Cerattepe'de Yapılmak İstenen Yol Genişletme Çalışması

Yeşil Artvin Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan, Cerattepe'de yapılmak istenen 15 metrelik yol genişletme çalışmasının ÇED raporunun olmadığını ifade etti.

Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde Artvin Valiliği önünde yapılan basın açıklamasına, Artvin Baro Başkanı Ali Uğur Çağal, Belediye Başkan Yardımcısı Erkan Yazan, Eğitim Sen Artvin Şube Başkanı Köksal Gümüş, Artvin Esnaf Odaları Birliği Başkanı Demirhan Elçin, CHP Merkez İlçe Başkanı İlyas Şahin, Artvin Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Kurtul Özel, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle çevreciler katıldı.

Dernek Başkanı Karahan, burada yaptığı açıklamada, 15 metre genişliğinde yol genişlemesi yapmak için girişimlerde bulunan maden şirketinin bu iş için ÇED raporunun olmadığını, şirketin girişimlerinin halk tarafından engellendiğini ve normal şartlarda Orman Genel Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğü'nün koruması gereken alanı Artvin halkının koruduğunu söyledi.

Cerattepe bölgesinde hukuksal süreçleri devam etmekte olan iki ayrı projenin olduğunu ifade eden Karahan, "Bunlardan ilki 31.8 hektarlık alanda projelendirilen Kapalı Galeri Bakır Madeni Projesi'dir. Bu proje ile ilgili ÇED olumlu kararı verilmiş ve bu kararın iptali için Rize İdare Mahkemesi'nde tarafımızdan 281 gerçek ve tüzel kişi ile dava açılmıştır. Bu dava halen devam etmektedir. İkinci proje ise Kafkasör'ün hemen üzerinden başlayan 19.8 hektarlık alandaki Açık İşletme Altın Projesi olup, Artvin Valiliği tarafından ÇED gereklidir kararı verilmiş, ilgili maden şirketi tarafından ÇED süreci devam ettirilmektedir. Ankara'da 22 Eylül'de yapılan kapsam belirleme toplantısında sonuç alınamamış ikinci bir toplantı yapılmasına karar verilmiştir. Bu projeyle ilgili henüz dava açma süreci başlamamıştır" dedi.

Karahan, Açık İşletme Altın Projesi'nde siyanür havuzları yapılması da gerekli olduğundan maden şirketinin bu siyanür havuzlarını Murgul Damar'da projelendirdiğini bununla ilgili ayrı bir ÇED sürecinin devam ettiğini belirtti.

"Yine bu proje kapsamında rezervin Murgul-Damar'a Cerattepe-Mersivan-Oruçlu-Artvin-Borçka-Murgul güzergahından taşınması planlanmaktadır" diyen Karahan, şöyle devam etti:
"Bu süreçte Oruçlu köyü sınırlarında yol genişletme çalışmalarına başlanmış, Oruçlu köyü halkı 15 metre genişliğinde bir yol çalışması konusunda referandum yapmış ve gizli kullanılan oylar sonucu köy halkı oy birliği ile maden şirketinin yapacağı bir yolu istemediklerini oylarıyla bildirmişlerdir. Ancak maden şirketi bununla yetinmemiş, Orman Genel Müdürlüğünden alınan izinlerle yol çalışmasına başlayabileceğini düşünmüştür. Bu kapsamda Eylül ayı içerisinde Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yol çalışması için orman kesimi damgalama çalışması yapılacağı duyulmuş, derneğimiz tarafından Bölge Müdürü ziyaret edilerek durumun hassasiyeti anlatılmış, ancak izinleri Orman Genel Müdürlüğünün verdiği söylenmiş, damgalama işlemi Oruçlu Köyü halkının ve Artvin halkının müdahalesi ile önlenmiştir. Bilir kişi heyetinin raporu bu alanda madencilik yapılmasının sakıncalarını ve telafisi imkansız zararları tek tek göstermişlerdir."
Rize İdare Mahkemesi'nde sürmekte olan davada 21 Temmuz'da Cerattepe'de keşif heyeti ile birlikte keşif yapıldığını, 7 ayrı bilim adamı tarafından düzenlenen 35 sayfalık bilirkişi raporunun 22 Eylül'de taraflara tebliğ edildiğini belirten Karahan, "Bilirkişi heyeti raporlarında çok önemli değerlendirmeler yapmış olup özet itibariyle bu alanda madencilik yapılmasının sakıncalarını ve telafisi imkansız zararları tek tek göstermişlerdir. Yıllardır sürdürdüğümüz mücadelede Artvin halkına anlattıklarımızın doğru olduğunu gösteren bu raporu mahkeme de elbette değerlendirecek ve öncelikle yürütmenin durdurulması ve sonra ÇED'in iptaline karar verecektir. Hukuk ve adaletin bunu gerektirdiğini biliyoruz. Raporun bu şekilde gelmiş olması mücadelemizde bize güç vermiş, inancımız ve kararlılığımız artmıştır. Bu sevincimizi bütün Artvin halkıyla paylaşıyoruz" diye konuştu.

Açıklamanın ardından grup dağıldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile