Türkiye'nin önemli pirinç üretim merkezlerinden Balıkesir'in Gönen, Manyas ve Bandırma ilçelerinde çeltik ekimine başlandı.
Gönen Ziraat Odası Başkanı Necati Özkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl 85 bin dekar, bu yıl ise 82 bin dekar alanda çeltik ekildiğini belirterek, 'Bazı bölgelerde çiftçimiz tohumunu attı, kurutmasına başladı, tavalarına su salmaya hazır durumda.' dedi.
Türkiye'de 'çeltik veya pirinç' denildiğinde ilk akla gelen yerlerin Gönen ve Edirne olduğunu vurgulayan Özkurt, 'Farklı çeşit çeltik ekilen alanlarımızda bu yıl, geçen yıla göre yüksek verimli, kaliteli çeşitler arttı. Yüzde 45'i Baldo olmak üzere Halilbey, Ronaldo, Cameron, Osmancık ve Efe gibi kaliteli çeşide yönelim yükseldi.' diye konuştu.
Özkurt, geçen yıl dekar başına 600 kilogram verim alan üreticinin ürününü 2,25 liradan sattığını anlatarak, 'Her ne kadar üretici olsak da tüketiciyi de düşünmek zorundayız. Bu yıl üretim maliyetleriyle ürünün raftaki fiyatı arasındaki makasın geçen yıllara göre kapanmasını temenni ediyoruz.' ifadelerini kullandı.
Gönen Ovası'nda Trakya Bölgesi mahsulüne göre su sorununun yaşanmasını beklemediklerini dile getiren Özkurt, 'Ürünümüz hassas ve suyu çok seviyor. Bu yıl üretimden ve hasat sezonundan umutluyuz. Bu sezonunun, sadece çeltik üreticilerimize değil tüm üreticimiz için bol bereketli, afetsiz, bol kazançlı geçmesini diliyorum.' dedi.
- Üretici dayanıklı ve kaliteli ürünü tercih ediyor
Manyas Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç da 'Geçen yıl 65 bin dekar alanda ekim yapılan Manyas Ovası'nda bu yıl sulama kanallarının da devreye girmesiyle bunun 70 bin dekara çıkması bekleniyor. Bu yıl bölgemizde üreticimiz çeşit olarak hastalıklara daha dayanıklı ve verimi yüksek Osmancık, Baldo, Cameron çeşitlerini tercih ediyor.' diye konuştu.
Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez ise geçen yıl 2 bin 763 dekar alanda ekilen çeltiğin bu yıl 4 bin 500 dekar alanda ekilmesinin hedeflendiğini belirterek, 'Geçen yıl dekar başına 700-bin kilogram ürün elde edildi. Bu yıl da aynı oranda bekleniyor. Geçen yıl Osmancık 1,6, Baldo 1,9 liradan satıldı. Bu yıl ise Osmancık'ın 2,5, Baldo'nun ise 3 liradan satılmasını hedefliyoruz.' değerlendirmesini yaptı.
Çeltik tavalarında elle veya savurma makinesiyle dekar başına ortalama 23-25 kilogram çeltik tohumu atılıyor. Çeltik ekiminden itibaren tavalara 90 gün su veriliyor. Çeltik 120 günde hasat edilir hale geliyor.
Çeltikçiler Yeni Sezondan Umutlu
Türkiye'nin önemli çeltik üretim merkezlerinden Balıkesir'in Gönen, Manyas ve Bandırma ilçelerinde ekim sezonu başladı Gönen Ziraat Odası Başkanı Özkurt: 'Bu yıl üretimden ve hasat sezonundan umutluyuz. Bu sezonunun, sadece çeltik üreticilerimize değil tüm üreticimiz için bol bereketli, afetsiz, bol kazançlı geçmesini diliyorum'