Çesme Festivali Coskuyla Basladi

Çesme Festivali Coskuyla Basladi

1980’li ve 90’li yillara damgasini vuran, ülkemizin efsane müzik festivalleri arasinda yer alan Çesme Festivali, “Müzik & Kültür Duraklariyla” yeniden büyük bir coskuyla basladi.

1884-1989 ve 1994-1999 dönemleri arasinda yapilan Çesme Festivali 25 yil aranin ardindan Çesme Belediye Baskani M. Ekrem Oran tarafindan 2019 yilinda “Ege’nin Iki Yakasi” temasiyla yeniden gerçeklestirildi.

Pandemi nedeniyle ara verilen Çesme Festivali bu yil 22-25 Eylül tarihleri arasinda düzenleniyor. ‘Balkan Günleri’ temasi ile birbirinden degerli isimlerin ve gruplarin sahne alacagi festival, tarih, dans, müzik ve yemek kültürü bulusmalarina ev sahipligi yapiyor.

Sergiler, söylesiler, mutfak atölyeleri

Alaçati, Çiftlik ve Ildiri’da es zamanli mutfak atölyeleri ile baslayan festivalin ilk gününde ünlü sef Rifat Yurttas Çiftlikköy’de balkan ülkelerinde çok popüler olan ve genelde evde yapilan, közlenmis patlicanli, hafif aci biberli, içinde domates salçasi da olan bir tür kirmizi biber ezmesi olan salata ve tursu türüne mensup olan Ajvar’i yaparak, tarifini Çesmeliler ile paylasti.

Aya Haralambos Kilisesinde Engin Güneysu Fotograf Sergisi’nin ardindan Saray Bosna’nin Gözyaslari “Duje” Film Gösterimi ve Söylesisi yapildi. Ardindan Murat Meriç “Balkan Müzigi ve Türk Popu” konulu Sarkili Söylesi gerçeklestirdi.

Festival Korteji renkli görüntülere sahne oldu

Festivalin ilk gününde Mehmetçik Parki’ndan baslayarak, Cumhuriyet Meydani’nda sona eren festival korteji renkli görüntülere sahne oldu. Korteje Çesme Belediye Baskani M. Ekrem Oran’in yani sira Cumhuriyet Halk Partisi Genel Baskan Yardimcilari Veli Agbaba, Faik Öztirak, Ahmet Akin, Milletvekilleri, siyasi partilerin temsilcileri, belediye meclis üyeleri, sivil toplum örgütleri ve çok sayida vatandas katildi.

Kortejin ardindan Baskan Oran, sevgi, baris, kardeslik mesajlari vererek güvercin uçurdu.

Çesmeliler balkan müzikleriyle eglendi

Çesme’nin birçok noktasinda gün boyu devam eden etkinlikleri takiben festivalin ilk aksaminda es zamanli kurulan Çiftlikköy Meydan Sahnede Maummer Ketencoglu bir konser verdi. Çesme Cumhuriyet Meydani’nda önce Shukar Muzika ardindan sahne alan Balkan Paradise Orchestrasi Çesmeliler doyasiya eglendi.

Oran, Uluslararasi Çesme Festivali’ni yeniden hayata geçirdi

Uluslararasi Çesme Müzik Festivali’ni yeniden hayata geçirmenin mutlulugunu yasayan Çesme Belediye Baskani M. Ekrem Oran, “Dört gün boyunca; Çesme’nin dört bir kösesine kurdugumuz mutfaklarla degisik lezzetlere doyacagimiz, birbirinden degerli isimlerin sergi ve söylesileriyle tarihimizle kucaklasacagimiz, kol kola sarkilar söyleyecegimiz festivalimizin bu yil ki temasi ‘Balkan Günleri’ Çünkü; balkanlar bizim tarihimiz, köklerimiz. Yüz yillardir, yasanan sayisiz acilara ragmen gittikleri her yere sevgiyi, hosgörüyü tasiyan, kültürel renklerini terk etmeden zenginlik katan, genetik, tarihi, kültürel baglarimizla canimizin bir parçasi olan Balkanlar bizim ailemiz. Her birimiz Balkan kimliginin tüm renklerini kalbimizde gururla tasiyoruz” dedi.

Oran, sözlerine su sekilde devam etti: “Bu güçlü baglara sarilarak, dünyaya sesleniyoruz; sanatla, müzikle, ‘Sen, ben yok biz variz’ diyerek, hosgörüyle sarilarak, birlikte üreterek, sevgiyle paylasarak asamayacagimiz hiçbir zorluk yok. Yeryüzündeki cennet Çesme’mizde; havasiyla, topragiyla, kültürüyle, sanatla, sporla, sevgiyle, herkese kollarini açan o kocaman kalbiyle dünyayi kucaklamaya, tüm zenginliklerini 7 kitayla paylasmaya haziriz. Büyük Çesme ailemiz olarak sizleri, kalbimizin bas kösesinde, Çesme’mizde agirlamaktan onur duyuyoruz”

Dünyaca ünlü sanatçilar Çesme’de bir araya geliyor

Balkanlardan da esintiler bulunan 4 günlük programda, Balkan Paradise Orchestra, Shantel, Cambo Agusev, Suzan Kardes, Cenk Bosnali, gibi müzik gruplari, Ilber Ortayli ‘Mübadele Türkiyesi ve Etkileri’, Mogollar Grubunun Solisti Cahit Berkay, ‘Ülke Ülke Balkan Müzigi’, Muammer Ketencoglu Hikayeleriyle ‘Balkan Sarkilari Söylesisi ve Dinletisi’, Murat Meriç, ‘Balkan Müziginin Türk Popuna Etkileri’ Söylesi ve sonrasinda Balkan Müzigi Dj Set, Engin Güneysu, ‘Duje Sergisi’, ‘Duje Belgesel Gösterimi’, ‘Saraybosna’da Yasanan Acilar Üstüne Söylesi’ gibi belgesel gösterimleri, Balkan mutfaginin essiz lezzetlerinin sergilenecegi workshoplar gibi dopdolu bir festival BrateBand, BalkanBand ve Çamdibi Bandosu festival süresince kentin birçok noktasinda coskuya ortak olacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile