Çermik'te Semercilik Meslegi Teknolojiye Yeniliyor

Çermik'te Semercilik Meslegi Teknolojiye Yeniliyor

Diyarbakir’in Çermik ilçesinde 60 yildir semercilik yapan 71 yasindaki Ibrahim Halil Karatay, bir zamanlarin en çok ihtiyaç duyulan mesleginin zamana ve teknolojiye yenik düstügünü söyledi.

Gelisen teknoloji ve motorlu tasitlarin yayginlasmasiyla semercilik meslegi Çermik’te tarihe karismaya basladi.

Çermik’te semercilik mesleginin tek ustasi olan Ibrahim Halil Karatay, yaklasik 60 yildir yaptigi meslegin son günlerini yasiyor. Teknolojinin ilerlemesiyle motorlu tasitlarin binek hayvanlarin yerini almasi semercilik meslegini de bitirme noktasina getirdi.

60 yila yakin bir süredir semercilik isini yaptigini belirten Karatay, geçmis yillarda Çermik’te 12 semerci dükkaninin oldugunu söyledi.

Günümüzde bu isi yapan olarak tek kendisinin kaldigini kaydeden Karatay, “Eskiden hayvancilik çoktu, suanda hayvancilik da bitmis durumda. Daglara gidildigi zaman at, esek, katir çoktu, simdi hemen, hemen herkeste traktör var, taksi var, millet bunlari kullaniyor. O yüzden eskisi gibi is yok. Eskiden is çoktu benim yanimda 4 tane isçi çalisiyordu, suanda ben tek çalisiyorum" dedi.



“Çermik kuruldugu zamandan beri bu meslek var”

Çermik’in kuruldugundan beri semercilik mesleginin oldugunu kaydeden Ibrahim Halil Karatay, “Bu is Ermeni zanaatidir, çok eski bir zanaattir. Ben yetistigimde Çermik’te 12 semer üreten usta vardi, suanda ben tek kaldim. Esegin semerini Bin TL’ye satiyoruz. Malzemeyi kamisi Bitlis Güroymak’tan getiriyoruz. Diger malzemelerde çogu Adana, Osmaniye ve Siverek’ten geliyor. Eskiden kis mevsimi geldiginde 3 ayda 400 adet semer yapardik. Yaz mevsiminde ise hepsini satardik. Simdi ise 3 aylik kis mevsiminde 40 adet semer yapiyorum onu da satamiyorum" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile