Cemal Kasikçi'nin Öldürülmesine Iliskin Davada Taniklar Dinleniliyor

Orta Dogu'nun etkin gazetecilerinden Washington Post yazari Suudi gazeteci Cemal Kasikçi'nin, 2 Ekim 2018'de Suudi Arabistan'in Istanbul Baskonsoloslugunda katledilmesine iliskin 26 sanigin yargilanmasina devam ediliyor.

Istanbul 11. Agir Ceza Mahkemesindeki durusmaya, haklarinda yakalama karari bulunan firari 26 sanik katilmadi.

Istanbul Barosu tarafindan görevlendirilen bazi avukatlarin saniklari temsil ettigi durusmada, Cemal Kasikçi'nin nisanlisi müsteki Hatice Cengiz ile avukati hazir bulundu.

Durusma, taniklarin beyanlarinin alinmasiyla sürüyor.

- Iddianameden

Orta Dogu'nun etkin gazetecilerinden, Washington Post yazari Suudi gazeteci Cemal Kasikçi, evlilik islemleri için 2 Ekim 2018'de girdigi Suudi Arabistan'in Istanbul Baskonsoloslugunda öldürülmüstü.

Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan 117 sayfalik iddianamede, Kasikçi'nin öldürülmesi eylemini gerçeklestirmek üzere görevlendirme yapip diger saniklara gerekli talimatlari veren saniklardan Ahmet bin Muhammed el-Asiri ve Suud el- Kahtani'nin "tasarlayarak ve canavarca hisle eziyet çektirerek kasten öldürmeye azmettirme" suçundan ayri ayri agirlastirilmis müebbet hapis cezasina çarptirilmasi isteniyor.

Saniklarin en basindan itibaren maktul Kasikçi'yi, Suudi Arabistan'a götürmek, kabul etmedigi takdirde öldürmek üzere fikir birligi ve ortak suç isleme karariyla hareket ettikleri, eylemi tüm ayrintilariyla planlayip is bölümünü gerçeklestirdikleri kaydedilen iddianamede, suça dogrudan katilan saniklarin ortak hakimiyet alanina aldiklari Kasikçi'yi bogarak öldürdükleri ifade ediliyor.

Iddianamede, saniklardan Mansur Osman Abu Hüseyin, Maher Abdulaziz M. Mutreb, Salah Muhammed A. Tubaigy, Mustafa Muhammed M. Al-Madani, Saif Saad Q. el-Kahtani, Thaar Ghaleb T. Alharbi, Badr Lafi M. Alotaibi, Turki Musharraf M. Alshehri, Fahad Shabib A. Albalawi, Waleed Abdullah M. Alshehri, Muhammed Saad H. Alzahrani, Naif Hasan S. Alarifi, Abdulaziz Muhammed M. Alhawsawi, Halid Aedh G. Alotaibi, Meshal Saad M. Albostani, Muflih Shaya M. Almuslih, Ahmed Abdullah A. Almuzaini ve Saad Muid Alqarni'nin, "tasarlayarak ve canavarca hisle eziyet çektirerek kasten öldürme" suçundan ayri ayri agirlastirilmis müebbet hapis cezasina çarptirilmasi talep ediliyor.

- Birlesen iddianame

Sorusturmasini sürdüren Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca Kasikçi cinayetine iliskin Suudi Arabistanli firari 6 süpheli hakkinda ikinci bir iddianame hazirlanmisti.

Bu iddianamede de, olayla ilgili Türkiye'ye gelen süpheliler Ahmed Abdulaziz M. Aljanobi, Halid Yahya M. Alzahrani, Muhammed Ibrahim A. Alzaid ve Obaid Ghazi A. Alasaadi'nin konsolosluk binasinda, konutunda ve araçlarda cinayetten sonra delilleri yok ettikleri belirtilmis, bu nedenle Kasikçi'nin cesedi veya cesede ait herhangi bir iz ve emare bulunamadigi kaydedilmisti.

Süphelilerden 2'sinin agirlastirilmis müebbet, 4'ünün 5 yila kadar hapisle cezalandirilmasi istenen bu iddianame de mahkemece kabul edilerek ana davayla birlestirilmisti.

Her iki iddianamenin birlesmesiyle davadaki sanik sayisi 26 olmustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile