Çekya Cumhurbaskani Zeman'in Yetkilerinin Kaldirilmasi Kararlastirildi

Çekya Senatosu Anayasa Komisyonu oybirligiyle Cumhurbaskani Milos Zeman’in Anayasasi’nin 66. maddesi kapsaminda yetkilerinin kaldirilmasina karar verdi.

Çekya Senatosu Anayasa Komitesi, Cumhurbaskani Milos Zeman’in yasadigi saglik sorunlari nedeniyle görevini yapmaya elverisli olmadigina yönelik raporun ardindan yetkilerinin kaldirilmasini oyladi. Komite üyeleri, Zeman’in yetkilerinin kaldirilmasini oy birligiyle kabul etti. Alinan karar uyarinca önce Senatoda, daha sonra parlamentoda oylama yapilacak.

Zeman’in yasadigi saglik sorunlari nedeniyle hastanede olmasi, hastane ile Cumhurbaskanligi Ofisi tarafindan yeterli açiklamalar yapilmamasi üzerine Senato Baskani Milos Vystrcil, dün Prag’daki Merkez Askeri Hastanesi (UVN) yetkililerinden aldigi belgeler sonrasinda Zeman’in saglik sorunlari nedeniyle görevlerini yerine getiremeyecegini bildirmisti.

“Zeman’in saglik durumu hakkinda bize bugüne kadar bir bilgi verilmedi”

Senato Baskani Milos Vystrcil, “Prag’daki Merkez Askeri Hastanesi (UVN) yetkililerinden aldigi bilgi ve belgelerden anladigimiz kadariyla Cumhurbaskani Zeman’in saglik sorunlari hakkinda Cumhurbaskanligi Ofisi Baskani Vratislav Mynar’a detayli bilgi verilmis. Fakat bize bugüne kadar bir bilgi verilmedi” dedi.



“Mynar istifa etmeli”

Cumhurbaskanligi Ofisi Baskani Mynar’in Zeman’in saglik durumu hakkinda tüm bilgileri geçtigimiz hafta ögrenmesine ragmen Senato ve hükümet ile paylasmamasi ülkede "skandal" olarak yorumlanirken, Basbakan Andrej Babis Twitter’dan duruma tepki gösterdi. Babis, “Burada ortaya çikan tüm durum, Mynar’in yetersiz ve kabul edilemez faaliyetidir. Bu yüzden derhal istifa etmesi onun için en iyi seçenek olacaktir. Yaptigi sey kesinlikle kabul edilemez" ifadelerini kullandi.

Bilinci kapali

77 yasinda Zeman, karaciger rahatsizligi nedeniyle geçtigimiz Eylül ayinda geldigi askeri hastane’de yaklasik bir hafta tedavi olduktan sonra tekrar görevinin basina dönmüstü. Çekya’daki genel seçimlerin hemen ardindan 10 Ekim’de tekrar askeri hastaneye kaldirilan Zeman’in bilincinin kapali oldugu belirtilmisti. Ayrica Zeman’in asiri alkol tüketimine bagli olarak basta karaciger rahatsizliklari ile diyabet, düsük tansiyon ve ileri derecede duyma kaybi gibi hastaliklari bulunuyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile