Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Murat Arslan, 'Çevresel Etki Değerlendirmelerine (ÇED) halk katılımının sağlanması noktasında daha etkin bir denetim oluşturulmalı.' dedi.
Arslan, Artvin Barosu ve Yeşil Artvin Derneği tarafından, Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Cerattepe'de Çevrenin ve Halkın Hakları' konulu panelde yaptığı konuşmada, Artvin halkının Cerattepe'de yapılması planlanan madencilik faaliyeti konusunda hukuksuzluklara karşı boyun eğmediğini savundu.
Katılımcılara, adli yargı sisteminin işleyişine ilişkin bilgi aktaran Arslan, şöyle devam etti:
'Çevre olaylarına baktığımız zaman, idari hakimlerin yapması gereken en önemli şey, yürütmenin sürekli ortaya çıkardığı çevre hakkı karşısında ekonomik kalkınma, devletin menfaatleri, sürdürülebilir kalkınma karşısında çevrenin talan edilmesine izin vermemektir. ÇED'lere halk katılımının sağlanması noktasında daha etkin bir denetim oluşturulmalı. Bu noktada ciddi sorunlarımız var. İdari yargı veya Danıştay, sadece tutanağı esas alıyor. Bilirkişi konusunda doğru uzmanlara başvurulmalı. İdare mahkemeleri, idari yargıçlar bunları yapmak zorunda.'
- 'Artvin, korunması gereken 200 karasal bölgeden biri'
Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu ise Avrupa'da korumada öncelikli orman alanı olan 100 sıcak noktadan 9'unun Türkiye'de bulunduğunu ifade etti.
Bunlardan ikisinin Doğu Karadeniz'de, 1'inin ise Artvin'de olduğunu belirten Kurdoğlu, şunları söyledi:
'Artvin, korunması gereken 200 karasal bölgeden biri. Artvin, üzerinde önemle durulan bir doğa koruma ve bitki alanları arasında. Artvin, 217 endemik türüyle dünya endemik alanlarından biri ki Cerattepe de bunun içerisinde. Yine Artvin, kuş göç yolları bakımından kuzey yarım küredeki en önemli noktalarından biri ve Cerattepe de bunun merkezi. 2016 yılı başında Dünya Kuşları Koruma Kurumu, 422 tehlike altında olan kuş alanı olduğunu belirtmiş.'
Kurdoğlu, Artvin'de madencilik alanında 325 arama ruhsatı olduğuna dikkati çekerek madencilerin girdikleri yerleri tarumar ettiğini öne sürdü.
Cerattepe projesi kapsamında 3 bin 500 ağaç kesileceğinin söylendiğini aktaran Kurtoğlu, şöyle konuştu:
'Bu bir yanıltmacadır. 3 bin 500 ağaç, sadece teleferik hattı için kesilecek ağaç sayısıdır. Kesilecek 3 bin 500 ağaç, izni alınan maden sahasının dışındadır. Bundan önceki süreçte yürütmeyi durdurma kararına rağmen bölgede ciddi tahribatlar yapıldı. Bu tahribat yapıldı ki bundan 10 sene sonra, 'Zaten buralar ormanlık değildi' denilsin. Bu şirketler 5-10 sene sonra unutulur zannettiler ama Artvinli unutmuyor.'
Bursa Baro Başkanı Ekrem Demiröz'ün moderatörlük yaptığı panelde, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu Üyesi Dr. Oya Otyıldız da sunum yaptı.
Paneli, CHP Artvin İl Başkanı Ali Yücel Kurt, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir, Artvin Baro Başkanı Ali Uğur Çağal, Ankara, İstanbul, İzmir'den gelen yargıçlar ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar izledi.
'Cerattepe'de Çevrenin Ve Halkın Hakları' Paneli
YARSAV Başkanı Arslan: 'ÇED'lere halk katılımının sağlanması noktasında daha etkin bir denetim oluşturulmalı' KTÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kurdoğlu: '3 bin 500 ağaç, sadece teleferik hattı için kesilecek ağaç sayısıdır'