'Çerkes Sürgünü Anıtı' Gölbaşı'nda Açıldı

'Çerkes Sürgünü Anıtı' Gölbaşı'nda Açıldı

Ankara’nın Gölbaşı ilçesi Hacı Muratlı Mahallesi’nde Çerkez Sürgünü Anıtı, düzenlenen törenle açıldı.

Çerkeslerin Çarlık Rusya tarafından sürgüne gönderilmesinin üzerinden 152 yıl geçmesine rağmen, acı ilk günkü gibi yerini koruyor. 152 yıllık acının simgesi olarak yoğunluğunu Çerkeslerin oluşturduğu Hacı Muratlı Mahallesinde ’Çerkes Sürgün Anıtı’ açıldı. Anıt açılışına Gölbaşı Kaymakamı Şahin Aslan, Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay, AK Parti Gölbaşı İlçe Başkanı Osman Karaaslan, MHP Gölbaşı İlçe Başkanı Mahmut Aksoy, CHP Gölbaşı İlçe Başkanı Nuriye Atabey, Kafkas Dernekleri Federasyon Başkanı Yaşar Aslankaya, Gölbaşı Kafkas Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Gencer, meclis üyeleri, STK temsilcileri ve Çerkesler katıldı.

"HER YERDE YENİDEN FİLİZLENDİK"

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Gölbaşı Kafkas Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Gencer 21 Mayıs tarihinin kendileri için önemli olduğunu ifade ederek, "21 Mayıs biz Kafkasyalı Çerkesler için önemli bir tarihtir. Çünkü bu tarihte 100 yılı aşkın bir süredir süren Kafkas Rus savaşları sona erdiğinde biz Diasporadaki Çerkeslerin acı ve hüzün dolu yılların başlangıcı olmuştur. 21 Mayıs 1864’de savaşın kaybedilmesi ile bir gecede Rusya’nın yayınladığı bildirgelerle topraklarımızı terk etmek zorunda bırakıldık. Sürgünde bir tohum misali dünyanın her yerine saçıldık ve saçıldığımız her yerde yeniden filizlendik. Gittiğimiz her yerde dostlarımız ellerimizden tuttu" dedi.

Gencer konuşmasının sonunda anıtın yapılmasıdna emeği geçen, katkısı olan Gölbaşı Belediyesi’ne de teşekkür etti.

"500 BİN İNSANIMIZI KAYBETTİK"

Kafkas Dernekleri Federasyon Başkanı Yaşar Aslankaya da ’Çerkes Sürgün Anıtı’nın açılışta yaptığı konuşmasında şunları belirtti:

"21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı denilince sadece Çerkeslerin yaşadığı bir olumsuzluk olarak algılanmamalı. 21 Mayıs 1864 belki de insanlığın yok edildiği, eşi benzeri olmayan tüm insanlığın içini acıtan bir simgedir. Çok kısa bir sürüde 1.5 milyon insanı sürgüne tabi tuttular. Yolda açlıktan, sefaletten, kapasitesi fazla yüklü gemilerin üzerinden atılan 500 bin insanımızı kaybettik. Biz Çerkes toplumu olarak yaşadığımız trajediden sonra dil travmaları yaşadık" diyerek böyle bir acının bir daha yaşanmamasını temenni etti.

"SÜRGÜN DEĞİL, BİR KATLİAM"

"1864 sadece bir sürgün değil katliamdır" diyen Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay, "Bir ulusun, bir devletin yok edildiği bir katliamdır. Geçmişimizi, çekilen eziyetleri unutturmamız gerekir. Bu katliamı yapanlara en büyük cevabı yaşantılarımızla onlara hatırlatarak vermeliyiz" dedi.

"KARADENİZ EN ÇOK ÇERKESLERE KARA"

Hacı Muratlı Mahallesi’nde anıt açılışı esnasında çocuklar ellerinde ’Karadeniz en çok Çerkeslere Kara’, ’21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı ve Büyük Sürgün Unutturmadık Unutturmayacağız’, ’Kafkasya Halkları Kardeştir’, ’İntikam değil, adalet istiyoruz 21 Mayıs’ gibi dövizler taşıdı.

Gölbaşı Kafkas Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Gencer, Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay’a hizmetlerinden dolayı kalpak ve bıçak hediye etti.

Kuran Tilavetinin okunmasının ardından anıt açılışı gerçekleştirildi.

Çerkes Sürgünü nedir?

1763-1864 yıllarındaki Rus-Kafkas savaşları, tarihin en kanlı savaşlarından biri olarak kayıtlara geçti. 101 yıl süren savaşlarda 500 binden fazla Kafkasyalı hayatını kaybederken, savaş sonunda yüz binlerce Çerkes anavatanını terk etmek zorunda kaldı.

21 Mayıs 1864’de Soçi yakınlarında Kbaada Vadisi’ndeki savaş Çarlık Rusyası’nın galibiyetiyle sonuçlandı.

Çarlık Rusyası’nın nüfus politikası çerçevesinde yaklaşık 1,5 milyon Çerkes, Tuapse, Soçi ve Sohum gibi liman kentlerine toplanarak başta Varna, Samsun, Sinop ve Trabzon olmak üzere Osmanlı topraklarına sürüldü. Ancak sürgün sırasındaki yol şartları, salgın hastalıklar, açlık gibi nedenlerden dolayı, resmi olmayan rakamlara göre 400 bin ila 500 bin arasında Çerkes hayatını kaybetti. Ağırlıklı olarak Anadolu ve Rumeli topraklarına sürülen Çerkesler, daha sonra Suriye ve Ürdün gibi bölgelere göç etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile