birinci sürgünde toplamda 230 bin ton üzerinde çay aldık. Toplam rekoltenin yüzde 60,5'ini ÇAYKUR olarak biz almış olduk. Yüzde 39,5'unu da özel sektör almış oldu. Özel sektörün almış olduğu çay 140-150 bin ton civarındadır. Geçen sene özel sektör birinci sürgünde 217 bin ton çay almıştı. Geçen yıl birinci sürgün rekoltesi 447 bin iken bu sene 380 bin ton olarak gerçekleşti.'
- ÇAYKUR'un 11 ürününe ödül
Sütlüoğlu, Belçika merkezli faaliyet yürüten dünyanın en saygın Uluslararası Kalite Sınıflandırma Kuruluşu Monde Selection tarafından ÇAYKUR'un 11 ürününün ödül aldığını belirterek, '2016 yılında bu bir rekor. En çok Japonya'nın firmaları ödül alıyor. Hiçbir firma bizim kadar ödül alamadı. Bizim arkamızdaki firmaların iki katı üzerinde ödül alarak çok büyük bir rekoru gerçekleştirmiş olduk.' ifadelerini kullandı.
Soğuk çay 'Didi'nin de rekor kırmaya devam ettiğini vurgulayan Sütlüoğlu, şu ana kadar 50 milyon litre satış gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
Daha sezonun başında olunduğuna dikkati çeken Sütlüoğlu, 'Sıcaklar başlamadı. Soğuk çay, sıcaklarla birlikte satışı artan bir ürün. Mevsimi henüz yeni başlıyor. Didi'de ilk sene 40 milyon litre satmıştık. İlk çıktığı senenin üzerindeyiz. Geçen sene satışımız ise 95 milyon litreydi. 72 ülkeye ihracat yapıyoruz. Hiç dinlenmeden yoğun bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.' diye konuştu.
- 'Beyaz çaydan, kansere faydalı ilaç yapma konusundaki çalışmalar'
Sütlüoğlu, 'imparatorların çayı' olarak adlandırılan beyaz çayda, en yüksek sınıf olan 'Grand Gold' ödülünü aldıklarını anımsatarak, bunun yanında bitki ve meyve karışımlı ürünleri ile soğuk çay Didi'nin de ödüle layık görüldüğünü kaydetti.
ÇAYKUR'un artık içine kapalı bir kurum değil, dünyaya açılan ve uluslararası pazarlara ürünlerini satan, yüksek kalitesiyle gündeme gelen bir kurum olduğuna dikkati çeken Sütlüoğlu, 'Bir kaç sene önce ÇAYKUR'u bizden başka kimse tanımıyordu. Dış dünyada yoktuk. Artık bugün güçlü bir şekilde uluslararası arenada yerimizi almış olduk. Emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz. Bundan sonra da başarılarımız artacaktır.' dedi.
Sütlüoğlu, beyaz çaydan kanseri tedavi edici ilaç yapma konusundaki çalışmaların devam ettiğini vurgulayarak, 'Japonya'da bir üniversiteyle bunu yapıyoruz. Bu bir süreç. Bu çalışma bir kaç yıl daha alacak bir çalışmadır. Bir ürünün ilaç haline gelmesi, belli aşamalardan ve uygulamalardan geçtikten sonra mümkün olabiliyor. Beyaz çayımız kısa bir süre sonra ilk etapta gıda takviyesi olarak piyasaya çıkacak. İlaca dönüşmesi ise bir kaç yıl daha alacak.' şeklinde konuştu.
ÇAYKUR'un Birinci Sürgün Yaş Çay Alımları
Genel Müdür Sütlüoğlu: 'Birinci sürgünde toplamda 230 bin ton üzerinde çay aldık. Toplam rekoltenin yüzde 60,5'ini ÇAYKUR olarak biz almış olduk' 'Beyaz çayımız kısa bir süre sonra ilk etapta gıda takviyesi olarak piyasaya çıkacak. İlaca dönüşmesi ise birkaç yıl daha alacak'