Cep telefonunda dinlenmeyi engelleyen yazılım

Cep telefonunda dinlenmeyi engelleyen yazılım

'Şifreyi kırana 500 bin avro ödül'

  Merkezi Almanya ' da bulunan bir şirket tarafından geliştirilen bir yazılım programı sayesinde , birbiriyle karşılıklı gö ; rü ; şme yapan cep telefonlarının dinelebilmesinin imkansız hale geldiği iddia edildi .

Sistemin Tü ; rkiye , İran , Gü ; rcistan , Kuzey Kıbrıs gibi ü ; lkelerin temsilciliğini yü ; rü ; ten şirketin yö ; netim kurulu ü ; yesi , Uç ; ak Mü ; hendisi Yusuf Kahvecioğlu ' nun yaptığı aç ; ıklamada , dağıtımını yaptıkları bir yazılım sayesinde cep telefonu dinlemelerinin ö ; nlendiğini sö ; yledi .

Kahvecioğlu , yazılımı cep telefonuna yü ; kleyenlerin konuşmalarının teknik olarak hiç ; bir GSM operatö ; rü ; , kurum , kuruluş ve kişilerce dinlenilmesinin olanaksız hale geldiğini savundu .

Yazılımın kriptolama sistemi olduğunu belirten Kahvecioğlu , isteyen kişi ve kuruluşların gü ; nlü ; k 1 , 5 avro karşılığında sistemden yararlanabileceğini belirterek şu bilgileri verdi :

' ' Artık her şey gizli kalacak . İstediğiniz her şey sır kalacak . Geliştirilen yazılım , karşılıklı gö ; rü ; şme yapılmak istenilen cep telefonlarına yü ; kleniyor . Firmanın da gerekli izin ve onayı vermesinin ardından sistem ç ; alışmaya başlıyor . Kişi konuşma anında istediğinde tek tuşla sistemi devreye sokabiliyor . Her 4 saniyede bir yeni kriptolama moduna geç ; iyor . Bu nedenle de kırılması gü ; ç ; hale geliyor . Bugü ; n bankacılık sektö ; rü ; bile hesap sistemlerini 128 byte ile şifrelendirirken , bizim kullandığımız sistem 4 bin 96 byte ile şifreleme yapıyor . Kırılması imkansız . ' '

Şifrenin birinin kırılması halinde cihazın her 4 saniyede yeni bir şifrelemeye geç ; mesi nedeniyle gü ; venli olduğunu ifade eden Kahvecioğlu , ' ' Bu nedenle de konuşmaların dinlenilmesi imkansız hale geliyor ' ' dedi .

Tü ; rkiye ' de son dö ; nemlerde telefon dinleme olaylarından dolayı insanlarda bir paranoya oluştuğunu belirten Kahvecioğlu , bu sayede dinleme yapılan gö ; rü ; şmelerin ö ; nü ; ne geç ; ilebileceğini sö ; yledi .

Kahvecioğlu , sistemin , gü ; venlik aç ; ısından karşılıklı gö ; rü ; şme yapan iki telefonda da yü ; klü ; olması zorunluluğuna dikkati ç ; ekerek , ' ' Aksi halde sistemin yü ; klenmediği telefon dinlendiğinde otomatik olarak karşı taraf da dinlenmiş olacağı iç ; in mutlaka iki telefonda da program yü ; klü ; olmalı ' ' dedi .

Kahvecioğlu , sistemi yü ; klemek iç ; in her hangi bir ü ; cret almadıklarını , sadece yıllık anlaşma yaptıklarını da sö ; yledi .

Sistemin her marka cep telefonu ve uygun aparatla sabit telefonlara da uygulanabildiğini aç ; ıklayan Kahvecioğlu , şirketin şifreleme sistemini kırabilen , dinleme yapabilene 500 bin avro ö ; dü ; l vereceğini vadettiğini sö ; zlerine ekledi .

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile