Çesmeli Ögrenciler Topraksiz Tarim Yapmaya Basladi

Çesmeli Ögrenciler Topraksiz Tarim Yapmaya Basladi

Izmir Çesme’de bulunan Ismail Güral Ortaokulu ögrencileri, Fen ve Teknoloji Ögretmeni Aydin Kaya öncülügünde, ögretmenler odasindaki aritma cihazinin kanalizasyona giden atik suyunu degerlendirerek, topraksiz marul yetistirmeye basladi. Projenin mimari Kaya, "Umarim burada yerel imkanlarla gelistirmis oldugumuz inovasyon ve girisim, Alaçati’mizda ve ülkemizde yayginlasir" dedi.

Çesme’deki ögrenciler, ögretmenlerinin öncülügünde çevreci projeler üretmeye devam ediyor. Alaçati Mahallesi’ndeki Ismail Güral Ortaokulu’ndaki ögrenciler de, Fen ve Teknoloji Kulübü Ögretmeni Aydin Kaya öncülügünde topraksiz tarim yapmaya basladi.

Ögretmenler odasinda bulunan aritma cihazinin kanalizasyona giden atik suyunu degerlendirmek isteyen Fen Bilgisi Ögretmeni Aydin Kaya, Okul Müdürü Mehmet Sait Haydaroglu’nun da destegi ile atik suyu degerlendirmek için proje gelistirdi. Kanalizasyona giden atik suyu boruyla ögretmenler odasinin balkonuna tasiyan Kaya, internetten yaptigi arastirmayla topraksiz tarim için gereken düzenegi balkona kurarak, ögrencilerle birlikte topraksiz marul yetistirmeye basladi.



"Ögrencilerimize hem çevre bilinci kazandiriyoruz, hem de topraksiz tarimi ögretiyoruz"

Fen ve Teknoloji Kulübü Ögretmeni Aydin Kaya’nin gelistirdigi proje ile daha önce kanalizasyona karisan suyun tamaminin degerlendirildigini belirten Okul Müdürü Mehmet Sait Haydaroglu, "Ögrencilerimize hem çevre bilinci kazandiriyoruz, hem de topraksiz tarimi ögretiyoruz. Ögretmenimizin kurdugu düzenekteki fazla suyu da boruyla bahçemize tasiyarak, bahçemizdeki agaçlari suluyoruz. Daha önce kanalizasyona karisan suyun tamamini degerlendirmis oluyoruz" diye anlatti.

"Su israfinin önüne geçebilmek için yeni bir inovasyon gelistirdik"

Fen ve Teknoloji Kulübü Ögretmeni Aydin Kaya da gelistirdigi proje hakkinda bilgi vererek, "Ülkemizde ve Çesme’de birçok ev ve isyerinde yogun sekilde su aritma cihazlari kullaniliyor. Alaçati’da ise aritma cihazi kullanim orani neredeyse yüzde 100 oraninda. Aritma cihazlari sebeke suyunu her ne kadar aritarak, daha kaliteli ve içilebilir hale getirse de, herkesin gözünden kaçan husus; aritilan her bir litre suya karsilik, kanalizasyona yaklasik 4 litre su pompaladigidir. Iste biz Ismail Güral Ortaokulu Fen ve Teknoloji Kulübü olarak bu soruna bir çözüm bulabilmek ve su israfinin önüne geçebilmek için yeni bir inovasyon gelistirdik" diye açikladi.



"Yüzde 100 su tasarrufu saglamis bulunmaktayiz"

Ögretmenler odasindaki aritma cihazindan kanalizasyona giden atik suyu, boruyla ögretmenler odasi önündeki balkona tasidiklarini söyleyen Kaya, "Balkonda kurdugumuz ve tasarimi Fen ve Teknoloji Kulübü’müze ait olan bir sistemle; toprak kullanmadan, sadece su ile marul yetistirmeye basladik. Kurdugumuz sisteme gelen suyun fazlasini da bir boruyla okulumuz bahçesine aktararak, bahçemizdeki bitkileri ve agaçlari suluyoruz. Sonuç olarak yüzde 100 su tasarrufu saglamis bulunmaktayiz. Umarim burada yerel imkanlarla gelistirmis oldugumuz inovasyon ve girisim, Alaçati’mizda ve ülkemizde yayginlasir. Kulübümüze katkilarindan dolayi tüm velilerimize ve bizlerden destegini esirgemeyen, basta Okul Müdürümüz Mehmet Sait Haydaroglu olmak üzere tüm yöneticilerimize tesekkür ediyoruz" diye belirtti.

Ismail Güral Ortaokulu 5. sinif ögrencilerinden Ege Kurtaran ve Tuana Ulas da, ögretmenleri öncülügünde gerçeklestirdikleri proje hakkinda bilgi verdiler. Ögrenciler, ögrendikleri topraksiz tarimi evlerinde de uygulayacaklarini söylediler.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile