'CEO Agenda 2018'

Borusan Holding CEO’su Uğur: “ABD’de iş yapmayı öğrendik oranın afacan çocuklarıyız, daha atik, ticariyiz ve markamızı yükselttik. Trump’ın bu koruyucu adımları kontrolümüz dışında her an bir bomba olarak üzerimize gelir diye korkmuyor da değiliz” Doğuş Grubu CEO’su Akhan: “Türkiye’nin ekonomi politikalarında 2018 ve 2019 yılları için içeriden kaynaklanan temel bir risk görmüyoruz” Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Şahin: 'Üretim sektöründen müşteri öngörülerine, iş yapış şeklindeki herhangi bir değişiklikten, dağıtım ve lojistik işlerine kadar, işlerimiz çok değişecek ve dönüşecek'

Borusan Holding Üst Yöneticisi (CEO) Agah Uğur, “ABD’de iş yapmayı öğrendik oranın afacan çocuklarıyız, daha atik, ticariyiz ve markamızı yükselttik. Trump’ın bu koruyucu adımları kontrolümüz dışında her an bir bomba olarak üzerimize gelir diye korkmuyor da değiliz.” dedi.

Uğur, Vodafone Türkiye'nin ana sponsorluğunda Capital ve Ekonomist dergilerinin öncülüğünde gerçekleştirilen "CEO Club; CEO Agenda 2018”de yaptığı konuşmada, Türkiye için iyi bir yıl geçtiğini, hükümetin aldığı tedbir kararlarının çok etkili olduğunu belirterek, “Bu yıl dolar bazında yüzde 12 büyüyeceğiz, tarihimizin en yüksek karını elde edeceğiz muhtemelen.” diye konuştu.

Uğur, KOBİ’lerde sıkıntılı olduğunu düşündüğünü, desteklerin onlara yaradığını ifade ederek, KOBİ’lerin ana müşteri, üretim kaynağı olduğunu, bu alanda hassasiyet ve kırılganlık bulunduğunu düşündüğünü kaydetti.

Borusan Holding’de yönetimde jenerasyonun değiştiğine işaret eden Uğur, “Tepedeki yöneticiler olarak toplam 14 kişiyiz. Yıl sonunda 50 yaşın üzerinde 1 kişi daha olacak o da bir yıl sonra emekli oluyor. İnşallah ben kalmaya devam edeceğim. Benim gündemim değişim açlığı duyan yöneticilerle çalışmak.” dedi.

Uğur, son dönemlerde büyük kurumlara bakıldığında özelleştirmeden iş alan ve devletten ihale kazananların dışında yeni sektörlere girişin uzun zamandır olmadığına işaret ederek, “Gerçekçi olmak gerekirse 10-15 sektörde en iyi olmak mümkün değil. İşlerimizi daha da büyüteceğiz. Olduğumuz sektörlerde daha büyük olacağız muhtemelen.” şeklinde konuştu.

Yılda 300-400 milyon dolar yatırım yaptıklarını anlatan Uğur, bu yatırımın yarısını enerji sektörüne, geri kalanını diğer faaliyetlere yaptıklarını dile getirdi.

Uğur, Türkiye’nin kendisini gelişmekte olan ülkelerden farklılaştırmaması, kırılgan hale getirmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Bizim 4,8 milyar dolar ciromuz olacak konsolide olarak, bunun 1,4 milyar dolarını yurt dışından elde ediyoruz. ABD’de iş yapmayı öğrendik oranın afacan çocuklarıyız, daha atik, ticariyiz ve markamızı yükselttik. Trump’ın bu koruyucu adımları kontrolümüz dışında her an bir bomba olarak üzerimize gelir diye korkmuyor da değiliz. Aklı selim mi o mu kazanacak o belli değil.” değerlendirmesinde bulundu.

- “Türkiye’nin ekonomi politikalarında 2018 ve 2019 yılları için risk görmüyoruz”

Doğuş Grubu CEO’su Hüsnü Akhan, 2017 yılının büyüme açısından gayet olumlu geçtiğini belirtti.

