Rotasyon ifadesinin kamuda antipati oluşturduğunu, bunun yerine ‘yurt geneline personelin dengeli dağılımı’ ifadesini kullanan Çelik, çakılı kadronun sakıncalarına dikkat çekerek, rotasyonun zaten bazı bakanlıklarda uygulandığını söyledi.
Ağırlıklı meslek gruplarında rotasyonun söz konusu olacağını aktaran Bakan Çelik, bölgelere göre ücret farkılılaştırılması önerilerine de kapalı olmadıklarını taraflarla görüşüleceğini ifade etti.
Bakan Faruk Çelik, CNN TÜRK televizyonunda katıldığı programında gündeme dair soruları cevapladı. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yapılan değişiklikle statü düzenlemesinin söz konusu olduğu ve memura da işçiye de ‘çalışan’ denileceği yönündeki bir soruya Bakan Çelik, “Bu 3 milyon vatandaşımızı ilgilendiriyor, aileleri ile birlikte 20 milyon vatandaşımızı ilgilendiriyor. 4 gündür yurt dışındaydım. Oradan da izleme fırsatı buldum, o kadar yüzeysel değerlendiriliyor ki. Medyaya da sitemimi iletmek durumundayım çünkü bu kadar insanı tedirgin etmeye hakkınız yok. Biz defalarca şunu söyledik, memurun statüsü de dahil, bu konularla ilgili taraflarla görüşmeden bir konuyu Meclis'e göndermemiz, hangi olayda mümkün oldu ki bu olayda mümkün olsun.” diye konuştu.
"KADROLU MU YOKSA SÖZLEŞMELİ Mİ?"
Çalışma Bakanlığı’nın sosyal ortakları olan bir bakanlık olduğunun altını çizen Çelik, şu ifadeleri kullandı: “Personelin statüsü. 4 tane statü var; memurlar, işçiler, 4/B’liler ve 4/C’liler. Yani bu statüler nasıl olacak, bu statüleri azaltmamız mümkün olacak mı. Kadrolu sisteme mi geçelim yoksa 4/B’li yani sözleşmeli sisteme mi geçelim gibi konuları yarın tartışacağız ve bir şekilde aldırmaya çalışacağız.”
"'ÇALIŞAN' İFADESİ YENİ ANAYASANIN KONUSU"
Çalışan kavramının anayasa değişikliği ile ilgili bir konu olduğunu kaydeden Çelik, “Bizim konuştuğumuz 657 Sayılı Yasa. Bir çatı olduğu için anayasa değiştiği zaman tabiî ki gelen yasaların da anayasaya uygun olması gerekiyor. Yarın bu da gündeme gelecek. Anayasa komisyonunun ya da AK Parti’nin teklifinde yer alan çalışanlar kavramı taraflar tarafından nasıl değerlendiriliyor, bunu da yarın ele alacağız. Muhtemel bir anayasa değişikliğinde, daha farklı bir tablo ile karşılaşacağız. O zaman belki de grevi içeren bir toplu sözleşme gelecek. Bu defa da ayrımın nasıl yapılacağına dair yeni bir düzenleme gerekiyor. Kimlerin grev kapsamına girdiği, kimlerin girmediği bunların değerlendirmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.
ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERİN GÖREV SÜRELERİ
Yarın ki görüşmelerde ikinci olarak tartışılacak konunun üst düzey yöneticilerin görev süreleri olduğunu bildiren Çelik, gelen bir hükümetin üst düzey yöneticilerle çalışmak istemeyebildiğini, o zaman orada birçok hukuki sorunların ortaya çıktığını belirtti.
Çelik, sözlerine şöyle konuştu: “Önümüzde belediye seçimleri var. Üst düzey yöneticilerin belediyede belediye başkanları ile merkezi yönetimlerde ise hükümetle gelip gitmeleri şeklide bir değerlendirmeye taraflar nasıl bakıyor, buna bakacağız.”
ÜST DÜZEY YÖNETİCİLİK İÇİN SÜRE KISITLAMASI
Ayrıca üst düzey yöneticilerin atanmasında süre kısıtlaması olduğunu dile getiren Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yani 12 yıl çalışmadan genel müdür olamıyor kamu çalışanı. Bunun 5-6 yıl gibi kısa sürede daire başkanı olması, genel müdür olması, müsteşar olması gibi teklifi önlerine koyacağız. Yine kamuda olmasa da dışarıda bulunan, eğitimini iyi almış nitelikli, vasıflı bir elemanı kamuya üst düzey yönetici olarak alma imkanımız olabilir mi? bunlara bakacağız.”
"ROTASYON İFADESİ KAMUDA ANTİPATİ OLUŞTURUYOR"
Kamuda rotasyon haberlerine de değinen Bakan Çelik, bu ifadenin kamuda antipati oluşturduğunu, bunun yerine yurt geneline personelin dengeli dağılımı ifadesini kullandı. “Hakkari’si, İzmir’i bizim değil mi?” diye soran Çelik, farklı yöntemlerin olduğunu, mesela çakılı kadro olarak kalması gibi söylemleri hatırlatarak, 10-20 yıl bir yerde kalmanın insan hakları ve çalışma şartları açısından doğru olup olmadığını yöneltti. Bölgeye göre farklı ücret tarifesi için de Çelik, sosyal tarafların kamu hizmetinin bütün bölgelere eşit dağıtılması konusunda hem fikir olduğunu söyledi.
Çelik, bu şekilde olması halinde bazı bölgelere ve illere personel gönderemeyeceklerini dile getirdi. Çelik, yapılması gerekeni şöyle özetledi: “Adil bir şekilde, eşit bir şekilde dağılımını sağlayacak ve onların hukukunu gözetecek bir anlayışta buluşmamız gerekiyor. Bu bizim zorlanacağımız bir şey değil.”
AĞIRLIKLI MESLEK GRUPLARINDA ROTASYON
Her alanda böyle bir rotasyonun da söz konusu olmadığını anlatan Çelik, ağırlıklı meslek gruplarına uygulanacağını ifade etti.
Zaten bazı kurumlarda rotasyonun uygulandığının altını çizen Bakan Çelik, Gümrük Bakanlığı’nın başlattığını, poliste, sağlıkta ve eğitimde bunun uygulandığını aktardı. Çelik, kendilerinin bu düzenlemeyi bir çatı düzenlemesi olarak gördüklerini dile getirerek, bakanlıklara göre değil de ihtiyaca göre belli bir süreliğine personelin gönderilmesi olarak özetledi. Çelik, ücret farklılaştırılmasını da yarın konuşacaklarına dikkat çekerek, bu teklife de kapalı olmadıklarını kaydetti.
"KURAL KONACAK BUNA DA HERKES UYACAK"
İktidarın bunu sürgün yeri olarak kullanabileceği yönündeki çekincelere değinen Bakan Çelik, “Bütün memurlar bizim. Zaten siyasi gözle bakılacak olursa, karşıdan gelen 2 kişiden birisi AK Parti’ye oy vermiş. Nasıl ayrım yapacaksınız, hangisinin oy verdiğini. Kaldı ki böyle bir şey söz konusu olamaz. Burada kural konacak, kurula herkes uyacak.
"ERKEN EMEKLİLİK DİYE BİRŞEY SÖZ KONUSU DEĞİL"
Bakan Çelik, son olarak erken emeklilik diye bir şeyin söz konusu olmadığını vurguladı. Emeklilikte yaşa takılanlarla görüşmeler yaptıklarını aktaran Çelik, 1999’da yapılan değişiklikle yolda kuralın değiştiği yönünde görüşlerin olduğunu belirtti.
Bu kural değişikliğinden dolayı farklı yıllar aralığında geç emekliliklerin yaşandığını anlatan Çelik, bu konuda da taraflarla görüşme kararı aldıklarını söyledi.
Çelik'ten Rotasyon Açıklaması: Personel Yurt Geneline Dengeli Dağılacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kamuda rotasyonla ilgili açıklama yaptı.