Çeliğin yerini alan karbon elyaf, Yalova'da üretilecek
Türk tekstil sektörüne 40 yıl önce akrilik elyafı kazandıran ve global pazardan aldığı yüzde 12,5'lik payla Türkiye'yi Çin'den sonra dünyanın en büyük ikinci akrilik üretici paza...
Türk tekstil sektörüne 40 yıl önce akrilik elyafı kazandıran ve global pazardan aldığı yüzde 12,5'lik payla Türkiye'yi Çin'den sonra dünyanın en büyük ikinci akrilik üretici pazarı yapan Aksa, teknolojisi tüm dünyada sır gibi saklanan karbon elyaf üretimine başladı.
Dinçkök Grubu'na ait Aksa, '21. yüzyılın en stratejik hammaddesi' olarak tanımlanan karbon elyafın Türkiye'de üretimi için yüzde 100 Türk mühendislerin geliştirdiği teknolojiye 85 milyon dolar yatırım yaptı. Şirketin Yalova'da yılda 1500 ton üretim kapasitesiyle devreye aldığı Karbon Elyaf Üretim Tesisi'nin açılışı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirildi.
Dünyaya Aksaca markasıyla üretim yapacak tesisin resmî açılış törenine Başbakan Tayyip Erdoğan, Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Akkök Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Dinçkök'ün yanı sıra iş dünyasından da çok sayıda isim katıldı. Törende konuşan Başbakan Erdoğan, demir ve çeliğin, egemenliğini karbon elyafa bıraktığını söyledi. Karbon elyafın dünyanın yeni ürünü olarak geleceği şekillendireceğini gördüklerini belirten Erdoğan, "Karbon elyaf, çelikten 3 kat daha kuvvetli, 4-5 kat daha hafif. Uzay ve havacılık sektöründe, rüzgar enerjisinde ve inşaat sektöründe, hemen hemen her alanda artık karbon elyaf kullanılmaya başlandı. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün halatlarının çelik değil, karbon elyaf olduğunu hatırlatırım. Dünyanın geleceğine yön verecek böyle önemli bir sektörde Türkiye'yi görmekten ayrıca memnuniyet ve heyecan duyuyoruz." dedi. Aksa'nın krizi öne sürerek eleman çıkarmak şöyle dursun 200'ün üzerinde eleman aldığını anlatan Erdoğan, Ömer Dinçkök'e teşekkür etti. Ekonomide kaydedilen büyüme, sanayi üretimi ve diğer alanlarda kaydedilen olumlu gelişmelere dikkat çeken Erdoğan, "Bizi takip edenler, bizi taklit edenler, bizim izimizden yürümeye gayret edenler sadece siperlere gidip poz vermesinler, lütfen gelsinler kriz döneminde yapılmış büyük yatırımları da ziyaret etsinler." ifadesini kullandı.
Ömer Dinçkök ise Türkiye'yi karbon elyaf üreten 10'uncu ülke olarak dünya haritasına dahil etmenin gururunu ve heyecanını taşıdıklarını söyledi. Dinçkök, "Hükümetimizin Ar-Ge'yi desteklemesini haklı çıkaracak bir başarıya imza attık. TÜBİTAK ile işbirliği yaparak dünya kalitesinde karbon elyaf üreten bir tesis kurduk. Bu ürünün teknolojisi Aksa elemanları ve Türk uzmanların eseridir. Bugünden itibaren hiç durmadan karbon elyafımızı dünya piyasalarına kabul ettirmek ve hızla tesisimizi büyütmek istiyoruz." diye konuştu. Aksa Genel Müdürü Mustafa Yılmaz da şirketin akrilik elyafta sahip olduğu pazar payına Aksaca markasıyla dünyaya sunulan karbon elyafta da ulaşmayı ve 2020'de dünya pazarlarından yüzde 10 pay almayı hedeflediklerini açıkladı. Karbon elyafın Türkiye'de henüz yeni duyulmaya başlanan bir hammadde olduğunu kaydeden Yılmaz, şunları aktardı: "Oysa karbon elyafın son kullanım alanlarının Türkiye'nin lokomotif endüstrileri arasında olması, önemli fırsatlar içeriyor. Otomotiv, denizcilik, bina güçlendirmesi, Türkiye'de karbon elyaf takviyeli kompozit endüstrisinde öncelikli olarak gelişeceğine inandığımız alanlardır."
Çeliğe göre 3 kat daha dayanıklı, 5 kat daha hafif
Standart karbon elyaf, çeliğe göre 3 kat daha dayanıklı ve 5 kat daha hafif bir hammadde olarak kabul ediliyor. Karbon elyaf, uzay ve havacılık sektöründe, kara ve deniz taşımacılığında, endüstriyel malzemelerde, bina ve altyapı güçlendirmelerinde, rüzgâr santrallerinde ve spor malzemelerinde kullanılıyor. Birçok uçak, uydu ve roket sistemi, basınçlı kaplar ve Formula 1 yarış arabalarının iskelet sistemlerinde de karbon elyaf tercih ediliyor. Dünyada 40 bin ton üretilebilen karbon elyaf, sadece Japonya, ABD, Almanya, Fransa, İngiltere Macaristan, Çin ve Tayvan tarafından üretilebiliyordu. NASA'nın yanı sıra Boeing ve Airbus gibi firmaların da uçaklarında kullandığı karbon elyaf teknolojisinin, üretici ülkelerce sır gibi saklandığına da dikkat çekiliyor.
Zaman