Cem Özdemir‘den, "Alman-Türk Başarı Hikayeleri"

Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir ve Stuttgart Belediye Başkanı Wolfgang Schuster “Mitten in Deutschland: Deutsch- Türkische Erfolgsgeschichten” (Almanya‘nın İçinde: Alman-Türk Başarı Hikayeleri) adlı bir kitap kaleme aldı.

Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir ve Stuttgart Belediye Başkanı Wolfgang Schuster “Mitten in Deutschland: Deutsch- Türkische Erfolgsgeschichten” (Almanya‘nın İçinde: Alman-Türk Başarı Hikayeleri) adlı bir kitap kaleme aldı. Göçün 50. yılında başarılı 50 Türkün hayat hikayelerine yer veren kitapta siyaset, sanat, eğitim ve iş dünyasının önde gelenleri ezber bozuyor.

Almanya‘ya göçün 50. yılında siyasetten iş dünyasına, müzikten eğitim ve spora kadar çeşitli alanlarda aktif 50 Türkün hayat hikâyesi kitaplaştırıldı. Cem Özdemir ve Wolfgang Schuster tarafından kaleme alınan kitapta siyaset dünyasından Aygül Özkan ve Serkan Tören, iş dünyasından Vural Öger ve Faruk Ceran, sanatçılardan Fazıl Say ve Aziza A. ve eğitim alanından Muammer Akın gibi Alman-Türk ortak yaşamına katkı yapmış şahsiyetler kendi hayat hikâyelerini anlatıyor.

Cem Özdemir, kitabın Hıristiyan Demokrat ve Yeşiller partili siyasetçiler tarafından yayınlanmasını ‘özel bir mesaj‘ olarak değerlendirdi. Özdemir, “Bu konunun partiler üstü bir konu olarak ele almanın doğru olduğuna ikimiz de inanıyoruz. Ortak yaşam adına yapılan tüm icraatlar ülkemizin yararına.” dedi. Almanya‘da ‘T‘ ile başlayan Türkiye, Türk ve Türkçe gibi kelimelerin olumlu şeyler çağıştırmadığını bildiğine işaret eden Özdemir, "Türkiye‘de Türk eğitim sistemine entegre olmuş Alman okullar var. Burada da Alman sistemine uyan Almanca ve İngilizcenin yanında Türkçe de öğretilse kalifiye elemanı arayan ekonomi istifade eder.” dedi.

Almanya‘daki Türkiye yorumlarında on sene önceki Türkiye‘nin ölçü alındığına dikkat çeken Özdemir, “Değişen Türkiye gündem dışında kalıyor. Özellikle dünyada ekonomisi çok hızlı gelişen üçüncü ülke olması, birçok tabunun yıkılması ne yazık ki gündeme gelmedi." şeklinde konuştu. Bu imajın değişmesine Almanyalı Türklerin katkı sağlaması gerektiğini ifade eden Özdemir, "‘Değişen Türkiye‘nin tercümanları olabiliyor muyuz?‘ sorusuna ‘evet olabiliyoruz‘ diye cevap vermekte güçlük çekiyorum." dedi. “Önyargı ve korkuları bir kitapla ortadan kaldırmanın mümkün olmadığını söyleyenÖzdemir, bu kitabın en azından okullarda kullanılmasının insanların ufuk açıcı rol oynayabileceğini dile getirdi.

"SARRAZİN‘İN KİTABI BİZİ HAREKETE GEÇİRDİ"

Stuttgart Belediye Başkanı Wolfgang Schuster, “Göçün 50.yıldönümü vesilesiyle 50 yazıyı bir kitapta topladık. Diğer önemli faktör ise Thilo Sarrazin‘in kitabı oldu.” dedi. Bir Alman olarak Sarrazin‘in kitabına bu kadar ilgi gösterilmesinden çok utandığını kaydeden CDU‘lu siyasi, “İstatistiki verilerle kitabı ele almış, ama toplumdaki realite bu değil. Çok sayıda başarı öyküleri mevcut. Ne yazık ki Alman medyası bu gibi olumsuz ve ferdi örneklere gösterdiği ilgiyi başarılı insanlara göstermiyor." dedi.

Kitabın 40. sayfasında Stuttgart‘taki BIL Özel Okulu‘nun müdürü Muammer Akın‘ın “Eğitim- çoğulcu topluma götüren yol” başlıklı yazısı bulunuyor. Akın, şahsi deneyimlerinin yer aldığı hayat öyküsünü şu cümlelerle özetledi: “Ben kimim? sorusunun cevabı ‘Ben kimlerle muhatap oluyorum?‘ sorusunun cevabında aranmalı. Muhatap olduğun şahıslardan etkileniyor ve onların tesiri altında kalabiliyorsun. Bundan dolayı gençlerimiz için örnek insanlara ihtiyaç var.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile