Çerkez Sürgününün 149. Yılı

Çerkez Sürgününün 149. Yılı

Kafkas Dernekleri Federasyonu, 149 yıl önce 21 Mayıs’ta 1.5 milyon Çerkez’in Çarlık Rusya’sından Osmanlı İmparatorluğu’na sürgün edilmesinin yıl dönümü dolayısıyla anma töreni düzenledi.

Tütün İskelesi’nde düzenlenen anma törenine Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, Atakum Belediye Başkanı Metin Burma, Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Vacit Kadıoğlu, Dünya Çerkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Boğus Adam, 30 il ve 3 ülkeden gelen Çerkez dernekleri katıldı.

Anma töreni nart ateşinin yakılmasıyla başladı.

Anma töreninde konuşan Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Vacit Kadıoğlu, Samsun’da düzenlenen törene Türkiye’nin dört bir yanından vatandaşların katıldığını söyledi.

Geçmişi unutmayacaklarını vurgulayan Vacit Kadıoğlu, “Bu yıl atalarımızın toprağa çıktığı yer olan Samsun’da yas günümüzü anmaya geldik. Ülkenin dört bir tarafından gelmiş insanlarımızla beraber kıyının bu tarafından öbür tarafına mesajımızı iletmeye geldik. Unutmadık, unutmayacağız” dedi.

Rusya’nın Sochi şehrinde 2014 yılında yapılacak olan olimpiyatlara tepki gösteren Kadıoğlu, “Sochi’de yapılacak olan olimpiyatlar öncesinde Çerkez halkının sesini ve bu konudaki duyarlılığını Karadeniz’in karşı kıyısındaki muhataplarına duyurmak istiyoruz. Çerkez kimliğinin yok sayılarak, atalarımızın kemikleri üzerinde yapılacak olimpiyatlara karşı olduğumuzu tüm dünyaya ilan ediyoruz” diye konuştu.

Anma töreninde söz alan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Kuzey Kafkasya’dan sürgün edilen atalarının Samsun’a geldiğinde sıkıntılarının son bulduğunu belirterek, “Atalarımızın buram buram ayak izleri, anı ve hatıralarının buram buram hissedildiği topraklar buralar. Burası, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtuluşuna giden, Kurtuluş Mücadelesi’nin ilk adımının atıldığı yerdir. Siz de bu kompozisyona çok yakıştınız. Sizlerin de anı ve hatıralarıyla donatılmış olan bu alanda hakikaten çok mutlu oldum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından çeşitli gösteriler yapıldı. Daha sonra “21 Mayıs 1864” yazılı çelengi Karadeniz’e bıraktılar.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile