2012-2016 yıllarını kapsayan Türkiye Demir-Çelik ve Demir Dışı Metaller Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nın yürürlüğe girmesine ilişkin Yüksek Planlama Kurulu kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Eylem planının girişinde, ''Yönetici Özeti'' başlığı ile bir yazı kaleme alan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Dokuzuncu Kalkınma Planı'nda yer verilen ''istikrar içinde büyüyen, gelirini daha adil paylaşan, küresel ölçekte rekabet gücüne sahip, bilgi toplumuna dönüşen, AB'ye üyelik için uyum sürecini tamamlamış bir Türkiye'' vizyonu çerçevesinde, ülke için gerekli olan adımların kararlılıkla atıldığını ifade etti.
-''Temel amacımız refah ve mutluluğun artırılması''-
Temel amaçlarının, ekonomik gelişme ve ilerleme sonucunda insanların refah ve mutluluğunun arttırılması olduğuna dikkati çeken Ergün, şunları kaydetti:
''Bu amaca ulaşabilmek için, Türkiye'nin mevcut potansiyelinden daha etkin bir şekilde yararlanılarak; insanımızın girişimcilik kabiliyeti ile ekonomik hayatın her alanında kaliteli, verimli, sürdürülebilir, rekabetçi ve yenilikçi bir üretim yapısının oluşturulması gereklidir.
Demir-çelik ve demir dışı metaller sektörü gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler de olduğu gibi ülkemizde de bu sürece katkı sağlayan önemli sektörlerdendir.
Ülkemizde, demir-çelik ve demir dışı metaller sektörü Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren yapılan kamu yatırımları ile gelişmeye başlamış, geçtiğimiz yıllarda yapılan özelleştirmelerle birlikte ise sektörde kamu payı kalmamış, bugün geldiğimiz noktada ise gelişmiş ülke sektörleriyle rekabet edebilecek büyüklüğe ulaşmış bulunmaktadır.''
-''Strateji, bir hükümet politikası olarak uygulamaya yansıtılacaktır''
''Sanayinin en büyük sektörlerinden olan demir-çelik ve demir dışı metaller sektörünün sürdürülebilir üretim yapısını ve rekabet üstünlüğünü güçlendirerek devam ettirmesinin ülke sanayisinin geleceği için büyük önem taşıdığına'' dikkati çeken Ergün, bu nedenle, Bakanlık tarafından demir-çelik ve demir dışı metaller sektörü ile ilgili sorunların belirlenmesi ve yeni çözüm yolları üretilmesi için ''Demir-Çelik ve Demir Dışı Metaller Sektörü Strateji Belgesi'' oluşturulması süreci yürütüldüğünü hatırlattı.
Uzun süreli, yoğun ve katılımcı bir süreç neticesinde, belgenin hazırlık çalışmalarının tamamlandığını kaydeden Ergün, ''Bu strateji, bir hükümet politikası olarak uygulamaya yansıtılacaktır. Bu vesileyle, hazırlık çalışmalarında tüm emeği geçenlere ve bundan sonraki sürece katkı verecek herkese teşekkürlerimi sunarım'' ifadesini kullandı.
Muhabir: Erdal Çelikel
Yayıncı: Zülal Eser
Çelik ve Demir Dışı Metaller Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, sanayinin en büyük sektörlerinden olan demir-çelik ve demir dışı metaller sektörünün sürdürülebilir üretim yapısını ve rekabet üstünlüğünü güçlendirerek devam ettirmesinin, Türkiye sanayisinin geleceği için büyük önem taşıdığını belirtti.