Cerablus 'Hayat' Kokuyor

Suriyelilerin geri dönüşlerinin ardından Fırat Kalkanı Harekatı'nın simge şehri Cerablus'ta esnafın iş yerlerini açması, çiftçilerin toprağını işlemesi ve Türkiye'nin desteğiyle normalleşen hayat, yöre halkının yüzünü güldürüyor 30 bini aşkın Suriyelinin yaşadığı ilçede esnaf gün boyu dükkanını işletirken, fırınlarda ekmek pişiyor, evlerden yemek kokuları geliyor Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin: '350 bin sığınmacının yaşadığı Gaziantep'te herkesin hızlı bir şekilde kendi toprağına dönmesini sağlamak bizim de işimizi kolaylaştırıyor. Belediyecilik hizmetlerimizi normalleştiriyor. Biz o sınırda yaptığımız destekle kendi şehrimize, aslında kendi vatandaşımıza hizmet etmiş oluyoruz'

YETER ERDİNE - Fırat Kalkanı Harekatı'nın simge şehri Cerablus'ta, Suriyelilerin geri dönüşlerinin ardından esnafın iş yerlerini açması, çiftçilerin toprağını işlemesi ve Türkiye'nin desteğiyle normalleşen hayat, yöre halkının yüzünü güldürüyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince, Suriye'de terör örgütü DEAŞ'a yönelik sürdürülen harekat kapsamında, Cerablus ve çevresi güvenli bir alan haline dönüştürüldü. 30 bini aşkın Suriyelinin yaşadığı ilçedeki vatandaşlar, hayatın normale dönmenin huzurunu yaşıyor. İlçe esnafı gün boyu dükkanını işletirken, fırınlarda ekmek pişiyor, evlerden yemek kokuları geliyor. Bunun yanı sıra Türkiye'den de desteğiyle bölgeye sunulan hizmetler, yöre insanının yaşamını kolaylaştırıyor.

- Suriye'nin toprak bütünlüğü önemli

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Fırat Kalkanı Harekatı'nın Suriye'nin toprak bütünlüğü için gerçekleştirildiğini söyledi.

Türkiye'ye 911 kilometre sınırı olan Suriye'de yaşananların kendilerini direkt ilgilendirdiğini belirten Şahin, 'Fırat Kalkanı Harekatı bunlar için yapıldı. Güvenli bölge oluştuğu zaman bunun en çok Gaziantep gibi serhat şehirleri etkileyeceğini gördük. Özellikle Türk Silahlı Kuvvetlerinin başarılı, çok hızlı bir şekilde güvenli hat oluşturmasıyla, bölge insanının oraya hızlı bir şekilde dönüşünü sağlamak gerekiyordu. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak oradaki yaşamı hızlandıracak hizmetlere çok hızlı bir şekilde destek verdik.' diye konuştu.

Bölgeye iş makinelerini götürdüklerini, temizlik, içme suyu ve elektrik sorununu çözdüklerini anlatan Fatma Şahin, şöyle konuştu:

'Cerablus'u temizledik, su sorununu çözdük. Suyun evlere sevkiyatını sağladık. Okul onarımlarını gerçekleştirdik. Bir okulu Büyükşehir Belediyesi olarak biz onardık. Çocuk parkı yaptık. Bu alanlar oluşmaya başlayınca çocuklar ve kadınlar şehre gitti. Çiftçi toprağını işlemeye başladı. Esnaf dükkanını açtı. Yemek kokuları gelmeye başladı. Ekmekler çıkmaya başladı ve herkes hızlı bir şekilde toprağından ayrılmanın acısını yaşadığı için yeniden toprağına dönme ve toprağına sahip çıkma üzerinden çok hızlı geri dönüş sağlandı.'

Harekatın ardından Cerablus'a ilk gittiklerinde nüfusun 5 bin civarında olduğunu kaydeden Şahin, yapılan yardımların etkisiyle bu sayının 30 bini geçtiğini dile getirdi.

Güvenlik sorunları nedeniyle Türkiye'de bulunan ailelerin bir kısmının hızla Cerablus'a dönmeye başladığını belirten Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, '350 bin sığınmacının yaşadığı Gaziantep'te herkesin hızlı bir şekilde kendi toprağına dönmesini sağlamak bizim de işimizi kolaylaştırıyor. Belediyecilik hizmetlerimizi normalleştiriyor. Biz o sınırda yaptığımız destekle kendi şehrimize, aslında kendi vatandaşımıza hizmet etmiş oluyoruz.' dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile