Çelik, Türkiye genelinde 10 buçuk milyon büyük baş hayvanın olduğunu ve bunun da yaklaşık 500 bininin Kars’ta bulunduğuğunu kaydetti.
Kars’ın hayvancılık için Türkiye’nin en önemli ili olduğunun altını çizen Çelik, "Kars Ardahan diye bahsettiğimiz plato ülkemizin en verimli mera ve yaylaklarına sahiptir. Bu bölgede bir bütün olarak düşünürsek hayvancılıkta yatırımların önünü açmak için bu bölgenin tamamı pilot bölge ilan edilmelidir. Bu bölge koruma altına alınmalı, belli bir sistem dahilinde hayvanlar otlatılmalı ve büyük hayvancılık yatırımları ve buna bağlı yan sanayi gıda sektörü yatırımlarının artık Kars Ardahan gibi bu platoda bu çekim merkezinde yapılması düşüncesindeyiz. Yani Kars ve Ardahan platosunun hayvancılık pilot bölge ilan edilmesini istiyoruz." dedi.
Türkiye’de son yıllarda birçok sektörde gelişme yaşamasına karşın hayvancılık sektöründe ithal hayvan getirir, ithal et getirir hale gelindiğini de anlatan Çelik, "Burada suçlu aramak gibi durumda değiliz ama suçu kendimizde görmeliyiz. Anadolu insanı taşradan kırsaldan hızla büyük şehirlere göç etmiş ve hayvan sayısı ülkemizde hızla azalmıştır. Bölgemizde de hızla azalmıştır. Anadolu’da, bölgemizde ve Kars’ımızda hale hayvancılık köylerde geçim hayvancılığı şeklinde yapılmaktadır. Bundan vazgeçip 30 başlık damızlık işletmeleriyle hayvancılığımızı geliştirmemiz gerekiyor. Damızlık işletmelerinin sayısını artırmak gerekiyor. Damızlık işletmelerinin artırılması demek buzağı üretimi demektir. Bu bölge Türkiye’nin bütün besicilerinin canlı hayvan materyalini karşılamaktadır. Yani Türkiye’de üretilen etin 4’te 1 bu bölgeden üretilmiştir. Onun için bölgede yapılacak hayvancılık pilot bölgesi veya bölgenin tamamının hayvancılık pilot bölge ilan edilmesi bu yatırımları hızlandıracaktır. Hayvancılıkta Kars, Ardahan ve Erzurum özel düşünülmelidir. Nasıl ki bugün bir otomobil sanayi Marmara Bölgesini hedef almışsa hayvancılık sektörü de Kars ve çevresini hedef almalıdır." dedi.
"BİR DÖNEM HAŞVAN İHRACATI, KARS ÜZERİNDEN YAPILIYORDU"
Kars’ın 1990'lı yıllara kadar Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nin merkezi bir il olduğuna da değinen Çelik, bu merkezin daha sonra Erzurum’a nakledildiğini, o dönemlerde 253 ihracatçı üyesi ile canlı hayvan ihracatının yapıldığını, dönemin Sovyetler Birliği'ne ve Arap ülkelerine yine Anadolu’daki birçok ilin hayvancılık ihracatını Kars üzerinden gerçekleştirdiğini hatırlattı. Çelik, "1980’li yıllarda ise 21 milyon büyük baş hayvan varlığı olan Türkiye’de bunun yaklaşık 1,5 milyonu Kars’taydı. Bugün itibariyle 2010 yılı hayvan sayımı rakamlarına bakıldığında Türkiye genelinde 10 buçuk milyon büyük baş hayvanın olduğunu ve bunun da yaklaşık 500 bini Kars’ta bulunuyor. 2000'li yıllar öncesi bir tarla görünümünde olan Organize Sanayi Bölgemiz bugün yaklaşık 59 fabrikamızın yer aldığı Kars Organize Sanayi Bölgesi oldu. Bunlardan 39 tanesi süt ve gıda sektörü ile iştigal etmektedir. Diğerleri ise ağaç sanayi, mobilya sanayi ve metal sektörü ile diğer sektörlerden oluş maktadır. 2000 yıllardan önce biz Anadolu’daki diğer illere gittiğimizde, bir Organize Sanayi Bölgesi gördüğümüzde özenirdik, bugün öyle bir Organize Sanayi Bölgesine ilimiz de sahip. Tabi diğer alanlardan biri olan turizm alanında Sarıkamış ciddi bir atılım yapmıştır." açıklamasında bulundu. Kars’ın Anadolu’da ilk yerleşimin başladığı yer olduğuna dikkat çeken Çelik, şöyle konuştu: "Kars, Anadolu'nun Türklüğe açılan ilk kapısıdır. Orta Asya’dan ve Kafkaslardan buraya gelen atalarımız 100’lerce yıl kadar önce ilimizden Anadolu’ya giriş yapmışlardır. Anadolu’daki medeniyetlerle Türklüğün buluşması o yıllarda gerçekleşmiştir. Aynı zamanda Kars il ticari merkezdir. Tarihi ipek yolunun Anadolu’daki ilk geçiş noktası yine Anadolu topraklarında Sultan Alparslan tarafından yapılan, inşa ettirilen ilk cami Ebu Menuçehr Cami Kars il sınırları içerisindedir. Yine Kars’ta Anadolu’nun manevi fatihi Hz. Ebul Hasan-el Harakanin kabrinin bulunduğunu da söyleyelim. Kars’ımız gerek ticari gerekse manevi bütün iklimleri, bütün geçiş noktalarını bir arada bulunduran bir ildir." dedi.
DOĞU ANADOLU VE KARS’IN MEGA PROJESİ
BTKKASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nail Çelik, her ilin bir mega projesi olduğunu, Doğu Anadolu Bölgesi ile Kars’ında mega projesinin; 100 yılın projesinin Bakü- Tiflis- Kars Demiryolu projesi (BTK)olduğunu savundu. Çelik, "Bu proje yaklaşık 3 yıldır devam ediyor. Önümüzde ki yıllar içerisinde bitirileceği söyleniyor. 100 yılın mega projesinde Kars ev sahibi olarak hak ettiği yeri alacaktır. Bu proje kapsamında bir serbest bölge kurulması da demiryolu lojistik merkezinin de kurulmasıyla bu proje taçlandırılacaktır. Bu proje Kars’ta işsizliğin istihdamın umudu olacaktır. Bu projeyle Kars yeniden ihracat yapar hale gelecektir." şeklinde konuştu.
Öte yandan Çelik, Bakü, Tiflis ve Kars işadamları kalkınma toplantısının ikincisini, Haziran'ın ilk haftasında Kars’ta düzenleneceklerini açıkladı.
Çelik, Harakani Kültür Derneği öncülüğünde Karslı işadamları ve bürokratlar başta olmak üzere çok sayıda davetlinin bir araya geleceği 'Harakani Sofrası Buluşmaları' başlatacaklarını vurguladı .
Çelik: Kars ve Ardahan Platosu Hayvancılıkta Pilot Bölge İlan Edilmeli
Kars Sanayici ve İş Adamları Derneği (KASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nail Çelik, Kars-Ardahan platosunun değerlendirilmesinin zamanın geldiğini ve bu platonun hayvancılık pilot bölge ilan edilmesini istediklerini söyledi.