Ekim ayı oturumlarında cemevlerinin de resmi ibadethane sayılarak, elektrik ve su giderleri cami, sinagog ve havraların yararlandığı ayrıcalıklardan yararlanması konusunda bir temenni kararı alan İzmir İl Genel Meclisi, kararı onaylanması için İzmir Vali M. Cahit Kıraç'ın onayına sundu.
Ancak İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, 5302 Sayılı İl Özel İdareleri Kanunu uyarınca Meclis'in görevi olmayan bir konuda yetkisini aştığını belirterek, durumun il genel meclisinin Danıştay kararı ile feshedilme sonucunu doğurabileceğini, il genel meclislerinin temenni kararı alabileceğine yönelik bir yasal düzenlemenin bulunmadığını, alınan kararın Anayasa'nın, `İnkılap Kanunlarının Korunması' başlıklı 144'üncü maddesi ile örtüşmediğini ileri sürerek kararı veto etti. Ankara 7'nci İdare Mahkemesi'nin aldığı kararı da emsal gösteren Vali Kıraç, bu konuda yasal düzenleme yapılması ve cemevlerinin ibadethane olduğuna dair belge verilmesi yönündeki taleplerin mahkeme tarafından reddedildiğini dile getirerek, "İl Genel Meclisinin 5 Ekim 2009 tarih ve 352 sayılı kararında cemevlerinin resmi ibadethane olarak kabul edilmesi ile elektrik ve su giderleri ayrıcalıklarından yararlandırılması için temenni kararı alınması, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 174'üncü maddesi 3 numaralı bendine, 633 Sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun ve İçişleri Bakanlığı'nın 13 Mayıs 2008 tarih ve 13287 sayılı yazılarına aykırı olduğu değerlendirilip, karar İl Özel İdaresi Kanunu'nun 15'inci maddesi gereğince İl Genel Meclisinde yeniden görüşülmek üzere iade edilmiştir" dedi.
İzmir İl Genel Meclisi, Valilik tarafında geri gönderilen kararı 24 Kasım 2009 tarihli oturumunda yeniden görüştü. Temenni kararında direnen İzmir İl Genel Meclisi, ek bir madde ile temenni kararının TBMM Başkanlığı'na, TBMM'de grubu bulunan siyasi partilere, Diyanet İşleri Başkanlığı'na, 80 il genel meclisi başkanlığına ve ilgili bakanlıklara gönderilmesine oy birliği ile kabul etti. İkinci karar da onaylanmak üzere İzmir Valiliği'ne gönderildi. Ancak İzmir Valiliği yasal süre içerisinde kararı veto etmedi. Bunun üzerine temenni kararının kabul edilmiş olduğu görüşünde bulunan İzmir İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yakup Vatan, 24 Kasım 2009 tarihli İzmir İl Genel Meclisi temenni kararını TBMM Başkanlığı'na gönderdi.
İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, kararın TBMM'de grubu bulunan siyasi partilere ve 80 ilin il genel meclisi başkanlıklarına gönderileceğini dile getirerek, "Temenni kararını içeren yazımız TBMM Başkanlığı'na gönderildi. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin temenni kararını işleme koyarsa, cemevlerinin resmi ibadethane sayılması yönünde önemli bir adım atılmış olacak" diye konuştu.
Cemevleri kararı TBMM gündeminde
İZMİR İl Genel Meclisi'nin, cemevlerinin resmi ibadethane kabul edilmesi yönündeki temenni kararını ilk seferinde geri çeviren İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, ikinci kez kendisine gönderilen kararı yasal süre içinde veto etmeyince İzmir İl Genel Meclisi temenni kararını onaylanmış sayarak TBMM'ye gönderdi.