Cemil Alevli Ölümünün 40. Yılında Anıldı

Gaziantep sanayisinin kurucularından olan Cemil Alevli, mezarı başında ve Gaziantep Kolej Vakfı özel okullarında düzenlenen törenlerle anıldı.

GKV'de düzenlenen ilk anma törenine GKV Mütevelli Kurulu Başkanı Nüket Ersoy, Yönetim Kurulu Başkanı Celal Ersoy, GKV Özel Okulları Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Atanur Vergili, Genel Müdür Yardımcıları Fevzi Gürsel, Nazmi Oktay, İlköğretim Müdürü Ali Bozgeyik, Liseler Müdürü Fevzi Beşe, Cemil Alevli İlköğretim Okulundan bir gurup öğrenci ve öğretmenler katıldı.

Dr. Atanur Vergili, burada yaptığı konuşmada, Alevli'nin misyon sahibi olduğunu ve yaşamını Gaziantep'in gelişmesine adadığını ifade etti.

Dr. Atanur Vergili, şöyle konuştu:

''Cemil Alevli 20. yüzyıl Gaziantep'inin vizyonunu oluşturmuş kentimizin önemli isimlerinden birisidir. Sanayi alanındaki başarılarını, ekonominin gelişmesinde, kentin modernleştirilmesinde, ulaşım sorunlarının çözülmesinde de gösterdiği gibi eğitim alanında da önemli hizmetlerin bayraktarı olmuştur. 1963 yılında bu günkü GKV Özel kullarının temelini atmış ve 1972 yılına kadar okullarımızın gelişmesi için yaşamının son dönemini tamamen bu işe vakfetmiştir. Bugün kendisinin kurduğu okullarda olduğu gibi GKV Özel Okullarında da her biri Gaziantep kent vizyonuna ve ülke kalkınmasına önemli katkılar sağlayacak binlerce öğrenci yetişmektedir. Gaziantep Cemil Alevli'ye çok şey borçludur kendisini rahmetle anıyoruz.''

Düzenlenen anma törende GKV Özel Okulları Öğrencilerinden Beyza Özer'in okuduğu Can Yücel'in kaleme aldığı 'Babama' adlı şiiriyle salonda bulunanları göz yaşlarına boğdu. Ölümünün 40. yılında GKV Özel Okullarından sonra mezarı başında da anılan Cemil Alevli için mezarı başında Kur'an-ı Kerim okundu.

-Cemil Alevli-

İstila edilmiş bir vatanın kurtuluşundan, yeniden yapılanması ve kuruluşuna kadar emeği geçen ender insanlardan birisi olan Cemil Alevli, yaşam tarzı, başardığı ilkler, hayat felsefesi, ulusal kalkınma hamlesine katkıları ve Gaziantep'in kent kimliğine kavuşmasındaki çabalarıyla dikkat çektiği gibi Gaziantep sanayisinin de kurucu babası olma özelliğini taşır. Cemil Alevli her yönüyle Gaziantep için olduğu kadarıyla ulusumuz içinde farklı bir ekol, farklı bir yapı taşımaktadır.

Cemil Alevli 1922 yılında tekstil öğrenimi görmek üzere Almanya'ya gider. Almanya'da eğitim hayatını sürdürürken burada bir çok alanda gördüğü gelişmeleri makale haline getirerek 'Almanya'dan Mektuplar' başlığıyla kaleme alır ve Gaziantep'e gönderir. Bu makaleleri Gazisancak Gazetesinde yayınlanır. Cemil Alevli Almanya'daki yüksek öğrenim hayatını başarıyla tamamlayarak edindiği bilgi ve deneyimleri uygulamak üzere Gaziantep'e döner.

Cemil Alevli, 1932 yılında Gaziantep'te Velic iplik fabrikasını kurarak bir ilke imza attı. Bu fabrika kentimizde kurulan ilk fabrika olduğu gibi bugünkü tekstil sanayinin önderliğini yapmıştır. 1946-1950 yılları arasında Milletvekili olarak parlamentoda görev yapan Cemil Alevli, kara, hava ve demir yolu ulaşımıyla ilgili olduğu kadar, devlet yatırımlarının Gaziantep'e yapılması yönünde ki çalışmalara da imza atarak Tekel'in genişletilmesi, kara yollarının geliştirilmesi, eğitim alanında önemli hamlelerin başlatılması gibi kenti yakından ilgilendiren sorunlara çözümler üretmiş ve bu alanlarda önemli hizmetler gerçekleştirmiştir.

Cemil Alevli'nin sanayi alanında yaktığı meşaleyle günümüz Gaziantep'i ülkenin ve dünyanın önde gelen sanayi kentlerinden birisi haline gelmiş, eğitim alanında başlattığı reform niteliği taşıyan uygulamalar eğitim kalitesinin yükselmesinde temel taşı olmuştur .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile