Son 16 aylık dönemde birçok konuyu sosyal taraflarla ele alarak çözdüklerini belirten Çelik, “Alt işverenlik yani taşeronluk uygulamasıyla ilgili sendikalar ve siyasi parti temsilcileriyle bir araya geldik. Milyonun üzerinde çalışanı ilgilendiren önemli bu konuda alınacak kararlar ve yapacağımız değerlendirmeler bu sorunun çözümü konusunda hızlı bir şekilde yasa taslağının gelmesini sağlar.” diye konuştu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sendikalar ve siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla bakanlıkta alt işverenlik çalışmalarına ilişkin değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Vekili Namık Ata, AK Parti Milletvekili Mehmet Domaç, CHP milletvekili Süleyman Çelebi, MHP Milletvekili Cemalettin Şimşek, BDP Milletvekili Levent Tüzel, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak ce Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik katıldı.
Toplantıda yaptığı konuşmada, bakanlık olarak işsizlikle mücadele ve istihdamın arttırılması konusunda çalışmalar yürüttüklerini belirten Çelik, “Çalışma hayatının çağın gereklilikleri doğrultusunda dizayn edilmesi, devlet perSonel sistemi ve sosyal güvenlik alanlarında doğumdan ölüme kadar 75 milyon vatandaşımızı ilgilendiren konularla yükümlüyüz.” diye konuştu.
2002 yılından bu yana iş kanunu, sosyal güvenlik reformu ve istihdam paketleri gibi Son derece önemli düzenlemeleri hayata geçirdiklerini vurgulayan Bakan Çelik, şöyle devam etti: “61. Hükümet kurulur kurulmaz sosyal ortaklarımızla bir araya gelerek çalışma hayatının diğer sorunlarına çözüm üretmek için bir takvim oluşturduk. Aradan geçen 16 aylık süre içerisinde memurlarımıza toplu sözleşme hakkı getiren düzenlemeyi, tüm çalışanlarımızı kapsayan müstakil iş sağlığı ve güvenliği yasasını, emeklilerimizin yıllardır beklediği intibak düzenlemesini, tüm vatandaşlarımızın sağlık güvencesi altına alan genel sağlık sistemine geçişi, sendikalar ve toplu iş sözleşmesi kanununu gibi genel düzenlemeleri hayata geçirdik. 16 aylık dönem içerisinde 230 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesini taraflarla uzlaşarak neticelendirdik. Asgari ücreti, eczacılar ile yaşanan sorunları taraflarıyla uzlaşarak çözdük. Sağlık içindeki suistimalleri ve bürokrasiyi azaltmak için e-reçete ve avuç içi damar uygulamasını başlattık. İş arayan ve işçi arasında köprü oluşturacak iş ve meslek danışmanlarını devreye koyduk. 2023’te issizliği yüzde 5’e çekmek için ulusal istihdam stratejisini hazırladık.” Çalışma hayatında işveren ve çalışanlar açısından sıkıntılara yol açan alt işverenlik, taşeronluk sistemini masaya yatırmak için bir araya geldiklerini belirten Çelik, şunları söyledi: “Alt işverenlik uygulaması 1936 yılından bu yana mevzuatımızda yer almakta. 4857 sayılı iş kanunumuzun 2. Maddesinde alt işverenlik tanımlanmakta. Geldiğimiz noktada bu uygulama özellikle çalışanlarımız açısından izin, kıdem tazminatı,çalışma süreleri gibi pek çok sorunun yaşanmasına sebep olduğu görülmekte. Süreç içerisinde taşeron diye tabir edilen alt işverenin yanında çalışan işçi kardeşlerimiz ve dernekleri ile bir araya geldik. Onların çözüm taleplerini dinledik. Bugünde gerek TBMM’de grubu bulunan siyasi partiler, işçi ve işveren konfederasyon başkanları ile bir araya gelerek bu konunun bir altyapısının oluşturulması konusunda değerlendirmeler yapmak için bir araya geldik. Milyonun üzerinde çalışanı ilgilendiren önemli konuda alınacak kararlar ve yapacağımız değerlendirmeler bu sorunun çözümü konusunda hızlı bir şekilde yasa taslağının gelmesini sağlar. Çalışma hayatındaki bir sorunun daha ortadan kalkmasını sağlarız.”
Çelik, Siyasi Parti ve Sendika Temsilcileriyle Taşeronluk Sistemini Görüştü
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeronluk konusunu görüşmek üzere sendikalar ve siyasi parti temsilcileriyle bir araya geldi.