Akhan, Türkiye ekonomisinin sorunlarına yönelik yapısal çözümler gelmediği sürece enflasyon, işsizliğin yükseldiğini, büyümenin düştüğünün konuşulmaya devam edeceğini ifade ederek, “Bazı olayları dış haberlere dayalı olarak yaşadık. Jeopolitik riskler, içinde bulunduğumuz coğrafyanın geçirdiği özelliklerden kaynaklı iç piyasamızı zaman zaman olumsuz etkiledi. Maalesef her gün farklı bir olaya uyandık. Hükümetin yayımladığı OVP’nin oldukça iyimser bir program olduğunu görüyoruz.” diye konuştu.

2017’nin hem Türkiye ekonomisi hem de Doğuş Grubu için olumlu bir yıl olduğunu vurgulayan Akhan, “Büyümemiz enflasyonun üzerinde gerçekleşti. 2018 için de umutluyuz. Türkiye ekonomisinin büyümesini OVP’deki hedeflere uygun şekilde gelişeceğini düşünüyoruz.” dedi.

Türkiye’nin ekonomi politikalarında 2018 ve 2019 yılları için içeriden kaynaklanan temel bir risk görmediklerini anlatan Akhan, tamamen dış kaynaklı risklere açık olduğunu söyledi.

Akhan, Galataport Projesi'nin tüm hızıyla devam ettiğini bildirdi.

- “2017’de biz iyi gidiyoruz, 2018’den de çok umutluyuz”

Doğan Holding İcra Kurulu Başkanı Yağmur Şatana, 2017’nin iyi, ancak zor bir sene olduğunu belirterek, doğru karar verilmesinin önemini vurguladı.

Şatana, 2017’nin ilk 6 ayı itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre holdingin cirosunu yüzde 30 civarında artırdıklarını ifade ederek, “Kur riski önemli bizler yatırımcı kuruluşlarız. Yatırımlar yapıyoruz. Biz 12 bin civarında istihdam sağlıyoruz. 2017’de biz iyi gidiyoruz, 2018’den de çok umutluyuz.” diye konuştu.

Gelecek dönemde de tüketiciye dokunmaya devam edeceklerini anlatan Şatana “Çok hızlı dönüşüm içindeyiz.” dedi.

Şatana, 2018 yılının kendileri için fırsatları değerlendirmek açısından önemli olduğunu belirterek, 2018’in 2017’den daha başarılı olması için çalışacaklarını dile getirdi.

- "2020'de 50 milyar nesne birbirine bağlanacak"

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin ise dijitalleşmenin gündem olarak çok duyulan ve herkesin farklı ajandalarında yer alan bir konu olduğunu belirterek, bu konuda çok önemli bilgi seviyeleri bulunan holdinglerin Türkiye'de dijitalleşmenin liderliğini ve önderliğini yaptıklarını söyledi.

Şahin, dijitalleşmenin firmaların faiz, amortisman ve vergi öncesi karlılıklarına etkisini anlatarak, şirketlerin yüzde 90'ının dijitalleşmeyle ilgili bir yatırım yapma isteğinde olduğunu aktardı.

Şirketlerin dijital alandan sağladığı karlara ve dijitalleşmeye verdiği öneme değinen Şahin, holdingler ve CEO'lar için dijital ajandanın çok kritik bir yer tuttuğunu bildirdi.

Şahin, Nesnelerin İnterneti kavramının son dönemde sıklıkla duyulduğunu kaydederek, sözlerine şöyle devam etti:

"2020 itibarıyla 50 milyar nesnenin birbirine bağlantıda olması bekleniyor. Bu 50 milyar nesne, önümüzdeki dönem iş yapış şekillerinin tamamen dönüşmesi, dolayısıyla aslında bugün yürüttüğümüz işlerin çok farklı bir şekilde, çok farklı alanlarda hayata geçmesi demek. Üretim sektöründen müşteri öngörülerine, iş yapış şeklindeki herhangi bir değişiklikten, dağıtım ve lojistik işlerine kadar, işlerimiz çok değişecek ve dönüşecek."

Meltem Bakiler Şahin, konuşmasının sonunda holdinglere sundukları hizmetleri anlattı.

Bu arada, Doğuş Grubu CEO’su Akhan’ın konuşmasında grup bünyesinde farklı ülkelerdeki hizmet sektörüne yönelik marka yatırımlarını anlatmasını anımsatan Borusan Holding CEO’su Uğur, “Hüsnü’ye gıcık kaptığımı belirtmek istiyorum.” demesi üzerine salonda gülüşmeler oldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile