Ereğli' ye bağlı Çaylıoğlu beldesinde İsmet Kılıçarslan' a büyükbaş hayvanların rahatsızlanması sonrasında köye çağırılan veteriner hekimin ilk teşhisinde Şap hastalığına rastlaması köy halkını harekete geçirdi. Belde halkının kendilerine konuyu aktarması üzerine beldeye giderek incelemelere başlayan Tarım İlçe Müdürlüğü ekipleri, yapılan incelemeler sonrasında 11 büyük baş ve 2 küçükbaş hayvana Şap hastalığı teşhisi kondu. Söz konusu hastalığı taşıyan hayvanlardan alınan örnekler ise Şap enstitüsüne gönderildiği öğrenildi.
Karantinaya alınan beldenin belediye başkanı Rıfkı Gültekin, Tarım İlçe Müdürlüğü ekiplerinin gelerek yapılan incelemeler sonrasında hayvanların ahırlarından dışarıya çıkartılmamsı gerektiği konusunda uyarılarda bulunduklarını söyledi. Gültekin konuşmasında " 12 Temmuz tarihinde Güneşli mahallesinde bulunan bir arkadaşımızın hayvanlarının rahatsızlanması sonrasında gelen veteriner hekimin uyarısı üzerine hayvanlarda şap hastalığına yakalandığı söylendi. Bunun üzerinde Tarım ilçe Müdürlüğü ekiplerine haber verdik. Gelen ekipler ile birlikte yapılan araştırmalar sonucunda 6 işletmede 11 büyük baş ve 2 küçükbaş hayvanda şap hastalığı bulgularına rastlandı. Alınan örnekler laboratuara gönderilirken, beldemizde karantina altına alındı. Gelecek olan tahlillere göre hastalık taşıyan hayvanların tedavilerine geçileceği söylendi. Beldemizin hem girişine hem de çıkışına "Şap Hastalığı" levhaları asıldı. Bundan sonra gelecek olan tahlillerin sonuçlarını bekleyeceğiz" dedi.
Yaşanan olayda 7 hayvanı şap hastalığına yakalanan Güneşli Mahallesi eski muhtarı İzzet Öztürk, her sene düzenli olarak şap aşısı yaptırdıkları hayvanların bu hastalığa nasıl yakalandıklarını merak ettiklerini söyledi. Öztürk " Ben burada 3 dönem muhtarlık yaptım. Sağ olsunlar Tarım İlçe Müdürlüğünden arkadaşlar gelerek ilgilendiler. Ancak burada hastalığın ardından gelerek ahırları dezenfekte etmelerinin bir anlamı yok. Ben her sene 6 ay da bir hayvanlarıma şap aşısı yaptırmama rağmen bu hastalığa yakalanmalarına bir anlam veremiyorum.2002 yılında Sosyal Yardımlaşma vakfı tarafından dağıtılan hayvanlarda bu hastalık görünmüştü. Bizim hayvanlarımız da daha öncede yaşanan şap hastalığı belirtilerinde memelerde şişme ve yara oluşmuyordu. Şimdi ise bu belirti de başladı. Her hayvanın tedavi masrafı yaklaşık 150 lira civarında. Benim hayvanlarımın tedavisi bin lirayı buluyor. O zaman bizim her sene şap hastalığı için iğne yaptırmamıza gerek kalmıyor. Bu konuda İl Müdürlüğü gelerek burada seminer düzenlemeli. Yaz ayında havaların sıcak olması nedeni ile hastalığın yayılmasından korkuyoruz. İnşallah bir an önce hastalığın önüne geçerler" dedi.
İzzet Öztürk'ün eşi Nazmiye Öztürk' te hayvanlardan aldıkları sütlerle 3 çocuk okuttuklarını ve hayvanların hastalanması sonrasında işlerinin aksadığını dile getirdi. Hayvan sahipleri ve Belediye Başkanı Rıfat Gültekin, gelecek olan tahlil sonuçlarını beklediklerini ifade etti.