Çekya Hükümetinden Isveç Ve Finlandiya'nin NATO Üyeligine Onay

Çekya Basbakani Petr Fiala, Isveç ve Finlandiya’nin NATO’ya katilimlarini Çekya hükümeti tarafindan onayladigini duyurdu.

Çekya, Isveç ve Finlandiya’nin NATO üyeligine onay verdi. Çekya Bakanlar Kurulu toplantisinin ardindan sosyal medya hesabi üzerinden açiklamalarda bulunan Çekya Basbakani Petr Fiala, Isveç ve Finlandiya’nin NATO’ya katilimlarini Çekya hükümeti tarafindan kesin olarak onayladigini duyurdu. Söz konusu kararin yürürlüge girebilmesi için Temsilciler Meclisi ve Senato tarafindan onaylanmasi gerekiyor.

Isveç ve Finlandiya’nin NATO’ya basvurma kararini memnuniyetle karsiladigini aktaran Fiala, “Putin’in Ukrayna’daki saldirganligi, her iki ülkeyi de uzun vadeli tarafsizlik politikalarini yeniden gözden geçirmeye ve ittifaka katilmak için basvurmaya zorladi. Bu ülkelerin ordulari, birçok kez müttefik kuvvetlerle birlikte ortak tatbikatlara katildi ve NATO üyeligi için gerekli tüm kriterleri karsiliyorlar. Çek hükümeti hem Isveç’in hem de Finlandiya’nin katilimini kesin olarak onayladi. Simdi Temsilciler Meclisi ve Senato da onaylamali. Ancak herhangi bir sorun beklemiyorum” dedi.



“Tarihi bir dönüm noktasidir”

Isveç ve Finlandiya’nin NATO’ya üyelik basvurusu yapmalarinin ardindan açiklamalarda bulunan Çekya Disisleri Bakani Jan Lipavsky ise, “Isveç ve Finlandiya’nin bugün NATO’ya yaptiklari üyelik basvurusu, NATO için oldugu kadar her iki ülke için de tarihi bir dönüm noktasidir. Birlikte daha da güçlü olacagiz. Çek Cumhuriyeti bu ülkelerin NATO’ya katilimlarinin onay sürecini mümkün olan en kisa sürede tamamlamak için üst düzey çaba gösterecektir” dedi.



NATO’ya üyelik için mevcut üyeler arasinda oybirligi saglanmali

NATO, 1949 yilinda 12 kurucu üye ile kurulmasinin ardindan ABD, Almanya, Arnavutluk, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Estonya, Fransa, Hirvatistan, Hollanda, Ingiltere, Ispanya, Italya, Izlanda, Kanada, Karadag, Kuzey Makedonya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Türkiye ve Yunanistan’in ittifaka katilmasi ile üye sayisini 30’a yükseltti.

Bir ülkenin NATO’ya üyelik basvurusunun onaylanabilmesi için basvurunun önce mevcut tüm üye devletlerin hükümetleri tarafindan ve ardindan da parlamentolari tarafindan onaylanmasi gerekirken, NATO’ya üyelik için mevcut üyeler arasinda oybirligi saglanmali.

Türkiye, mevcut sorunlar nedeniyle Isveç ve Finlandiya’nin NATO üyeligine sicak bakmiyor

Türkiye, Finlandiya ve Isveç’in terör örgütü PKK/YPG’ye verdigi destek ve Türkiye’ye yönelik uyguladigi savunma sanayi yaptirimlari nedeniyle iki ülkenin NATO üyeligine söz konusu sorunlar çözülene kadar onay vermeyecegini ifade etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile