Düzce’de kisa adi ZIHA olan, zirai insansiz hava araçlari ile ilaçlama yapilarak zamandan tasarruf saglaniyor. Ilaçlama kisa sürede tamamlaniyor, maliyetler ise düsüyor. Uygulamanin yayginlastirilmasi amaçlanirken, Düzce’de çeltik ekimi yapilan arazilerde ZIHA ile tarlalarda ilaçlama yapildi. Tarim Kredi Kooperatifi bünyesinde faaliyetlerine devam eden Tarnet’in Zirai Insansiz Hava Araci, Konuralp bölgesinde çeltik tarlalarinda ilaçlama çalismasi gerçeklestirdi. Çeltik üreticilerinin 5 saatte yaptigi isi 45 dakika gibi bir zamanda yapan ZIHA, hem üreticiyi maliyet açisindan hem de zaman açisindan mutlu ediyor.
“Hasarin az olmasi nedeni ile ZIHA’yi tercih ettik”
Çeltik ilaçlamada ZIHA’yi hasarin az olmasi sebebi ile tercih ettiklerini belirten Düzce Çeltik Ekicileri temsilcisi Erdinç Gür, ZIHA’dan mutlu olduklarini belirterek, “Drone ile ilaçlama yaptirdik. Hem ilaç zafiyeti azaliyor hem de hem de çeltigin pirincin ezilmemesi hasarin az olusmasi için drone ile ilaçlamayi tercih ettik. Konuralp bölgesinde ilk defa drone ile ilaçlama yapiliyor. Bir deneme olarak yaptik. Birkaç arkadasimiz daha yapacak. Yaptirmak isteyenler olursa bu konuda yardimci olacagiz. Faydasini ilaçtan iki gün sonra görecegiz. Suyu o zaman verecegiz, 1 hafta sonra otun yanip yanmadigini görecegiz” seklinde konustu.
“Önceden 5 saatte yaptigimiz için 45 dakikada yaptik”
Zirai Insansiz Hava Araci(ZIHA) ile çeltik tarlasinda ilaçlama yapmanin daha kolay oldugunu belirten Gür, “ Drone ile yapmadigimiz zaman traktörün arkasina taktigimiz bir depoya 400 litrelik su koyuyoruz ilaç karisimini yapiyoruz hortum ile 300-400 metre hortumlar ile tarlanin içerisinde ilaçlama yapiyoruz. En az 3-4 kisi hortum çekmek sarti ile tarlanin içerisinde çamurun içerisinde o sekilde ilaçlama yapiyoruz. Daha zahmetli ve külfetli oldugu için ZIHA’yi tercih ettik. Ekonomik anlamda dronun maliyeti bize daha düsük. Hem de hem isçilikten hem zamandan hem de zayiattan kârli oluyor. Su anda bulundugumuz tarla 14 dönüm. TARNET’in tecrübeleri ile asagi yukari yarim saat 45 dakikalik doldurma bosaltma, akü degisimi gibi zamanlama ile yaptik. Traktör ile el ile yapsaydik bunu en az 5 saatimizi alirdi. 1 günümüz buraya gidiyordu” ifadelerini kullandi.
Düzce’nin Konuralp bölgesinde ilk defa uygulanan ZIHA’nin ilerleyen günlerde diger çiftçilerin tarlalarinda da yayginlastirilmasi amaçlaniyor.
Çeltikte ZIHA Dönemi
DÜZCE – Insansiz hava araçlari tarimda da önemli üstünlükler sagliyor. Tarim Kredi Kooperatifleri Birligi teknoloji istiraki ile, Düzce’de ilk defa çeltik tarlalarinda pilot uygulama baslatti. Çeltik tarlalari Zirai Insansiz Hava Araçlari(ZIHA) ile ilaçlama çalismalari baslatildi.