Celal Kadooglu'ndan Düsük Kur Mesaji

Celal Kadooglu'ndan Düsük Kur Mesaji

Güneydogu Anadolu Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Baskani Celal Kadooglu, düsük kur politikasinin açtigi yaralarin sarilmasi için çözüm beklediklerini bildirdi.

Kadooglu, "Yurt disindaki rakiplerimizle rekabet etme sansimiz kalmadi. Düsük kur sorununa çözüm bulunmazsa özellikle üretici-ihracatçi firmalar için çok geç olabilir" dedi.

“Sanayici ayakta durmaya çalisiyor”

Son bir yilda döviz kurundaki artisin yüzde 25 civarinda oldugunu ifade eden Güneydogu Anadolu Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Baskani Celal Kadooglu, "Döviz kurundaki artis yüzde 25 ama enflasyon yüzde 60’larin üzerinde. Bunun yaninda son bir yilda üretim maliyetlerindeki artis yüzde 100 civarinda. Kisacasi bunun anlami sudur; Maliyetleriniz ikiye katlanirken, sattiginiz ürünün fiyati yüzde 25 artiyor" ifadelerini kullandi.

“Yatirimci yurt disina kaçiyor”

Düsük kur politikasinin sonucu olarak özellikle üretici-ihracatçi firmalarin zor günler geçirdigini kaydeden Baskan Celal Kadooglu, rekabet gücünü kaybeden firmalarin baska ülkelere yatirim yapmaya basladigini ifade etti.

Kadooglu, "Ülkemiz için her yatirim çok degerlidir. Çünkü yatirim demek üretim, istihdam ve ihracat demektir. Kalkinma demektir, insanlarimizin gelir seviyesinin yükselmesi, hayat standartlarinin artmasi demektir. Ancak uygulanan politikalar sonucu rekabet gücünü kaybeden firmalarimizin varliklarini devam ettirmek için baska ülkelere gitmek durumunda kaldigini görüyor ve bundan dolayi da çok üzülüyoruz. Yüksek enflasyon ve faiz ortaminda neredeyse yerinde sayan kur politikasinin sonucu uluslararasi pazarlarda rekabet gücünü kaybeden firmalarimiz basta enerji ve isçilik olmak üzere üretim maliyetlerinin daha düsük oldugu Misir ve Uzakdogu ülkelerine gitmeyi tercih ediyor" seklinde konustu.

“Sadece rekabet edebilecek sartlar istiyoruz”

Kadooglu, "Biz ihracatçilar döviz kurlari firlasin, ekonomik dengeler alt-üst olsun, diye düsünen kisiler degiliz. Ancak uygulanan kur politikasi sonucu yillarin emegi ve birikimi olan sanayimizi kaybetme tehlikesi ile karsi karsiyayiz. Bizim yetkililerden tek istegimiz var; Sadece ve sadece bize ihracat yapabilecek, rakip ülkelerle rekabet edebilecek sartlarin saglanmasidir. Çünkü su andaki maliyetlerle ihracat yapma sansimiz çok düsmüstür. Bizim sanayimizin büyük bölümü ihracata dayali üretim yapiyor. Biz eger ihracat yapamazsak sanayide çarklar durur. Fabrikalar kapanir. En iyi sartta üretim kapasiteleri düsürülür. Bu da basta istihdam olmak üzere bir çok alanda sorun yasamamiza neden olur. Hepimiz ayni gemideyiz, bu soruna bir çözüm bulmak zorundayiz" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile