'Çeltik Ekimi' Gecikmeli Basladi

'Çeltik Ekimi' Gecikmeli Basladi

Karabük’te yaklasik 500 dekar alanda üretimi yapilan çeltik ekimi havalarin yagisli gitmesi nedeniyle gecikmeli olarak basladi.

300 dekar alanda çeltik ekimi yapan Halit Gömeç, topraktan sofraya kadar uzanan yolculukta çeltik ekiminin imece usulü ile su dolu tarlalar içindeki mesakkatli serüvenine basladi.

Gömeç, Ihlas Haber Ajansi muhabirine yaptigi açiklamada, havalarin yagisli gitmesinden dolayi toprak sürme islemini yapamadiklarini belirtti.

Tarlalara su verdiklerini ifade eden Gömeç, "Suyla birlikte traktörlerle çapa yapiyoruz. Yagistan dolayi bu sene de böyle oluyor. Tabii biz de arkasindan tohumlama diger isçiliklerini yapiyoruz. Böylelikle ekim normal hizinda gidiyor, yani yapabildigimiz kadar. Yagislar nedneiyle toprak islemesinden zor oldugunda bir hafta uzayacak" dedi.

Fazla yagmurun toprak islemede sikinti çikardigini, bunun da maliyeti artirdigini vurgulayan Gömeç, "4 kardes 300 dönüm yer ekiyoruz. Iste amcam yapiyor, diger komsum var yapiyor. Her sey hava sartlarina bagli. Insallah bol bereketli bir yil ve ürün sezonu olur" diye konustu.

1976 yilinda yapilan su kanalinin aradan geçen uzun süreden dolayi artik yeterli islevi görmedigini anlatan Gömeç, sunlari kaydetti:

"2500 dönüm arazi sulayan bir kanal. Bu da haliyle zaman asimina yani yaklasik bir 50 senelik bir periyot geçti. Kanalim tahrip oldu, biz bunu 8-10 yildir dile getiriyoruz. Kanalimiz berbat, bir beton kanal yapilmasini istiyoruz. Yani bir türlü bir çözüm bulunamadi. Yani yaklasik bir tamami bes kilometre bir kanal. Insallah pazartesi günü, sali gün kim gelirse iktidara, kim olursa ondan bekliyoruz artik."

Geçen yil rekoltenin güzel oldugunu anlatan Gömeç, "Geçen sene rekoltemiz çok güzeldi. Yani bizde güzel gitti. Yani çok güzel bir ürün elde ettik. Bir de yani devletimiz, hükümetimizde güzel bir fiyat verdi, cumhurbaskanimiz da geçen sene. 14 lira gibi çiftçiyi memnun edecek bir fiyat. Memnunuz yani yine de tabii ki ülkenin yani enflasyon sartlarina göre ülkenin durumuna göre. Her sey mevsim sartina bakar. Yani hep bu pirinç isi mevsime bakiyor. Bak görüyorsunuz buz gibi bir hava var. Yani günes var ama esinti soguk. Sanki nisan ayi gibi. Diyelim ki, yaz ayini temmuz, agustosta yasayacakken eylül, ekimde yasiyoruz. Mevsim sartlari biraz sikinti yani. Biraz çeltikte son hele 5-6 yildir gece gündüz sicak araliklari farkliligi çok açik arasi. Hayirlisi bakalim. Allah neyi nasip ettiyse onu aliriz" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile