CBÜ Soma MYO'dan 3. İş Sağlığı ve Güvenliği Paneli

CBÜ Soma MYO'dan 3. İş Sağlığı ve Güvenliği Paneli

Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Soma Meslek Yüksekokulu tarafından bu yıl 3.'sü düzenlenen İş Sağlığı ve Güvenliği Paneli başladı.

Soma Belediyesi Sinema Tiyatro ve Konferans Salonu'nda düzenlenen panel büyük ilgi gördü. Panelin açılış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Ayla Tekin, İş Sağlığı ve Güvenliği'nin eğitim ve öğretiminde başlanacağı müjdesini verdi. Tekin, "Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği kavramının geliştirilmesi, yapılan çalışmaların kamuoyuna aktarılması, toplumsal duyarlılığın arttırılması, konuyla ilgili mevzuatın etkin uygulana bilmesi ve işyerlerinde uygulamaya dönüştürülmesinin sağlanması temel amaçları ile gerçekleştirilen panelin hayırlı olmasını diliyorum. Bizler Celal Bayar Üniversitesi Soma Meslek Yüksekokulu olarak 2011 yılında Soma Kömür İşletmeleri, 2012 yılında Asma Ltd. Şti. ile mesleki eğitim protokolleri imzaladık. Mesleğinde uzman öğretim elemanlarımız tarafından 4 bin 316 maden işçisine iş güvenliği, yer altı madenciliği konusunda eğitim verirken 175 asma personeline de iş güvenliği ve mesleki hatırlatma eğitimleri verdik. Yüksekokulumuz tarafından İş Sağlığı ve Güvenliği teknikeri yetiştirebilmek amacı ile açılan programa bu yıl öğrenci alımı kararı üniversite senatosunda kabul edilerek YÖK’e sunulmuştu. Sevindirici haber geldi. Bu yıl 1. öğretime 50, 2.öğretime 50 olmak üzere 100 öğrenci ile iş sağlığı ve güvenliği programı eğitim ve öğretimine başlayacağız. Tüm işyerlerinde önce insan, önce sağlık ve önce iş güvenliği anlayışını yerleştirilmesi dileğiyle saygılar sunuyorum" dedi.

Belediye Başkanı Hasan Ergene ise "Ülke olarak iş kazaları yönünde 1. sırada yer almaktayız. Bu kazalar ve meslek hastalıklarına 40 milyar civarında para harcanıyor. Bu meblağa Türkiye’nin yatırım için ayırdığı paraların çok üstünde bir rakam. Bu konuda eğitimler vererek bu miktarları daha alt seviyelere çekebiliriz. Soma bu konuda çok iyi durumda. Soma’da kurumsal alanda ilerlemiş kuruluşlarımız var. ELİ’de bunlardan bir tanesi. İş Kazaları ve meslek hastalıkları yönünde en iyi çalışmaları yaparak önlenmesi sağlanıyor. ELİ’ye üretim yapan özel sektörlerimizde bu konuda gerekli hassasiyeti göstererek teknoloji ürünlerini ve tecrübeli personeli ile çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca bu konuda CBÜ’ye de teşekkür ediyorum. Böyle bir bölümü Soma’ya kazandırdıkları için". dedi.

Kaymakam Abdülkadir Karataş, "Bakanlığımız tarafından iş sağlığı ve güvenliği yasa tasarısı hazırlanıyor. Maden ve enerji kenti olan ilçemizde ise 13-14 bin civarında çalışanımız var. Böyle güzel panel yapılması çok güzel. Bu yıl 3.'sü düzenleniyor. Maden ve enerji bakımından vazgeçilmez doğal kaynağımızdır. ELİ verilerine göre 680 milyon ton kömür rezervimiz bulunuyor. Bu işçi emeği ve alınteri ile çıkarılacak bir hazinedir. Bunu devlet olarak kullanacağız. İşyerlerine girdiğimizde önce emniyet yazar. Bizde çalışırken iş kazalarından korunmak, meslek hastalıklarına karşı gerekli tedbirler alınmalı. Çeşitli nedenlerle yıpranma ve gerekli güvencelerini vermek durumundayız. Benim sizlerden ricam muhakkak yer altına bir kez girip orada çalışanların ne kadar zor ve ağır şartlarda çalıştığını görmenizdir. Zor şartlarda alınteri dökerek aldıkları ücretleri görünce bizim kazancımız onların kazancının neresindedir diye soracaksınız." diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile