Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Çekya, Macaristan ve Polonya'yı AB'nin zorunlu sığınmacı kota sistemine uymadığı için Avrupa Adalet Divanına sevk etti.
AB Komisyonundan yapılan yazılı açıklamada, 15 Temmuz 2017'de üç ülke hakkında ihlal prosedürü başlatıldığı, bu ülkelerden tatmin edici bir cevap alınmaması nedeniyle ihlal prosedürünün ikinci aşamasının işletildiği belirtildi.
Açıklamada, Avrupa Adalet Divanının 6 Eylül'de sığınmacıların üye ülkeler arasında zorunlu dağıtımını öngören kota sistemine uyulması gerektiğine hükmetmesine rağmen Çekya, Macaristan ve Polonya'nın bu çerçevede yasal yükümlülüklerini yerine getirmediği bildirildi.
Bu ülkelerin zorunlu kota sistemi uyarınca sığınmacı alacağına yönelik bir açıklama yapmadığı kaydedilen açıklamada, AB Komisyonunun ihlal prosedürünün bir sonraki adımını atmaya karar vererek, Çekya, Macaristan ve Polonya'yı Avrupa Adalet Divanına sevk edeceği duyuruldu.
Açıklamada, zorunlu kota sistemine ilişkin konsey kararları uyarınca tüm üye ülkelerin her üç ayda bir alabilecekleri sığınmacı sayısı konusunda beyanat vermeleri gerektiğine işaret edildi.
Macaristan'ın bu çerçevede hiçbir girişimi olmadığı belirtilen açıklamada, Polonya'nın tek bir sığınmacı dahi almadığı, Çekya'nın da en son 2016 Ağustos'ta sığınmacı kabul ettiği ancak bir yıldan fazla süredir yeni sığınmacı için beyanat vermediği kaydedildi.
- Zorunlu kota sistemi
Avrupa'yı 2015 yazında etkileyen sığınmacı krizine çözüm bulmak için AB Konseyi, İtalya ve Yunanistan'a ulaşan ve korumaya ihtiyacı olan 160 bin sığınmacının kota sistemine göre üye ülkeler arasında iki sene içinde dağıtılması kararı almıştı. Bu karara daha sonra Slovakya, Macaristan, Çekya ve Romanya karşı çıkmıştı.
Slovakya ve Macaristan, Avrupa Adalet Divanına AB Konseyinin kararının iptali için başvuruda bulunmuştu. İki ülke, AB'nin kota sisteminin sığınmacı sorununu çözmeye uygun ve gerekli olmadığını savunmuştu.
Adalet Divanı ise iki ülkenin başvurusunu reddetmişti.
Çekya, Macaristan Ve Polonya Avrupa Adalet Divanında
AB, üç ülkeyi zorunlu sığınmacı kotasına uymadığı için Avrupa Adalet Divanına sevketti.